Hvis man i dag søger på opholdsstedet Herkules i Fredericia, finder man kun historien om et skandaleramt sted, hvor ejerne og medarbejderne var skyld i alvorlige forseelser. Vi har gennem længere tid undersøgt historien, og bringer nu for første gang i næsten et årti den anden side af sagen i offentligheden.

Det er en torsdag formiddag i januar 2020, hvor regn og mørke præger stemningen. Den passer godt til besøget hos et ægtepar der har oplevet at være trukket gennem en mediestorm fra en anden verden. Selvom det snart er 10 år siden, så lever de endnu med oplevelsen i kroppen og psyken. De har mistet tilliden til medierne og er blevet skeptiske overfor de historier, de ser i hverdagen. For hvorfor var der i 2011 ingen medier, der bragte et mere balanceret billede af opholdsstedet Herkules?

Det spørger Johnny og Grethe sig selv om. I år fylder Johnny 70 år, og det er længe siden at han forlod arbejdsmarkedet. På parrets bankkonto står der minus 15 millioner, så det med at have lagt til side til alderdommen, er det ikke blevet til.

Men det kunne have været helt anderledes.

Idealismen og de unge kriminelle

Da Johnny og Grethe i begyndelsen af det nye årtusinde fik den ide at lave et helt specielt sted for unge med alvorlige problemer, var det afgørende nytænkning. Johnny havde en vision om at komme helt tæt på de unge, give dem ballast og en ordentlig skolegang. Han troede på at selv de mest hærdede unge ville kunne få en chance i livet, hvis samfundet gjorde en indsats for at ændre på den adfærd, der lå bag.

Det var idealismen og troen på det bedste i mennesker, der blev ånden i hans livsværk. Sammen med Grethe rendte han rundt til politikere, regionale og kommunale medarbejdere for at få opbakning til at oprette et sted for de allermest uregerlige unge. Unge, der i forvejen var blevet kasseret af samfundet, anbragt og stukket af fra opholdsstederne. Dem som ingen gad røre med en ildtang.

“Sådan var Johnny. Han troede på de ideer, han havde, og han kunne overbevise andre om det”, fortæller Grethe om sin mand, mens hun hælder kaffe op. Ind imellem tager hun sig til hovedet og ryster.

Vi har lært at leve med det

Hverken Johnny eller Grethe har bedt om at stå frem efter alle disse år. De er blevet opsøgt af journalister, der vil fortælle historien, og tilliden er svær at finde frem. Men efter meget snak har de besluttet at fortælle deres side af sagen, ikke mindst fordi tidligere medarbejdere i forvejen gør det.

“Måske vil folk tro, at vi bare vil ynke os selv. Det vil vi ikke. Vi har lært at leve med det. Men det går jo aldrig væk. De få dage der gik, hvor hele vores verden forsvandt under os, de sidder fast indeni”, siger Grethe.

Er det svært at snakke om?

“Det er forfærdeligt! Vi har jo aldrig kunnet forstå det. Så mange mennesker der bare vendte os ryggen og troede på alt, hvad der var i den udsendelse. Hvordan kunne vi overhovedet overbevise nogen om vores virkelighed? Nu ripper vi op i det, og den magtesløshed – den føler vi igen. At ingen tror på os”, svarer Grethe stille.

Johnny Madsen nyder sit fristed med frisk luft, men tænker nu tilbage på Herkules (Foto: Fredericia AVISEN)

Vi forklarer, at vi ikke har fundet ret mange af deres tidligere medarbejdere, der ikke bakker op omkring Herkules, bortset fra nogle få inklusive de afskedigede. Faktisk mener de fleste vi har talt med, at det var en fantastisk arbejdsplads og et godt sted for unge at være anbragt. Johnny ser beskeden ud, men nikker anerkendende.

Han er ikke meget for selvros, men vil gerne op på den store klinge istedet for:

“Vi gjorde os umage. Det handlede om de unge. Og vi havde nogle fantastiske medarbejdere. Det skal de have tak for”, siger han.

Vi har været i kontakt med mange tidligere medarbejdere fra Herkules. Ingen har kunnet bekræfte de påstande, der blev fremsagt i tv-udsendelsen. Der er heller ingen, der har kunnet fortælle at de blev kontaktet for at høre om vilkårerne på Herkules var, som de blev fremstillet i udsendelsen. De medarbejdere der stod frem i udsendelsen, var blevet afskediget. Således var der ingen, der kunne bekræfte deres forklaringer, tværtimod.

En tidligere medarbejder der gerne vil forblive anonym, forklarer om Herkules-sagen at sporene har været dybe. Ikke mindst fordi ansatte indenfor det pædagogiske fag altid kan være bange for, om de risikerer at blive hængt ud:

“Jeg tør ikke få mit navn ud. Ikke fordi vi gjorde noget forkert, men fordi alle tror det. Alene navnet Herkules giver jo minder om en skandalesag. Så betyder det ikke noget, hvordan forholdene rent faktisk var”.

Der var ingen hold i det. Det her var et fantastisk sted.

På trods af denne generelle bekymring har flere valgt at stille sig frem, fordi mange tidligere ansatte har svært med at leve med de beskyldninger, de føler de er blevet ofre for uden at kunne forsvare sig selv. En af dem er Hans Seeland. Han føler sig i dag personlig angrebet af påstandene i udsendelsen om, at han skulle have været med til at udsætte unge for frygtelige forhold:

“Der var ingen hold i det. Det her var et fantastisk sted, synes jeg”.

På trods af den dramatiske afslutning af sin tid på Herkules, holder Hans Seeland fast i sin opfattelse. Han har aldrig skjult sin tid på stedet, og kender mange andre der har det på samme måde.

“Vi følte det var et justitsmord. Noget nogen havde sat op mod os, og som slet ikke var subjektivt. Hvordan kan man bygge en hel udsendelse på så få mennesker, og så slet ikke spørge os der faktisk var der. Vi havde også skærpet underretningspligt. Skulle jeg rende rundt og lade som ingenting, hvis der var nogen, der led overlast?”, siger Seeland.

Tilbage sidder Johnny og Grethe med minderne. Nu hvor hele sagen igen tages op i medierne, er der mange modsatrettede følelser. På den ene side føler parret, at sagen var vanvittig og kørt af sporet. På den anden side er erfaringerne med rampelyset ikke særlig gode. I den sidste ende beslutter de en sidste gang at stille op.

Måske kommer den anden side af sagen om Herkules alligevel frem.

Fortsættes..

7 KOMMENTARER

 1. Jeg var også på HERCULES som vikar og det er et af de bedste steder jeg har arbejdet…. Det der kom frem i fjernsynet var jo helt til grin og lugtede af “lort”.. Alle dem der “tudede” og rakkede Hercules ned var jo folk som var blevet fyret – fordi de bare ikke var dygtige nok… Så… Klap på skulderen til Johnny og Grethe.. Og ja… Justitsmord er nok meget rammende… Det er nogle journalister og tidligere ansatte der burde skamme sig…

 2. Det undre mig meget, at en tidligere medarbejder på Herkules ønsker at være anonym. Hvis vedkommende har været ansat på Herkules, så har han eller hun arbejdet sammen, med de samme rigtig dygtige pædagoger/medarbejdere som jeg. Og der blev lavet et flot stykke pædagogisk arbejde med de unge der var anbragt på Herkules og jeg er sikker på at vi gjorde en forskel for de unge.
  Det er for mig helt uforståeligt, at man ikke vil stå ved, at have været medarbejder på Herkules.
  Måtte selv finde nyt job i 2011, på grund af at nogle personer og medierne trak Herkules ned i sølet.
  Har aldrig lagt skjul på at jeg har været ansat på Herkules og at det har været min bedste og mest lærerige tid som pædagog.
  Og jeg har ikke været arbejdsløs som pædagog siden!!!!

 3. Enig der er da ingen grund til at skjule, sin tid på Herkules.
  Vi kan ikke løbe fra vores fortid, den er som den er.
  Vi kan kun ændre på vores fremtid, ved at vælge, ikke at lade vores fortid spærre vejen for vores fremtid.
  Jeg har også arbejde på Herkules, der var både gode og dårlig oplevelser. Sådan er det på de fleste arbejdspladser, nogle er bare anderledes end andre.
  Jeg kan sige at jeg har lært meget siden da, dels fra andre job, uddannelser og når alt det er sammensat. Tvivler jeg ikke på hvem jeg er som fagperson, samt hvilke værdier jeg har i dag.

 4. Det er sjovt som den ene del af historien skal være helt sort, mens den nye skal være helt hvid og uskyldig. Det er jo tydeligt at de har prøvet at lave skuffe selskab, der har været straffeture på helt op til 3 måneders vandring, hvor man med militær metoder bliver straffet for at omvende en ungs sind til det “bedre”. Til jul ved jeg at de skulle stå på endelave og lave armbøjninger for at få sine julegaver, som var købt og betalt af deres forældre. Unge er blevet truet og har i flere tilfælde fået knæ i ryggen og albuer i siderne. Vanddunk i taskerne og så vandrede de rundt på endelave hvor de ikke måtte få vand før de var kommet hele vejen rundt. Og for slet ikke at nævne slave/børne arbejde, først en 3 km løbetur, så ud og arbejde fra 8-16 på lederens privatejede huse, sommerhuse og båd, i flere år! Uden at se en skole. Der er som vi kan se en masse som nu er glade, men de samme unge husker jeg tydeligt som ikke glade for situationen. Ingen er sure eller kede af det hele tiden, heller ej glade, så jeg er sikker på at alle der har været der har fået en masse gode ting med, ingen tvivl om det, men retfærdiggøre de gode minder nu også de dårlige som nævnt før?

 5. Stedets personale var præget af uuddannede og dørmænd. Ledelsens huse, ejendele og biler blev renoveret af medarbejderne og de unge. Begær, mistillid og druk fra ledelsen blev deres skæbne. Hans i video berettet om uendeligt arbejde “han ringede til konen og fortalte at han blev en uge mere på arbejde” et levn fra fæstebondens tid. I dag er det vigtigt at fagbevægelsen har sikret at pædagoger ikke arbejder i uendeligheder …. også i dette tilfælde røg den professionelle tilgang fordi personalet kunne blive sat til at arbejde i flere uger i streg uden at kunne tænke på egne behov. Ingen professionel kan arbejde så længe. Der går ikke røg af en brand…..

 6. Det der er bullshit ! Jeg boede på Herkules i ca 3 år, og hr Johnny Madsen himself bogstaveligt talt bankede mig ! Herkules ødelagde mig mere end det overhovedet på noget som helst tidspunkt gavnede mig !! Jeg kan kun nævne 2 af de tidligere ansatte som rent faktisk forstod dét at være pædagog overfor unge børn, som kom fra en problematisk baggrund !
  Og jeg den dag i dag bliver dagligt mindet om den dårlige behandling jeg fik, i og med jeg kæmper for at førtidspension jeg aldrig får, fordi Herkules har gjort alle mine sagsakter væk, DE har ikke kun ødelagt mit sind, men også min krop ! Alle beslutninger taget ift. mig igennem min tid på Herkules, er ene og alene taget af Johnny og Grethe !

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her