Miljøstyrelsen gennemfører kontrolkampagne af fidget spinnere, efter at flere medier har sat fokus på skadelig kemi i legetøjet.

Fidget spinnere er på kort tid blevet forårets og sommerens store dille. DR Kontant og Forbrugerrådet TÆNK har i aftes sat fokus på skadelig kemi i det populære legetøj. Det har resulteret i flere indberetninger til Miljøstyrelsen om ulovlige mængder af bl.a. bly i fidget spinnere. Bly er et problematisk stof, der kan påvirke indlæringsevnen selv i små mængder, og børn er mere sårbare end voksne.

– Vi er nu ved at se på de produkter, der er blevet indberettet. Før vi kan håndhæve, skal vi blandt andet have foretaget analyser, for vi har ikke fået analyser i forbindelse med indberetningerne. Samtidig planlægger vi nu selv at gennemføre en kontrolkampagne af fidget spinnere på det danske marked i løbet af efteråret, siger kontorchef Inger Bergmann fra Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Ingen grund til panik

Forhandlerne er selv ansvarlige for, at de produkter, de sælger, ikke indeholder ulovlige stoffer, og at de er sikre at bruge. Kemikalieinspektionen udfører stikprøvekontroller baseret på en risikobaseret tilgang, hvor f.eks. produkter til børn er et element. En stikprøvekontrol er nu blevet relevant for fidget spinnere.

– Det ser ud til, at det primært er fidget spinnere af metal, der indeholder for høje koncentrationer af bly, og derfor vil vi fokusere på dem i vores kommende kontrol, siger hun.

Til de mange danskere, der allerede har købt fidget spinnere af metal, siger Inger Bergmann:

– Der er ingen grund til panik. Selv med et indhold af bly på tre procent, som er rapporteret i medierne, er der kun en meget lav risiko for sundhedsskade, når børnene leger med dem. Det er dog vigtigt, at små børn, der putter ting i munden, ikke leger med fidget spinnere. Dels er der risiko for, at små dele kan falde af, og dels vil udsættelsen af kemiske stoffer øges.

INFORMATION TIL FORÆLDRE

Miljøstyrelsen er pt. ved at indhente viden om de eventuelle overtrædelser af problematisk kemi i fidget spinnere. Miljøstyrelsen anbefaler dog klart, at børn ikke putter fidget spinnerne i munden. Spinnerne indeholder dele, der kan løsnes, og der kan derfor være en risiko for kvælning. Spinnerne er derfor heller ikke egnet til børn under 3 år. Herudover vil udsættelsen for bly være væsentligt højere, hvis legetøjet puttes i munden. Er der udelukkende hudkontakt, vil risikoen være meget lav.


INFORMATION TIL FORHANDLERE

Miljøstyrelsen har i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen og Legebranchen planlagt information og dialog om legetøjsreglerne d. 12. september. Her vil reglerne for legetøj bl.a. blive gennemgået, og der vil være eksempler på, hvordan man bør forholde sig til konkrete legetøjsprodukter.