BioRefine Denmark, som er ejet af andelsselskaberne DLG, Danish Agro og DLF, er nu officielt åbnet. Det skete ved en ceremoni i dag, hvor minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn holdt sin tale og klippede snoren, efter at både bestyrelsesformand i DLG, Niels Dengsø Jensen og adm. direktør Vagn Hundebøll havde budt velkommen.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, udtaler:

– Græsprotein er en helt central del af den grønne omstilling. Vi importerer hvert år omkring 1,5 millioner tons soja til dyrefoder. Det er skidt for både klima og verdens skove. Derfor er det så vigtigt, at vi skaber alternativer som bioraffinering af græs. Man kan ikke være andet end begejstret, når man får lov at klippe snoren og indvie Nordeuropas største græsproteinfabrik lige her i Nybro. Bioraffinering af græs er en teknologi, hvor Danmark kan blive førende i verden. Det har potentiale til at blive en del af et nyt vindmølleeventyr for vores lille land.

– Det er en stor fornøjelse at være her i Nybro i dag. I dansk landbrug står vi lige nu overfor en historisk stor opgave. Vi skal ikke alene producere fødevarer af stadig højere kvalitet; vi skal samtidigt gøre det med den mindst mulige belastning for klima og miljø. Det kræver kreativitet, nytænkning, mod og investeringer. Det er vi klar til at levere, og det er BioRefine et bevis på, lød det fra bestyrelsesformand i DLG, Niels Dengsø Jensen

– Jeg er glad for at så mange mennesker er mødt frem i dag. Aldrig har det været mere aktuelt at tale om, hvordan vi i dansk landbrug på en rentabel måde kan producere proteiner lokalt. Produktionen af græs og andre proteiner kan spille en central rolle i et endnu mere bæredygtigt og klimaeffektivt landbrug herhjemme. Vi ved, at der ligger nogle vanskelige forhandlinger forude, som skal tegne fremtiden for dansk landbrug, men jeg håber, at uanset om man er rød eller blå, så kan man se fremtiden i at satse på det grønne, sagde adm. direktør i BioRefine, Vagn Hundebøll under sin tale.

– Det er vigtigt for Varde Kommune, at virksomheder ser muligheden i at investere i vores område. Vi har tradition for at være en kommune, der værner om landbruget og naturen. BioRefine Denmark kan begge dele, og jeg er stolt af at danske andelsselskaber har valgt at placere et bæredygtigt projekt her i Nybro, siger Vardes borgmester, Erik Buhl (V)

Faktaboks

  • BioRefine Denmark er stiftet af DLG, Danish Agro og DLF
  • Virksomheden udvinder proteiner fra økologisk græs og lucerne, som kan bruges i husdyrernæring – som erstatning for økologisk soja
  • Anlægget ligger i Nybro ved Varde
  • I 2022 skal fabrikken producere 7000 tons proteiner
  • Behovet for økologiske proteiner i Danmark er 100.000 tons årligt