For 26. gang afholdt 4. maj komiteen tirsdag eftermiddag den årlige mindeceremoni i Mindelunden ved Gals Klint. I silende regn var der kransenedlæggelse, hvor formanden for 4. maj komiteen, Erik Hansen, hans hustru Ingrid og borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (A) deltog.

Den 18. maj 1942 styrtede et engelsk bombefly ned ved Gals Klint. Mindestenen blev rejst efter krigen og har siden dannet ramme om den årlige mindeceremoni. Hverken regnen, fraværet af sækkepiberne eller det begrænsede fremmøde forhindrede, at frihedsbudskabet blev fejret. De, som ofrede sig med livet som indsats under 2. verdenskrig, blev mindet.

Johannes Lundsfryd så til, mens Erik Hansen gik hen mod mindstestenen.

– Jeg synes, at det er vigtigt vi markerer det og siger tak til de mennesker, der ofrede sig. Det vil jeg fortsætte med så længe jeg kan og så længe borgmesteren har lyst, siger Erik Hansen, der håber, at flere frivillige vil melde sig på banen til 4. maj komiteen.

– Generationen før mig har sagt, at vi aldrig må glemme og at der hviler et ansvar på os om at huske den slags. Selvom vi lever i et samfund, der er et andet, så er det vigtigt, at der skal lyde en kæmpe stor tak til dem, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Fællesbillede ved mindestenen efter kransenedlægningen. (Foto: AVISEN)

Historien bag 4. maj:

En britisk bombefly af typen Short Stirling havde d. 18. maj 1942 været på mineudlægningstogt over Øresund. Under missionen var flyet blevet ramt af tysk antiluftsskyts, og da flyet var på vej mod England, skød tyskerne endnu engang. 

Over Den Gamle Lillebæltsbro gjorde det tyske skyts så meget skade på flyet, at de fire motorer ikke længere kunne holde det og de ni besætningsmedlemmer i luften. Det begyndte at styrte mod jorden, og på Gals Klint ved Middelfart faldt det til jorden. Kun ét enkelt af de ni besætningsmedlemmer overlevede. Syv af de øvrige blev begravet på Assistens Kirkegården i Odense, mens det sidste medlem først blev fundet i år 2000. For at mindes historien og for at markere Danmarks befrielse bliver der hvert år d. 4. maj holdt en højtidelighed ved den mindesten, der blev rejst ved Gals Klint.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer