Den farvestrålende Harriet Kjaer er på visit i fæstningsbyen, hvor hun også kom til verden. Harriet er en vaskeægte powerwoman, som ikke går på kompromis. Når man lever af bananer, agurk, lidt nødder og engang i mellem blandet frugt, samt løber løb helt op til 340 kilometer, så brænder man virkelig for det, man laver. 

Mandag formiddag sad jeg på kaffebaren, da en meget karismatisk og energisk kvinde kom forbi. Vi begyndte at tale sammen, og det har udmundet sig i en samtale, hvor vi på Fredericia AVISEN kan viderebringe en fantastisk historie, om Harriet Kjaer, der i dag er bosiddende i den katalanske hovedstad, Barcelona.

Hun er født Gitte-Harriet Kjaer. Harriet blev født i 1974 i fæstningsbyen, men siden hendes fødselsdag har hun været verden rundt. Gitte blev sløjfet, fordi en engelsklærer udtalte navnet Gitte som, “shit” – det passede ikke ind i en international karriere, så det måtte hun lave om på. Karrieren bringer vi i den næste artikel om Harriet.

Harriet
Foto: Aarhus Motion

Da jeg mødte Harriet første gang, var hun ude at gå en tur efter et løb, hun deltog i. Løbet var i søndags, og fæstningspigen repræsenterede Fredericia Løbeklub. Harriet løber for den lokale løbeklub, fordi hun er med på det danske landshold, som kræver medlemsskab af en dansk klub.

“Fredericia Løbeklub har taget imod mig med åbne arme”, siger Harriet. DM-løbet var i øvrigt “lang trail” – et 50 km løb for Danmarks eliteløbere.

Harriet virker ikke træt oven på de 50 kilometer, faktisk løb hun for kun tre uger siden et 240 kilometer løb i Pyrenæerne. De mange kilometer i benene får også Harriet til at være tilfreds med sin indsats under lang trail-løbet i Aarhus. 

Foto: Udlånt af Harriet

Harriet er beskeden, faktisk fik hun nogle flotte resultater til det overståede DM. Hun blev nummer fire blandt kvinderne, nummer 16 i alt, og så blev hun den bedst placerede blandt løberne i aldersgruppen 40 og 44 år.

Lever af frugt, grønt og nødder

I modsætning til mange andre løbere behøver Harriet ikke særlig lang tid til at restituere, grundet hendes kost, men det kommer vi tilbage til. Selvom Harriet er ekstremløber, så handler det for hende om at have det sjovt.

Harriet
Foto: Udlånt af Harriet

“Da jeg løb som barn i Hannerupskov var det sjovt, det er det, jeg søger efter, når jeg løber konkurrencer”

80/10/10 Rå veganer

Harriet har levet som rå veganer i syv år, det betyder, at hun kun lever af rå frugt, rå grønsager og lidt nødder. Med nødderne får hun en lille smule fedt. Hun fortæller, at livsstilsændringen har gjort, at hun både løber hurtigere, men også regenererer sig selv hurtigt.

Harriet
Foto: Udlånt af Harriet

I Danmark er der store aktuelle diskussioner mellem veganere og kødspisere. De påvirker dog ikke Harriet. Hun er ikke typen, der peger fingre eller kommenterer andres livsstil.

Grunden til, at hun startede med at deltage i de lange konkurrenceløb var, at der var forplejning og hjælpere, ikke så meget for at vinde dem i starten. På den måde kunne hun oprette sin livsstil, mens hun løb, når der var frugt og vand undervejs.

“Man kan ikke bare løbe ud i ørkenen alene. Man kan sagtens løbe uden at sove eller spise, men man skal have vand”

Harriet har altid gået op op i konkurrenceelementet, når det kom til ekstremløbene. Selvfølgelig har hun haft konkurrencen internt, men for halvanden år siden løb hun hurtigere og hurtigere. Det udmundede i, at hun begyndte at vinde løbene, og nu melder sponsorerne sig ind i kapløbet om den eftertragtede rå veganer. Nu er det helt normalt, at når hun deltager i de lange løb, at arrangørerne sørger for bananer og agurker, som er hovedingredienserne i hendes kost.

Harriet
Foto: Udlånt af Harriet

Bananer og agurker

For at give et indblik i den rå veganske hurtigløbers liv, så er kosten typisk på en normal dag:

Morgenmad – 8-10 bananer.

Middag – (hvis sulten) 2 agurker og et stykke frugt.

Aftensmad – 4-5 Agurker og en sauce bestående af appelsinskal, tomat, soltørrede tomater og lidt tahin.

” Jeg spiser det samme, om jeg løber eller ikke løber. Når man er godt ernæret, er det lige meget, om jeg løber 100 km. kroppen har, hvad den skal bruge for at reparere, når den har vitaminer og mineraler også”

Nogle gange har hun oplevet lidt grin i krogene fra de andre løbere, der typisk spiser ris og steg. “Men når de ser, hvor hurtigt jeg restituerer, vil de også have min kost, i stedet for at humpe rundt en uge efter de lange løb”, siger Harriet.

Harriet
Foto: Udlånt af Harriet

“Når det bliver weekend er det næsten tradition at folk skal have fedt, sukker og salt. Det bliver man afhængig af. Min datter bruger ketchup, det smagte jeg, og tænkte straks det skal jeg have igen i morgen”

Harriet fortæller, at når man ikke spiser andet kan man smage flere nuancer i frugten, faktisk kan to bananer fra samme træ smage forskelligt.

“Nøglen til succes med kostplanen er at spise nok, og ikke for meget fedt. Måske spiser folk to bananer og en agurk, det er slet ikke nok, 1kg agurk svarer kun til halvanden banan. Hvis du ikke spiser nok, får du ikke nok energi. Jeg er en aktiv kvinde, jeg skal bruge 2500 kalorier, det svarer 20-25 bananer. Man drikker næsten ikke noget, når man spiser 1-1,5 kg. agurker, så behøver man ikke vand”

Drømmene og det positive livssyn

Hendes drøm er at fortsætte med at blive en hurtigere løber til alle slags løb. Drømmeløbene tog hun på et år. I 2017 deltog hun i seks ultra løb med distancer fra 80-340 km.

harriet
Foto: Udlånt af Harriet

Det længste løb var Tor des Geants, 340 km. i alperne. Ruten gik over de fire største bjerge i Europa.

“Det var en fantastisk tur, det var hårdest om natten, hvor man kun powernapper lidt af gangen. Ud af 120 timer, sov jeg kun to og en halv time, men det kan man godt”

Hun har lært at tænke positivt i de situationer, hvor mange giver op. Hendes mindset siger, hvis det for eksempel regner, at det er godt at få brug for sit regntøj. Når hun har styrtet, har hun tænkt, “så behøver jeg ikke løbe de fem meter jeg er gledet”, sådan fortsætter hun, når det er svært.

harriet
Foto: Udlånt af Harriet

“Hvis man tror, at man ikke kan, så kan man ikke, hvis jeg derimod tænker, at det kan jeg godt, så kan jeg måske. Jeg er her i nuet, og så hjælper det ikke at gå og brokke sig”

Privat

Privat bor Harriet i Barcalona. De fleste sociale timer går med løbevenner og hendes kæreste. Han er musiker og dyrker ikke sport overhovedet, for hende er det vigtigt at have en fod i hver lejr. “Jeg kan ikke leve uden kunst og skønhed”, afslutter Harriet inden hun løber igen.

Harriet
Foto: Carlos Gonzalez Armesto

Harriet har sat et dybt spor af inspiration hos mig, hun lever af at være professionel violinbygger, den historie venter dig. Den er mindst lige så spændende og imponerende som Harriet og denne artikel.

https://www.facebook.com/Jysk-Service-ApS-445120938834572/