De 22 syddanske kommuner har sammen med Region Syddanmark etableret et fælles kontor i Bruxelles, et kontor der hjælper med rådgivning og projektansøgninger til EU-projekter. I Middelfart Kommune ser man kontoret som en fantastisk samarbejdspartner, der hjælper med at sende mange penge til byen.

Det Syddanske EU-kontor er placeret i Bruxelles, lige ved siden af den mægtige Berlaymont-bygning, der huser EU-Kommissionen. Det er nemlig i EU-Kommissionen, at der hvert år bliver sendt store milliardbeløb tilbage til EU-landene i forskellige programmer.

Læs mere om kontoret her:

Borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd, sidder i bestyrelsen i den forening der står bag det fremskudt kontor. Foreningen er en sammenslutning af de 22 syddanske kommuner og Region Syddanmark. Udover det nærgående kendskab gennem bestyrelsesarbejdet har Lundsfryd også en hel række gange stiftet bekendtskab med Det Syddanske EU-kontor gennem de mange projekter der er kommet hjem til Middelfart.

»Der ligger virkelig mange penge i de mange forskellige EU-programmer – og det er nu engang sådan, at de skal søges før at man kan få fat i dem«, siger Johannes Lundfryd, Borgmester i Middelfart Kommune.

EU kan være en jungle at finde rundt i. Forkortelse efter forkortelse og uoverskuelige hjemmesider er en del af hverdagen når man arbejder med EU. Det er derfor ikke lige let at finde frem til de mange projekter, der kan være relevant for den enkelte kommune.

»Det at vi med Det Syddanske EU-kontor har virkelig kompetente folk med en stor erfaring i at finde og søge EU-programmer, det gør en kæmpe stor forskel. De har en viden omkring hele systemet der er uundværlig«, forklarer Lundsfryd.

Viden, erfaring og netværk er tre vigtige egenskaber når det kommer til at få fingrene i de mange milliarder der bliver sendt fra EU og tilbage til medlemslandene. Især netværket og evnen til at forstå de enkelte kommuners strategier er vigtigt, understreger Johannes Lundsfryd.

»De har en stor viden og forståelse ffor hvad de syddanske kommuner og Regionen gerne vil have. Det er en unik fordel, at vi har så dygtige folk til at hjælpe os. De er virkelig dygtige til at binde de syddanske aktører sammen med relevante EU-projekter og netværk«, fortæller Johannes Lundsfryd og fortsætter:

»Vi søger en sjælden gang i mellem også på eget initiativ, men vi har ikke nær det samme øje for de mange programmer der er i EU. Så at vi har det her kontor til at hjælpe os, det gør bare at vi får endnu flere midler til at udvikle Middelfart Kommune«.

Middelfart Kommune har en klart defineret udviklingsstrategi, der handler meget om at skabe en bæredygtig omstilling og om at reducere kommunens klimaftryk. Klimadebatten fylder også meget i Bruxelles og EU – og deraf følger også store EU-investeringer i bæredygtig omstilling i medlemslandene.

»Vi lavede på et tidspunkt en optælling over de midler vi havde fået til klimaområdet og den bæredygtige udvikling. Her viste det sig, at vi har modtaget mere end 20 millioner kroner om året til vores udviklingsarbejde. Ikke alle pengene kommer fra EU, men en meget stor del af dem gør. Så det her er klart med til at booste den klimaindsats vi kan levere«, siger Borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd.

Den offensive strategi og de klare udmeldinger hjælper Det Syddanske EU-kontor i deres forståelse af hvor Middelfart Kommune gerne vil hen. Når der bliver meldt klart ud, så er det også lettere for kontoret at sende de helt rigtige projekter i retning af Middelfart.

»Det bliver lettere at når sine mål, hvis man er klar over hvor man gerne vil hen. Det er meget vigtigt for os i Middelfart, at det ikke er pengene der styrer retningen, men retningen der styrer pengene. Vi har en strategi der handler om at sænke vores klimaaftryk gennem konkrete programmer, ikke noget med procentsatser og andet«, forklarer Lundsfryd og fortsætter:

»Vi har været heldige med at lave nogle rigtig gode projekter. Men det er især projekterne vi laver sammen med forskellige borgergrupper der bliver til de bedste. Det giver en meget stærkere forankring af strategien, en forankring der betyder at det her er noget borgerne også gerne vil – selv hvis byrådet skulle blive skiftet ud«.

»Så når vi er så forankrede og klare i vores strategi, så giver vi også Rasmus (Anker-Møller, Direktør for Det Syddanske EU-kontor, red.) og hans team de optimale muligheder for at hjælpe os med at fuldføre vores strategi. Det har de allerede vist flere gange, at de er virkelig dygtige til. Vi har mange spændende programmer i Middelfart Kommune«, lyder der afslutningsvist fra Johannes Lundsfryd, Borgmester i Middelfart Kommune.

I de senere år har Middelfart Kommune blandt andet deltaget i programmet ”INTENSS PA”, et projekt hvor de er gået forrest i et tæt samarbejde med de øvrige kommuner i Trekantområdet for at afdække og udvikle kapacitetsopbygning i forhold til en grøn energistrukturering med fokus på bæredygtighed.

I samme boldgade er de en del af projektet ”CO2mmunity”, der handler om hvordan man bedst laver og fastholder samarbejder indenfor bæredygtig energi. Læs mere om det projekt her:

Middelfart Kommune er en del af Demensfællesskab Lillebælt – og demens er også noget de arbejder med i EU-sammenhæng. De er en del af projektet ”EDEN”, hvor der skal udvikles informations- og læringsmateriale om demens, og betydningen af sygdommen i forhold til det at være pårørende. Der udvikles ligeledes et Collaborative Community Concept, hvor demens ses som en kollektiv udfordring for lokalsamfundet – og ikke kun som den enkelte families udfordring.

Middelfart deltager sammen med 6 andre fynske kommuner og bidrager i projektet med at rekruttere pårørende, fagprofessionelle og frivillige til at arbejde med materialet samt udvikle lokale strategier sammen. Projektet gennemføres med UCL DEMENS Videncenter.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

J J Pedersen
J J Pedersen (@jensjoernpedersen)
07:20 - 26. oktober 2020 07:20

Ja, Fredericia kommune hænger i bremsen. Lise Nielson siger, at det ikke er muligt. Det ved hun alt om.
Trist for Fredericia!