Det landsdækkende initiativ JULEOVERSKUD blev i år til landets største velgørende julemadsuddeling til afviste julehjælps-ansøgere. Indsatsen har på een dag reddet 30 tons overskudsmad og samtidigt skabte juleglæde hos 3.020 udsatte danske familier.

Over 900 frivillige uddelte lillejuleaften anslået 30 tons god gratis juleoverskudsmad og dagligvarer til en samlet værdi af ca. 3 millioner kroner til 3.020 udsatte danske familier, som ellers var afvist til at få julehjælp. Den landsdækkende indsats med over 900 frivillige fra Stop Spild Af Mad og Dansk Folkehjælp har involveret 302 REMA 1000 butikker, hvorfra den gratis overskudsmad og øvrige gratis godter blev uddelt til 3.020 udsatte familier. I alt fik 8.365 fattige danskere sig en bedre jul.

Den gode overskudsmad og datokritiske fødevarer, som intet fejlede, kunne ikke sælges i butikkerne efter julen, da folk mister interesse for julemaden. Den landsdækkende maduddeling JULEOVERSKUD har derved omdannet madspild til måltider flere tusind udsatte danske familier.

I år kørte JULEOVERSKUD med de tre aktører på 3. år i træk og den nu landsdækkende maduddeling havde i år det hidtil største antal frivillige på, det hidtil største antal REMA 1000 butikker involveret – og var med til at hjælpe det hidtil største antal afviste julehjælps-ansøgere.

Også de andre detailkæder og organisationer har kigget JULEOVERSKUD over skulderen og har igangsat deres egne juleuddelinger i år – noget som er vokset eksplosivt i år i forhold til de andre år. Det er et tegn på at JULEOVERSKUD har nu efter tre år bidt sig fast og er blevet en landsdækkende succes.

I Dansk Folkehjælp er der stor tilfredshed med initiativet JULEOVERSKUD. Generalsekretær Klaus Nørlem udtaler:

“JULEOVERSKUD er et godt eksempel på hvordan nye innovative tiltag kan gøre stor gavn for fattige familier med et smalt madbudget, hvordan madspild helt konkret kan bekæmpes, og endelig hvordan et stort antal frivillige fra civilsamfundet kan aktiveres i en fælles sag. JULEOVERSKUD matcher endvidere FN’s Verdensmål, hvor der er fokus på at det globale madspild på detail- og forbrugerniveau pr. indbygger halveres og fødevaretab i produktions- og forsyningskæder.”

Også fra initiativtager til JULEOVERSKUD, organisationen Stop Spild Af Mad, skal der lyde en stor og hjertevarm tak til projektets mange frivillige, ildsjæle og samarbejdspartnere.

Om Dansk Folkehjælp:

Dansk Folkehjælp er en af Danmarks ældste humanitære organisationer med over 110 års erfaring og har eksisteret siden stiftelsen i 1907. Dansk Folkehjælp er en landsdækkende, frivillig humanitær organisation, som yder hjælp til udsatte mennesker i Danmark og udlandet. Det grønne kors er Dansk Folkehjælps kendetegn, hvor frivillighed, solidaritet med de svageste, og bæredygtighed er de grundlæggende elementer. Dansk Folkehjælp yder indsatser i bl.a. Afghanistan, Albanien, Armenien, Angola, Bosnien, Bulgarien, Eritrea, Georgien, Kroatien, Haiti, Iran, Nordkorea, Kosovo, Kasakhstan, Sri Lanka, Litauen, Mozambique, Filippinerne, Pakistan, Polen, Serbien, Rusland, Sudan, Somalia, Tyrkiet, Tanzania, Uganda og Sydafrika.

Om Stop Spild Af Mad:

Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret i snart 10 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier. Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mad’s formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild.