Mandag den 27. september besøgte Social- og Ældreminister, Astrid Krag (A) Fænøsund Plejehjem i Middelfart, hvor der blev skrevet under på en ny velfærdsaftale, som i Middelfart Kommune implementeres under navnet “Fremtidens Ældreliv”.

Med aftalen får Middelfart Kommune muligheden for at udvikle sig på ældre området til gavn for den enkelte borger. Kommunen kan med frisættelsen fjerne en række paragraffer og i stedet fokusere på, hvad det enkelte menneske har brug for. Det betyder med andre ord, at de ældre får til lov at bestemme mere selv og det vil styrke kvaliteten i velfærden til gavn for både de ældre og deres pårørende.

Tre kommuner, Viborg, Langeland og Middelfart, er prøveklud til aftalen, og bliver det en succes, skal det implementeres i landets øvrige kommuner, fortæller Astrid Krag, der var på Fænøsund Plejehjem for dels at høre om arbejdet med aftalen, og dels for at se forholdene for beboerne i det virkelige liv.

Astrid Krag startede besøget med at få en rundvisning, hvor turen gik ind til en borger, som hun talte med. Der blev talt om, hvordan hun har det, og hvordan forholdene er. Borgeren havde ikke en finger at sætte på noget, men fortalte med et smil, at hun ville give køkkenet vejledning i, at ældre ikke kun vil spise brun sovs med kartofler. Borgeren ville have lettere retter, selvom hun anerkender, at nogle gerne vil have traditionelle danske retter.

Johannes Lundsfryd. (Foto: AVISEN)

Efter rundtvisningen gik turen ind i et mødelokale, hvor ministeren talte med en række repræsentanter i form af borgmester Johannes Lundsfryd (A), senior- og velfærdschef  Vicky Kim Andersen, områdeleder for plejehjemmene Mariann Gaarbo Smidt, plejehjemsleder på Fænøsund Plejehjem Mette Horsbøl Hintsesen, formand for ældrerådet Flemming Enevoldsen, afdelingsformand FOA Lillebælt Maiken Madsen og tillidsrepræsentant på Fænøsund Plejehjem Karen Dorthe Hansen

Mandag den 27. september besøger Social- og Ældreminister Astrid Krag Fænøsund Plejehjem for at høre om arbejdet med Velfærdsaftalen, som i Middelfart Kommune implementeres under navnet Fremtidens Ældreliv. Hun fik en rundvisning, hvor hun møder borgere og medarbejdere – hvorefter der over en kop kaffe er dialog med kommunens repræsentanter og mulighed for at uddybe og få en status på projektet. 

Efterfølgende talte vi med Astrid Krag, der evaluerede på besøget, hvor også underskrev aftalen.

– Det har været et godt besøg, hvor det har været spændende og positivt at se det hele. Vi har underskrevet velfærdsaftalen mellem regeringen og kommunen, og det forventer vi os meget af, siger Krag og sætter ord på, hvordan det er at komme rundt i landet:

– Det er rigtig vigtigt at komme rundt i hele landet og besøge plejehjem og se hjemmeplejen for at høre hvad der fungerer godt og hvor skoen trykker. At få lov at møde medarbejderrepræsentanten og en ældrerådsformand, som brænder for det her, er helt fanatisk. Det gør mig optimistisk i forhold til at få resultater til resten af landet.

Astrid Krag og Johannes Lundsfryd. (Foto: AVISEN)

I længere tid har Astrid Krag ikke kunnet komme rundt, og har holdt virtuelle møder med eksempelvis plejehjemmene. 

– Det er lige til at blive glad over at være her. Jeg har mødtes med dem som ny Ældreminister, men det var på en skærm, og det er bare ikke det samme som med fysisk kontakt, siger hun.

Krag har store forventninger til aftalen, og hvis det bliver en succes, skal der ses på, hvordan man implementerer den i landets øvrige kommuner.