Fredericia Kommune havde i dag ministerbesøg, da Miljøminister Lea Wermelin lagde vejen forbi. Her mødte hun et skare af lokale politikere med Miljø- og Teknikudvalgsformand, Christian Bro, i spidsen. Besøget startede i verdens største sommerfugleskov og sluttede i Hannerup Park. Miljøminister Lea Wermelin havde æren af at klippe det ’grønne’ bånd på dagen og dermed officielt markere skovens plantning.

Det var en mudret omgang at nå hen til området, hvor elever fra Fjordbakkeskolen i Fredericia fra tidlig morgen plantede træer. Imens skoleeleverne havde grønne fingre, rettede politikerne og medarbejdernes fokus på minister, Lea Wermelin, der havde sat flere timer af til Fredericia-besøget, og straks hun var ankommet med gode gummistøvler til at komme igennem den våde jord, var hun engageret i skoleelevernes arbejde, viden og koncentration.

Efter hun havde hilst på alle, talte hun til alle.

Mandag den 17. maj var børn og voksne samlet i Sommerfugleskoven i Fredericia for at deltage i den officielle indvielse af skovområdet. Fejringen forløb blandt andet med kreative aktiviteter for børn, plantning af eget træ og undervisning i sommerfugle- og dyreliv. Foto: AVISEN

– Det er dejligt at komme her og være med til at indvie den nye sommerfugleskov, og som jeg har talte med jer om, der lavede kreative sommerfugle om, så er det noget særligt for Danmarks natur. I kan sikkert også mærke, at sommerfuglene er meget fascinerende. De er lette som fjer, men har også kraftfulde farver og vingerne med støv og man ved man skal passe godt på dem og snabel på hovedet og bruger antenner til at lugte og fødder til at smage med. Så det er et fascinerende dyr, sagde ministeren. Se hele talen her.

– Sommerfuglene er et dyr, der gennemgår forskellige stadier og derfor har det fascineret os i tusindevis år med digte, sange, tegninger og malerier helt tilbage fra det gamle Egypten, hvor man kan se dem i templer og det fylder meget i børnehaver i hele Danmark. Det er 100 år siden, at der blev der skrevet et hit om en sommerfugl, der fløj fra blomst til blomst fra skjul til skjul, og når man kigger på de voksne her, så  tænker jeg de smiler lidt. Jer (børnene, red.) der sidder her kender den ikke. Man kan finde den på YouTube. Mine bedsteforældre hørte den i radio. Det der er teksten i den er, at der synges hvem der bare var sommerfugl fordi man drømmer sig til det dejlige sommerfugle liv, men det er svært i dag. Det er ikke en dans på roser, violer, hyllebuske eller nogen af de andre planter, som sommerfuglene holder så meget af. Siden 60’erne har vi mistet 12 arter af dem i Danmark, fortsatte ministeren.

Se indslaget, hvor Formand for Miljø- og Teknikudvalget i Fredericia Kommune, Christian Bro (A) talte om Fredericias grønne investeringer i de seneste år, men også kommende investeringer. Fredericia er bare en “vild kommune”, slog Bro fast med baggrund i den nationale konkurrence om at blive Danmarks VILDESTE kommune.

Ministeren havde også tid til at høre børnene om, hvad det vigtigste er for sommerfuglene.

Lea spørger børnene, hvad er det vigtigste for sommerfuglene? 

Støv, planter og træer de kan leve i, svarede skoleeleverne.

Der var gang i mange aktiviteter og heldigvis havde børnene husket gummistøvler. Wermelin kigger på. Foto: AVISEN

– Det er rigtigt. Det vigtigste er plads og levesteder, og det er det, I er med til at give dem i dag. Der er hjælp på vej, fordi det går op for flere og flere, at skov ikke er bare er skov, og en park ikke bare er en park og en have ikke bare er en have, og selvom det er grønt, er det ikke bare godt. De har brug for særlige planter, træer og buske. Derfor er vi samlet her i dag, da den vilde natur skal have mere plads. Det er derfor vigtigt at indvie sommerfugleskoven med flere plantearter, da det giver summende, sprudlende liv herude, sagde Wermelin.  

– Skoven er ikke kun gode for sommerfugle, men også andre dyr og planter, for når luften er god for sommerfugle, er det tegn på, at det går godt for naturen. I naturen er der fødekæder, og så er der også mad til andre dyr som edderkopper, rødkælkene, uglerne, musvågerne osv. Jo mere afveksling, jo mere variation, jo bedre for naturen. Vi kender det fra os selv og vores samfund, fordi i vores fælleskaber bliver stærkere, fortsatte ministeren i sin tale.

Skoleeleverne sad klar til de politiske taler. Foto: AVISEN

– Vi har brug for de stærke fællesskaber, når vi skal løse udfordringer og det her er netop en stor udfordring med den naturkrise vi er i, så her kan alle være med. Jeg så, at I alle havde et lille træ I kan tage med hjem i haven og det er en god idé, fordi sommerfugleskoven er et godt eksempel på at hjælpe hinanden vej og gøre en forskel. Med en fællesindsats i sommerfugleskoven og hele Danmark, så kan vi sammen bremse den krise, som vi står i, sluttede Lea Wermelin.

– Det grønne område står højt på dagsordenen her i Fredericia Kommune. Det nye skovområde er et af mange tiltag, som vi sætter i søen for at passe bedre på naturen og øge biodiversiteten i vores kommune ved at skabe grobund for særligt sommerfugle og andet dyreliv, fortalte formand for Miljø- og Teknikudvalget i Fredericia Kommune, Christian Bro.

Fokus på både børn og biodiversitet

Udover ambitionen om flere træer i Danmark, deler Landal GreenParks, Plant et Træ og Fredericia Kommune en vision om at få børn ud i naturen og lære om flora, fauna og dyreliv. Indvielsen af Sommerfugleskoven var derfor i høj grad også børnenes indvielse, og med på dagen var en 4. klasse fra Fjordbakkeskolen i Fredericia Kommune. Skoleeleverne var rundt på tre forskellige grønne stationer, hvor de blandt andet malede sommerfugle, blev undervist i dyre- og planteliv i skoven og plantede deres eget lille træ i papirspotter til at tage med hjem.

Jens Døssing, Landsformand for Plant et træ (fv), Christian Bro, Miljø- og Teknikudvalgsformand, Fredericia Kommune (mf) Kent Lodberg, Salg- og Marketing Manager hos Landal GreenParks i Danmark (th)

– Aktiviteter i naturen for børn og voksne er en essentiel del af, hvad vi tilbyder gæsterne i vores syv ferieparker rundt om i landet. Vores store fokus på bæredygtighed, natur og udendørsaktiviteter bunder i et ønske om at give uforglemmelige ferieoplevelser i grønne rammer. Derfor er det også vigtigt for os at bidrage aktivt til udvidelsen af de danske skove, både med Sommerfugleskoven og gennem andre lignende projekter, sagde Kent Lodberg, Salg- og Marketing Manager hos Landal GreenParks i Danmark.

Plant et Træ tilføjede:

– Vi ønsker at skabe større forståelse for træers vilkår og vækst blandt børn, så de vokser op med en viden omkring naturen, og forstår vigtigheden af at passe godt på den. På den måde kan vi være med til at sikre en bedre fremtid for naturen og dermed et bedre miljø og klima, siger Jens Døssing, der er landsformand for Plant et Træ.

I Sommerfugleskoven vil besøgende kunne finde forskellige træsorter som asp, vilde æble- og pæretræer, skovfyr, egetræer, pil og tørst. Udover de 12.000 træer er der anlagt åbne lysninger i midten af skoven for at skabe læ og varme. Her er der lavere kratbevoksninger af blandt andet slåen, tjørn og rose, der alle er gode nektarkilder for sommerfugle og andre insekter. Med variationen i skovområdet er målet på sigt at skabe levesteder for mange forskellige sommerfuglearter og få et rigt dyreliv, der vil styrke biodiversiteten i området.

Fakta:

  • 12.000 træer
  • Areal på fem hektar svarende til ca. Syv fodboldbaner
  • 20 forskellige arter af træer og buske
  • Udformet med gode levesteder for sommerfugle, insekter og andre dyr
  • Fra luften ligner det en kæmpemæssig sommerfugl
  • Sommerfugleskoven skal bidrage til udviklingen af Fredericia Kommune som grøn kommune
  • Skoven skal afhjælpe CO2-belastningen
  • Verdensstørste sommerfugleskov
Lea Wermelin (A) og Christian Bro (A) i dialog om Fredericias vilde natur. Foto: AVISEN

Fredericia vil være Danmarks vildeste natur

Herfra gik turen til videre til Hannerup Park, placeret i baghaven af Hannerup Kirke, mellem Sønderparken og Stjernekvarteret. Her var Christian Bro på hjemmebane.

– Vi har taget imod udfordringen om at blive Danmarks vildeste kommune. Alt jeg har sagt har været for at påvirke dig, men hvis man siger det tit nok synker det ind. VI bryster os af at have fokus på biodiversitet i mange år, så det er ikke fordi vi skal lave meget anderledes i den konkurrence her. 

– I forvejen ved du, at vi har stor fokus på Lillebælt og det er jeg pisket til at opdatere dig på, når jeg ser dig. I samarbejdet omkring Naturpark Lillebælt arbejder vi på at skabe flere levested, altså biodiversitet i havet omkring os. Vi gør det her i så tæt samarbejde som vi overhovedet kan. Det her er i princippet en bypark, det var et sted vi slog græsset ofte, men nu lægger vi driften op til mere biodiversitet

– Vi har Fredericia Vold, der en af Danmarks største byparker. Vi fældede træer der for nogle år siden, da der var risikotræer, og i stedet for at gøre som vi plejer, valgte vi at lægge det ud i de yngre skove, så på den måde gør vi det på en god måde. Det kommer vi også til at gøre i sommerfugleskoven. 

– Fredericia er i meget høj grad en global kommune. Vi er meget optaget af erhverv, så noget af vores biodiversitetsindsats handler også om grønne arealer derude. Energinet.dk fra Snoghøj omlagde deres grønne areal til slåning få gange om året og det kan man se allerede nu. Ørsted i Skærbæk er på vej i samme retning, og det er Electrolux også. 

Om Plant et Træ

Plant et Træ er en almennyttig nonprofit landsorganisation med H.K.H. Kronprinsen som protektor.Organisationen har siden 1988 plantet mere end 1,5 millioner træer i Danmark; enkelttræer, frugtplantager ved børneinstitutioner, undervisningsskove, bytræer, alléer og mindetræer. Plant et Træ arbejder for at øge kendskabet til træerne og skabe større forståelse for træernes vilkår og vækst samt opfordrer danskerne til at plante træer i det danske landskab. Plant et Træ modtager støtte fra støttegruppen ’Træernes Venner’, samt virksomheder, fonde og venlige kommuner, der stiller jord til rådighed og i fællesskab muliggør donationer til børneinstitutioner og plantningen af træer. Læs mere om Plant et Træ: https://plant-et-trae.dk.

Om Landal GreenParks:

Landal GreenParks er Europas største ferieparkkæde og driver 99 parker og 15.000 ferieboliger fordelt over ni europæiske lande. I Danmark tæller kæden ferieparkerne Søhøjlandet, Rønbjerg, Seawest, Grønhøj Strand, Ebeltoft, Middelfart og Fyrklit. De syv parker er unikke og adskiller sig fra hinanden i faciliteter og oplevelser, men fælles er udbuddet af massevis af aktiviteter i naturen. Blandt kerneværdierne er ønsket om at give gæsterne en uforglemmelig ferie i grønne rammer og et stort et stort fokus på bæredygtighed. 95 procent af kædens parker er i dag grønstemplet af den internationale turismebranches førende miljøorganisation, Green Key. Ambitionen er, at Landal GreenParks inden 2030 er CO2-neutral. Læs mere om Landal GreenParks: www.landal.dk.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer