I Region Syddanmark har man en aftale med de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), der indebærer 22 konsultationssteder rundt om i regionen. Men siden Corona har der været lukket på de 10 af dem – herunder lægevagten i Middelfart. Borgmester Johannes Lundsfryd er uforstående overfor, at ingen har hørt noget.

– Det er noget mærkeligt noget, at lægevagten ikke har været der i hele perioden. Det kan jeg ikke forstå, for der er jo en aftale.  Jeg vidste godt, at aktiviteten var gået ned på grund af Corona, men det er nyt for mig at den har været helt lukket ned. Jeg har tænkt mig at tage fat i regionen for dels at finde ud af hvad baggrunden er – og dels for at få den åbnet igen, siger Johannes Lundsfryd og fortsætter:

– Borgerne skal have muligheden for at komme til lægevagten uanset hvor man bor – også hvis man bor i Middelfart. Jeg undrer mig desuden om, at jeg ikke er blevet orienteret af regionen om at man ikke har orienteret de lokale politikere. Det synes jeg virker underligt. Vi er jo tæt på borgerne og jeg taler med flere hundrede borgere hver eneste uge. Når man foretager ændringer på den måde regionen har service på i vores kommune, så vil jeg gerne have det at vide.

Ikke-eksisterende kommunikation

For Johannes Lundsfryd er det uklart hvad begrundelsen for nedlukningen er. Dels fordi ingen, før AVISEN kontaktede ham, havde orienteret ham om nedlukningen – og dels fordi han mener, at Middelfart som en selvfølge skal have en lægevagt.

– Jeg tror ikke der kommer færre til lægevagten selvom man centrerer det, så det må være marginalt hvad man sparer. Der kan være lidt med køretid, men det må man organisere sig ud af. Hvis man har problemer, så skal man have en dialog om det, i stedet for bare at foretage ændringer på det niveau, siger Johannes Lundsfryd.

– Jeg har ikke haft grund til at tro andet end at der var åbnet. Jeg har vidst af omveje, at der midlertidigt har været en omdisponering af ressourcer, det har jeg forståelse for. Men jeg vil som minimum orienteres. Jeg synes også det virker lyssky, at man i ly af Corona på den måde laver strukturelle ændringer. Det virker som en dårlig undskyldning for en dårlig beslutning, slår Johannes Lundsfryd fast.

Troede samarbejdet var styrken

Det er en tydeligt skuffet borgmester i Middelfart, der nu står uden en lægevagt og uden afklaring om hvorvidt den nogensinde kommer tilbage. Men hvordan det skal struktureres i fremtiden vil han lade fagfolkene om i regionen, men han slår samtidig fast, at det er afgørende med kort til lægevagten.

– Jeg vil lade prioriteringer være op til de der sidder med indsigt i området. Men jeg har en forventning og forhåbning om, at den service der ydes til borgerne er så kort som mulig – og ikke bliver forlænget for borgerne i Middelfart. Når man skal til lægevagten er det fordi man er syg. Det er bare ikke sjovt at sidde med høj feber eller et sygt barn, siger Johannes Lundsfryd.

– En af de ting vi har lært i de sidste halvandet år er, at det er meget vigtigt med et højt informationsniveau. Jeg tror at vi som samfund er meget fleksible og forstående overfor de behov det måtte opstå. Selvom vi ikke har den færdige løsning, så synes jeg man skulle informere om hvis der er større ændringer, lyder det fra den tydeligt frustrerede borgmester.

– Det er et udtryk for en centralistisk tankegang. Det er klart, at ser vi det driftsøkonomisk kan det klart betale sig kun at have én skole, ét sygehus og mange andre ting. Men det er derfor vi er politikere. For vores ansvar er videre. Vi har et ansvar for driften, men også for en ordentlig service, siger Johannes Lundsfryd.

Behovet er ikke centralisering

Meldingen om de lukkede lægevagter kommer lige i kølvandet på regeringens store ønske om et mere nært sundhedsvæsen. Det er en dagsorden som Johannes Lundsfryd er helt enig i, det er blandt andet derfor Middelfart arbejder med et sundhedscenter.

– Jeg synes det er en underlig timing. Vi har brug for, at borgerne bliver behandlet så tæt på hjemmet som muligt når det handler om de mindre sygdomme. Derudover har vi brug for de specialiserede sygehuse til de større ting. I takt med der åbner sundhedshuse – og et nyt sundhedscenter i Middelfart, så er det mærkeligt at man fortsætter centraliseringen på samme måde som de sidste 20 år, siger Johannes Lundsfryd.

Den manglende kommunikation er en kæmpe ærgrelse for Johannes Lundsfryd, der ellers var overbevist om, at man havde et tæt samarbejde mellem kommuner og regionen.

– Jeg synes det sender et signal om, at samarbejde angiveligt ikke er så vigtigt som vi bekræfter hinanden i på vores møder. Jeg tror borgerne har behov for, at der kommer et tættere samarbejde for kommuner, regioner og praktiserende læger. Jeg havde en opfattelse af, at vi under Corona rykkede tættere på hinanden, fordi vi har været tvunget til at tænke nyt. Derfor er det ærgerligt, at vi i dette tilfælde går den anden vej. Men jeg har tiltro til, at vores samarbejde er så stærkt, at vi nok skal finde ind i et godt samarbejde, lyder det afslutningsvist fra Lundsfryd.