Kulturen er afgørende og identitetsskabende både for individet og samfundet. Derfor er det også vigtigt, at kulturen bliver tilgængelig. Det er vigtigt, at der er et ejerskab i hele samfundet for vores kulturinstitutioner – og så skal der ikke censureres på historien, bare fordi nutidens politiske idealer er anderledes, siger Kulturordfører for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt.

Alle mennesker har et forhold til kultur – på den ene eller den anden måde. For nogen er kultur at gå til sportsarrangementer, for andre er det at se på kunstudstillinger – nogen finder glæde i musikken, andre i teater. Kultur er mange ting, men mest af alt, så er kultur samlende.

Kulturordfører for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, nyder kulturen i flere forskellige genrer. Det har han gjort, siden han var helt ung. Jeg havde sat ham i stævne på hans kontor på Christiansborg til en snak om kultur, om den kulturelle udvikling og en masse afstikkere ud fra det. Efter et sikkerhedscheck og en tur forbi Mortens ”vagthund”, en sød lille hund, der havde første dag på kontoret, tog vi plads i to stole ved et kaffebord.

Kultur var anledningen for besøget – og for Morten Messerschmidt betyder kultur rigtig meget.

– Kultur har fulgt mig, fra jeg var 10-11 år gammel. Jeg har altid elsket de mange tanker, og den inspiration man kan få gennem en variation af kulturelle tilbud. Den der helt grundlæggende glæde og oplevelse ved for eksempel at opleve et teaterstykke, fortæller Morten Messerschmidt.

– Generelt kan man sige om min kulturelle smag, at jeg altid er gået ret fordomsfrit til værks. Jeg har altid været meget åben omkring kultur. Jeg ser alt fra Bakke-sangerinderne, som jeg selv har lidt aktier i, til opera og musicals. Jeg nyder meget at gå mellem de forskellige verdener, fortsætter han.

Flere unge skal nyde kulturen

Kulturens betydning for Morten Messerschmidt er langt fra den samme som hos mange af danskerne. Især de unge mennesker bruger ikke kulturen nok, hvis man spørger Messerschmidt. Det er en skam, fortæller han.

– Jeg kunne godt ønske mig, at alle unge mennesker fik noget, der inspirerede dem til at gå på museum, i teateret eller til koncerter. Det er der, man får et ekstra vingesus. Det er noget, der fylder meget i mit kulturordførerskab, at vi skal have flere unge til at bruge de kulturelle tilbud, siger Morten Messerschmidt.

En af koderne er at skabe en indgang, en indgang der er let tilgængelig og let forståelig. Derfra kan man udvide sine horisonter og bevæge sig ud i andre grene af kulturen. Men for at få de unge til at bruge kulturen, kræver det, at man tænker nyt. En ting er prisen – noget andet er den opfattelse mange unge har, om det at gå i for eksempel teateret.

– Jeg synes, at man snyder sig selv for nogle ting, hvis ikke man bruger kulturen. Der er kunstformer, der ikke er noget for alle, men jeg er overbevist om, at alle kan finde noget, de har glæde ved. Én ting er at gøre det billigere. Det giver nogle naturlige muligheder for flere unge. Men noget andet er de barrierer, der er, hvis man synes, kultur er fremmede og underligt, siger Morten Messerschmidt og fortsætter:

– Jeg tror, at måden man kan nedbryde de barrierer, er ved at inkorporere kultur i skolen. Ligesom jeg synes, at alle skal stifte bekendtskab med kirken, så er jeg af den overbevisning, at alle også skal stifte bekendtskab med kultur. På den måde fjerner man det fremmede i kulturen og gør det mere naturligt og tilgængeligt.

Kultur skal være tilgængeligt

Tilgængeligheden handler for Morten Messerschmidt også om, at danskerne skal føle ejerskab over kulturen. En måde at gøre det, er ved at flytte kulturtilbud ud i landet.

– På den ene side kan man sige, at Danmark er så lille, at geografi sjælendt er en hindring. Man kan sagtens være opvokset i Lemvig og læse i København, og stadig føle en tilknytning til Vestjylland. Men eftersom folk i Lemvig og Tønder også betaler skat og er med til at betale for Det Kongelige Teater, Nationalmuseet og så videre, er det vigtigt, at det kan være i hele landet, siger han og fortsætter:

– Og her ville en digitalisering være med til at gøre det mere tilgængeligt. Uanset hvor man bor, skal man have adgang til kultur. Det kunne være digitalt. Det er meget udviklet her under Corona, hvor de har prioriteret udviklingen af de digitale platforme, det må de gerne blive ved.

Netop Corona har sat en stopper for mange kulturelle tilbud. Teatrene har været lukket ned, koncerter har været en umulig opgave – og museer har, såvel som resten af landet, haft lukket. Men det har ikke været så skidt, at det ikke har været godt for noget andet, siger Morten Messerschmidt. Der er flere gode elementer at tage med sig videre.

– Jeg vil håbe, at mange går ud og ser kultur, at de er hungrende og bare vil ud. Men det, jeg håber på, er, at kulturen ikke bare vender tilbage, men at de også tager nogle af de gode erfaringer med sig – for eksempel i forhold til digitaliseringen. Jeg tror ikke, at man på samme måde havde haft chancen for liveperformances hjemme fra stuen. Det tror jeg, man skal arbejde mere på. Jeg håber, at kulturen tager de gode erfaringer med sig. Jeg kan godt forstå, hvis folk er lidt bekymrede, men jeg håber, at når vi kommer over vaccinationerne, og at tingene bliver mere normale igen, siger Morten Messerschmidt og fortsætter:

– Det er klart, at det ikke er den samme oplevelse at sidde hjemme i stuen, som det er at sidde i salen og opleve kunsterne direkte foran sig. Der er noget særligt over det autentiske. Men det er de færreste kunstformer, der ikke på en eller anden måde kan digitaliseres.

Med store visioner om fremtidens kulturliv, et kulturliv der skal byde på både den fysiske oplevelse og et digitalt alternativ, på plads og den sidste slurk kaffe drukket var tiden løbet fra os. Kultur er og forbliver en vigtig del i menneskers liv, uanset om det er sport, teater eller alt muligt andet.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer