En helt almindelig dag, i et helt almindeligt tog – sidder 19 årige Freja Daville. I samme tog sidder Lisa Renner, og det vil vise sig, at Lisa bliver medvirkende til at Freja får sig en oplevelse, hun aldrig glemmer. 

Jeg møder Freja en tidlig morgen, hvor jeg har inviteret hende på et interview, som udvikler sig overraksende, i forhold til det jeg tror vi skal tale om. Men sådan er det at lytte til menneskers historier. 

Endnu tidligere har Freja været på morgentur med sin hund, fundet en lille mus som havde brækket sit ben, og taget den lille mus med hjem, for at se om hun kunne redde dens skæbne. Freja pakkede musen ind i et tæppe og gav den varme, men desværre overlevede den ikke sine kvæstelser. Freja elsker dyr. 

Foto: Tina Blomstergren

Den dag i toget er Freja nysgerrig på Lisas hund, og falder hurtigt i en snak med både hunden og kvinden hun møder. Da hun hopper af toget, prikker Lisa, Freja på skulderen. 

“Jeg havde en stor hvid jakke på, hvide bukser og opsat hår. Lisa havde lagt mærke til mig, og spurgte om jeg ville være model i en bog, hun var ved at lave. Det var lidt af et selvtillidsboost, og samtidig, da jeg blev bekendt med at bogen skulle fortælle om truede dyr, var jeg ikke i tvivl. Selvfølgelig ville jeg hjælpe, mit hjerte banker for dyrene”, fortæller Freja. 

“Især min far, Josef, har inspireret mig til at hjælpe dyrene. Han er selv interesseret i indianernes levestil, naturen og går for det meste i bare tæer. Allerede da jeg var lille, var jeg med i svedehytte. Når jeg er færdig med gymnasiet, har jeg besluttet at tage til Amazonas og hjælpe dyrene”. 

Foto: Asger Mortensen

Freja går på IB i Kolding. “Uddannelsen er international, vi taler engelsk og skriver kun i hånden. Den dag jeg møder Lisa i toget, er rent faktisk samme dag hun skal besøge skolen og fortælle om R:E:D Rescue Endangered by Design”. Fredericia Avisen har i en tidligere artikel beskrevet dette projekt.

“Jeg tror på information og på at vi må tænke positivt. Det nytter ikke noget med vrede. Mange dyr lider. Jeg støtter selv Dyrenes Beskyttelse og Amima. Jeg køber alt økologisk og spiser vegetarisk. Men jeg slår ikke andre i hovedet over det, de vælger at gøre, det hjælper ingenting. Det er bedre vi lytter til hinanden”. 

“Vores fotoshoot foregår i Nordjylland. Vi er to piger og tager afsted dagen forinden, overnatter og skal op kl 5, hvor hår og makeup skal klares. Stylingen gjorde at jeg følte mig vildt godt tilpas. Jeg var lidt nervøs, men alle var vildt søde og fotografen Asger Mortensen, var super dygtig til at hjælpe os med at blive naturlige i opgaven. Det var en mega god oplevelse” smiler Freja. “Mit arbejde som model var frivilligt, og det var bare en endnu større gave, for så kunne jeg på den måde bidrage til projektet”. “Siden har jeg købt et par af bøgerne og givet i gave til mennsker omkring mig, for med hver bog støtter jeg et stærkt projekt”. 

“Jeg tror det er vigtigt at man ikke bliver overrumplet. Man behøver ikke støtte hvis man ikke har råd. Måske kan man gøre lidt. Opdele den måde man handler på, sortere skrald – tage et skridt ad gangen. Tænke over hvad man selv kan gøre, og tage et ansvarligt mindset til sig. Jeg har stadig meget at lære, men jeg gør hvad jeg kan for verdens store opgaver: miljø, dyrevelfærd og vores måde at leve på, må vi tale om og gøre noget ved. Det må aldrig blive tabu”. 

Freja slutter med at fortælle mig om Yellow Stone i USA. “Ulven havde ikke været der i mange år – men  da den vendte tilbage faldt hjortebestanden naturligt, bæveren kom tilbage og gjorde sit arbejde mens alt blomstrede op. Dyrene lærer os om kærlighed. De er så gode til at give hinanden kærlighed”. 

“Vi må hjælpe, som vi kan hjælpe, men uden at overtage naturens naturlighed” slutter Freja. 

Annonce

Her kan du læse mere om projektet som Freja Daville har bidraget til: http://www.rescueendangeredbydesign.dk – du kan også finde bogen i Billunds Boghandel i Fredericia. 

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer