Nyt år med stærkt fællesskab

I 2017 satte fire gæve bag-kvinder Strib i bevægelse med udviklingen af nye samlingssteder. Det begyndte med en idé om en rutsjehøj på skolen. Nu er 13 konkrete initiativer sat i søen over hele byen. Projektet inspirer til udeoplevelser og til bevægelse i fællesskab. Skolen har været med i projektet og Byrådet har støttet økonomisk, fordi vi som kommune prioriterer at bidrage til den udvikling, der skaber og driver vores lokalsamfund. ”Strib i bevægelse” er et godt billede på det nye nærdemokrati og fællesskab, som spirer frem i disse år.

Når jeg sammen med mine kolleger i Byrådet ser tilbage på 2017, så er der meget at glædes over. Vi fortsætter den positive udvikling med vækst i arbejdspladser, lav ledighed, god kernevelfærd, en stabil økonomi og gode samarbejder med erhvervs-, kultur- og foreningslivet. Fælles for de gode resultater er, at vi har skabt dem sammen.

Vi har sat gang i en bæredygtig byudvikling af Nørre Aaby og Ejby. De gamle rådhuse bliver til nye boliger, der skaber liv – også efter kl. 16. Målet er at tiltrække nye borgere, der sender børn i skole, dyrker idræt i foreningerne og kan gå på opdagelse i naturen. Tilflytning er den bedste opskrift på udvikling af vores lokalsamfund.

Et stort øjeblik i 2017 var åbningen af Nytorv i Middelfart. Trekantområdets Festuge boblede over i et sandt festfyrværkeri af små og store arrangementer på en rigtig ”Festlig Fredag”. Solen skinnede, butikkerne åbnede og oplevelserne stod i kø i gaderne, på museerne og på det nye rådhus. Med alt fra strik i mødecentret til argentinsk tango i foyeren, Nikolai Kirks gadekøkken på torvet og Dunés afslutningskoncert ved Kvickly-torvet. Nytorv er blevet det løft af byen – og kommunen – som vi drømte om. Både af handelslivet og bosætningen. Nytorv også Danmarks mest bæredygtige rådhus, der sparer os for 6 mio. kr. hvert år, på mindre energi, mindre kørsel og bedre og mere effektiv administration.

I 2018 fortsætter vi med at styrke nærdemokratiet ved at inddrage flere i udviklingen af vores politik. Vi har allerede set gode resultater i Staurby Skov, Ejby Bypark og på Middelfart Marina. Det skal vi brede ud, så vi sammen – både internt i kommunen og i samarbejde med lokalsamfundet – styrker kvaliteten i naturen, byerne, skolerne og plejehjemmene. Vi kalder det for et velfærdstjek. I 2017 har vi fx testet ny velfærdsteknologi sammen med modige borgere med psykiske eller fysiske handicap. I 2018 vil vi i endnu højere grad inddrage forældre, medarbejdere og institutioner i at udvikle kvaliteten af børns læring eller pårørende i udviklingen af maden til de hjemmeboende ældre.

I år har Byrådet arbejdet med en bedre infrastruktur. Det er lykkedes med beslutningen om den nordlige linjeføring af den ny jernbane over Vestfyn, og gennemførelsen af det 3. spor på E20 fra Nørre Aaby til Odense. En række af vores egne veje har fået nyt asfalt, og der er anlagt nye stier.

Erhvervsvenlighed er stadig en topprioritet. Derfor er det dejligt, at vi igen i år ligger i top i Dansk Industris årlige måling af vores erhvervsklima, og så glæder vi os til, at SKAT flytter Gældsstyrelsen til Teglgårdsparken.

Adgangen til naturen er også blevet styrket. Vi har sammen med Fredericia og Kolding Kommuner dannet Naturpark Lillebælt. Nu har Friluftsrådet anerkendt den som Danmarks største naturpark. Vi kan tilmed høre marsvinene glæde sig over beslutningen på verdens første lyttestation til marsvin ved Gammelhavn. Prøv det. De ’klikker’ af glæde.

Den stabile økonomi var i 2017 grundlaget for et bredt samarbejde i Byrådet om budgettet for 2018. Vi har tilført 4. mio. kr. ekstra til skolelærerne, 1. mio. kroner til flere hænder i daginstitutionerne og fra næste år får de ældre tilberedt varm aftensmad i køkkenerne vores plejehjem, så de kan dufte flæskestegen.

Tak, for et godt 2017. Vi glæder os til samarbejde om at gøre 2018 endnu bedre. Glædelig jul og godt nytår til dig og dine.

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen