Fredericia AVISENs kulturredaktør starter ofte dagen med en køretur i Kanalbyen, den er under konstant ombygning og ofte er der nye skibe at se på. Når der skimtes et nyt, er det næsten som kærlighed, i dag tog vi på morgendate med Freja.

Det var en morgen med en smuk dramatisk himmel over Lillebælt, ikke på den tågede eller disede måde. Det var koldt og himlen var strøget med den brede pensel. Ved siden af en af de velkendte slæbebåde fik jeg øjenkontakt med en lang smuk grå skønhed.

Den velkendte grå farve vidnede om, at der var besøg fra Søværnet. Når man er lidt vild med skibe, kan man hurtigt spotte, når der et nyt skrog i havn. Nærmest som, når man tidligere havde været i byen og var vågnet op med et telefonnummer på armen eller på en lille serviet i pungen, sprang nummeret P521 i øjnene.

P521 på bagporten af Freja. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Hvis man ikke havde fået navnet med i farten, stod det på siden af skønheden, at Freja var hendes navn, hun var hele 43 meter lang og slank over hofterne. Hendes bredde var 8,20 meter og hun havde en dybdegang på 2,70 meter.

freja
Skibbroen i baggrunden af Freja. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Det er et af de smalleste skibe med den længde, som jeg har set, men man skal ikke lade sig narre. Freja er såmænd fra Søværnet og har normalt en 12 mands besætning til af forsvare sig, og skulle det komme til nærkamp har Freja to tunge maskingevær som er med 12,7 mm løb. Freja er bygget til at patruljere i det danske territorialfarvand.

Det 246 tons tunge skib er navngivet efter den nordiske frugtbarhedsgudinde, Freja, måske derfor hun talte til øjnene af kulturredaktøren. Der skulle også en general til at navngive hende den 29. august i 2006. General Jesper Helsø, som også var Forsvarschefen, gav hende navnet Freja ved en ceremoni på Flådestation Korsør.

freja
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Skibet er det femte skib, der bærer navnet Freja i dansk tjeneste, men denne morgen i Fredericia var der kun en Freja for mig.

Deplacement 246 tons
Længde 43,00 meter
Bredde 8,20 meter
Dybgang 2,70 meter
Fremdrift MTU 396 16V TB94 dieselmotorer (2.040 kW / 2.700 hk ved 1975 omdrejninger per motor)
Fart +25 knob
Rækkevidde > 1.000 sømil
Besætning 12 mand (belægningskapacitet til 15 mand)
Sensorer Furuno navigationsradarer
Småvåben 12,7 mm tungt maskingevær
Småbåde om bord RHIB
skal køre indtil 6.december
Annonce