Fredericia Big Band have bl.a. trækbasunisten Steen Nikolaj Hansen med som solist i Tøjhuset den 8. maj 2022. Jeg ved ikke hvad der står i den lille kemi bog om hvad der sker, når man blander en solid rytme gruppe med en ordentlig gang messingsuppe.

I Tøjhuset gjorde de lokale musikere i Fredericia Big Band forsøget og det lykkedes til fulde, de tilrejsende gæstesolister og en bund solid lydmand, der havde øje på hele lydbilledet og sammenfatningen i mellem akustiske instrumenter med forskellig lydniveau, et trommesæt forrest og et elektriske instrument i et mindre lokale skabte den magisk lyd.

Orkesteret spillede en variation af traditionel big band musik, ragtime og numre med et snert af swing time og regulær jazz. Ud over flere kendte kompositioner spillede orkesteret en egen komposition, der hed noget med ”Danse ven med det skæve ben”, beklager hvis jeg ikke fik titlen helt korrekt, men publikums grin overdøvede dirigentens ord.

En fornøjelig eftermiddag i afslappet stemning med et big band i top form fremhævede igen Fredericia som en stor musikby. Som ved de fleste big band koncerter er der utallige solo. Steen Nikolaj Hansen er fremhævet som den ekvilibrist trombonist han er, men også Søren Dalgaard og Sten Henriksen fremviste stor kunnen med solo.

Undertegnede blev dog blæst helt bagover, da Arne Østergaard (trommer) på sit Tama trommesæt gav en bund solid solo, hvor han viste hvad selv et beskedent trommesæt kan, når rette mand er bag stikkerne. Her frem kom så mange rytmiske detaljer af man fik positive eftertanker.

Fakta er: Big bandet spiller forrygende og velsmurt messing tilsat solid rytme gruppe, så går det ikke galt.