En millioninvestering i en bæredygtig produktion med fokus på miljø, kundeservice og effektivitet baner vejen for næste eventyr hos Byens Rens.

Se interviewet med Ricky Kenbjerg – og hør ham passioneret fortælle om den næste fase i Byens Rens’ rejse

Jupitervej 7 var i mange år centrum for en varmecentral og senere Danvask, men den gamle bygning, der har ligget i dvale gennem 15 år får nyt liv, når den fremadstormende virksomhed Byens Rens flytter ind. Man kunne have revet den gamle bygning ned, men i bæredygtighedens tegn, har man i stedet skabt unikke rammer, der sparker Byens Rens i renserisuperligaen. 

“I stedet for at rive bygningen ned og bygge nyt, så har vi renoveret den. Det sker naturligvis med lokale håndværkere for at støtte op. Oprindeligt var bygningen slet ikke angivet i salgsprospektet,” indleder Adm. Direktør Ricky Kenbjerg og uddyber:

“Vi besluttede at holde os til vores dna med hensyn til tøj: Køb god kvalitet og hold det ved lige, drop køb- og-smid-væk-kulturen. Resultatet tegner sig nu og det ser godt ud. Vores ambition ved at flytte er natuligvis at udvide vores kapacitet, men også effektivisere vores processer til gavn for vores kunder.” 

“Den helt store gulerod er dog miljøet. Vores flytning, nye maskiner og nye setup bringer nemlig Byens Rens helt i front på det miljømæssige område, hvilket branchen trænger til. Hvis vi starter med vores energiforbrug, så bliver vores primære energikilde grøn naturgas, der primært stammer fra biogas. Biogas fremstills blandt andet af organiske materialer,” fortsætter den stolte direktør og forklarer om projektet:

“Naturgassen skal hos os bruges til at opvarmning af tørretumblerne, men alt kører faktisk i ring. Vores nye dampanlæg får energi fra naturgassen, og den energi bruges til at opvarme vaskemaskinerne, samt til at lave finish og strygning af tøjet. Overskudsdampen bruges til vaskemaskinerne – og det vand, der bruges til at køle rensemaskinerne bruges til at køle maskinerne ned med,” siger Ricky og fortsætter:

“Det bliver ganske enkelt ikke mere energioptimalt; det vand, der bruges til at køle maskiner ned med, og det damp, der er i overskud anvendes som varmt vaskevand. Det er vi stolt over.” 

Håndværkerne arbejder benhårdt på bygningen med alt fra støbning, toiletter, installationer og andre vigtige elementer. Men Miele er også på besøg – og det er de helt store maskiner, der sættes til her, dertil kommer det nye kransystem, der elegant sorterer, ordner og optimerer alt omkring renseriet. 

“Vi får en komplet ny maskinpark med den mest moderne og energieffektive teknologi. Samtidig overgår vi til at anvende biologisk nedbrydelige vaskemidler, hvoraf de primært er miljømærket med EU Blomsten. Vi bliver samtidig de første i Danmark, der anvender en ny biologisk nedbrydelig rensevæske. I vores nye rensemaskine bliver alt skidt, snavs, olie og så videre opsamlet og bortskaffet miljørigtigt, hvilket vil sige, at det ikke bare udledes i kloakken,” lyder det fra Ricky, imens lyden fra tests i lokalet overdøver os lidt. 

Der er ingen tvivl om, at han er stolt og meget engageret i de kommende muligheder.

“I vores vaskeprocesser har vi også installeret filtre til at opsamle skidt, så det ikke udledes i kloakken Tænk på, hvor mange der eksempelvis vasker deres beskidte arbejdstøj og kedeldragter, i værste fald med olie eller anden kemi på derhjemme, og der udleder alt det gift og snavs i kloakken. Mange tror måske, at det er miljørigtigt at vaske skjorter og lignende derhjemme, men sandheden er, at os, der har topmoderne vaskeudstyr, vaskemidler og procesanlæg kan køre det på den bedste miljømæssige måde.” 

Og slår man direktørens ord op, vil man se, at der rent faktisk er tale om et moderne gennembrud mod de kemiske midler, som ikke ligefrem ser gode ud i artikler og analyser. 

Gør I andre tiltag? 

“Mange. Genanvendelige vaskeposer, lavenergi belysning i bygningen, nedbringer papir og overgår til at køre det meste digitalt, bilpark der er under et år gammel, er hele tiden på udkig efter hvad vi kan gøre for at blive endnu mere bæredygtige, og så har vi så mange indleveringssteder, at kunderne i mange tilfælde kan cykle hen og aflevere rensetøjet i stedet for at starte bilen og køre ind til byen (konkret eksempel i dag, hvor kunden bor i Vodskov og normalt kører ind til Aalborg, så kan hun i stedet aflevere det 300 meter fra hendes bopæl,” det er da smart,” siger Ricky. 

 “Når vi rykker vores rammer på Dannevirkevej til disse nye faciliteter på Jupitervej 7, skal vi også rykke os som virksomhed, få mere travlt og være mere effektive. Der er tre ting, der er essentielt for os. For det første skal vi forretningsmæssigt være så effektive pr. enhed som muligt, derfor har vi investeret i sorteringssystemet, der fjerner mange manuelle processer, og hermed nedbringer vores kost pr. enhed. For det andet skal vi have det rigtige udstyr og de rigtige rammer for at kunne lave en god kvalitet. Og endelig det tredje, som jeg har fokuseret meget på: Miljø. Der er ingen tvivl om, at renseribranchen har behov for at blive nytænkende og blive løftet op til det niveau, man bør forvente som forbruger. Vi investerer i nye teknologier i forhold til miljø og energi,” fortsætter Ricky.

Byens Rens har i dag hele 31 medarbejdere – og det er gået stærkt i den periode, siden Ricky og hustruen Pia overtog det gamle renseri på Dannevirkevej.

“Det er gået stærkt. Vi vil gerne vokse mere. Jeg synes, at vi er et sted, hvor vi vokser med den forespørgsel, der er. Helt af sig selv er der behov i Danmark og opland for, at det skal være nemt og tilgængeligt at aflevere rensetøj. Vi dækker i dag hele Jylland og Fyn. Fra Nordborgs sommerhuse på Als til Skagen, Harboøre, Hirtshals – ja, vi er i alle små og store byer. Casen er, at folk sparer turen. Man kan indlevere nemt og man har hurtigt sit tøj igen, hvilket kunderne er meget tilfredse med.” 

Hvordan kan man lave økonomi i jeres nye løsninger? 

“Det er dyrt. Vores to største omkostninger er løn og energi. I forhold til energi, så er casen en tilbagebetalingstid på 10-11 måneder. Men det arbejder vi med, som jeg har beskrevet, så det er en fin forretning. Vi lander i top tre blandt danske renserier og i Europa måske i top 10, men vi skal fortsat arbejde hårdt videre. Vi er kommet fra et sted og skal et andet sted hen”, slutter Ricky Kenbjerg. 

Leave a Reply