Det er tidligere kendt som det næstmest trykte katalog efter bibelen. Der er ikke tale om et godt eventyr eller en god krimi, der har gjort tryksagen så populær, for det er selvfølgelig IKEA-kataloget.

Man må enten være blind, eller have boet meget isoleret, hvis man har skulle undgå at se et IKEA-katalog. I de sidste 50 år har den svenske møbelgigant hvert år fyldt vores postkasser med deres flotte og store katalog med de billige og innovative produkter. I 2018 blev kataloget husstandsomdelt til mere end 2 millioner danskere. Men det sker ikke mere, så man skal kigge langt efter det tykke hyggelige katalog og vænne sig til at se indholdet på digitale platforme i stedet.

IKEA flytter deres katalog online, så for afhængige, samlere og andre godtfolk, vil der være begrænsede printede udgaver i varehusene.

Men hvad er det egentlig for en størrelse, der forsvinder og er IKEA det første store bevis på, at bæredygtighed og tidens tand ikke ønsker papirudgaver, det samme, som man ser med nyheder?

Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Sidste år steg IKEAs onlinehandel med 76 procent, og når IKEA vælger at nedlægge det fysiske katalog, er det en del af selskabets digitale transformation. De ønsker at være der, hvor danskerne færdes allermest, nemlig online.

Vores ambition er at blive mere tilgængelig for de mange mennesker i Danmark, og det forudsætter, at vi med afsæt i vores varehuse kan levere samme hurtige, velkendte services online og i digitalt format. Forbrugerne kræver, at vi er tilgængelige og bekvemme at handle med før, under og efter et køb – uanset, hvor de er og hvornår på døgnet, forklarer IKEA i en pressemeddelelse.

Jeg vil savne at bladre i IKEA kataloget. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Men kender vi ikke alle det at have et IKEA-katalog i hånden, det er så fyldt med farver, inspiration og godt humør. Der er de skøre navne, man kan fnise lidt af, det kan få en til at drømme og lade kreativiteten blomstre. Faktisk har mange firmaer adopteret strukturen med at farveinddele varegrupper, den pædagogiske opbygning gør ofte, at man læser det helt til enden. Jeg har sågar taget mig selv i at læse flere år gamle IKEA-kataloger, selv om min verden er meget digital, er jeg en af dem der vil savne det.

En af verdens største tryksager

IKEAs katalog udkom første gang tilbage i 1951, i dag er det vokset til til at blive en af verdens største tryksager. I 2018 var oplaget worldwide trykt i over 190 millioner eksemplarer fordelt på 55 lande og 38 sprog. I 1969 kom det første IKEA-katalog i de danske postkasser, og i 2018 var oplaget i Danmark på 2,1 millioner eksemplarer.

Ikke alle mænd hader IKEA

https://www.billet.dk/order/tickets/13261438/tyrolerfest-i-fredericia-2019-eksercerhuset-2019-11-02-17-00-00