Størrelsen på DR er for alvor kommet under politisk pres fra højre side i Folketinget. Nu viser en ny YouGov-undersøgelse lavet for Søndagsavisen, at hele 38 procent af danskerne bakker op om at skære i DR’s budgetter.

»Mit og dit DR er ikke det samme. Og de fleste vil gerne skære i den del af DR, som de ikke selv bruger,« Mark Ørsten, professor på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC til Søndagsavisen.

Men selvom opbakningen til nedskæringer i DR er stor, så er befolkningen også delt. I undersøgelsen svarer 30 procent, at de ikke vil skære i DR’s budgetter, mens hele 32 procent svarer hverken/eller eller ved ikke.

Det er for Mark Ørsten et bevis på, at mange danskere stadig anser licens for at være noget, vi giver til hinanden.

Usikkerheden om DR’s fremtid er opstået, efter at Dansk Folkeparti har lanceret et forslag om, at Danmarks Radio skal beskæres med 25 procent. Kulturminister Bertel Haarder har efterfølgende udtalt, at store dele af DF’s forslag kunne være kommet fra ham selv.

I DR’s kontrakt med kulturministeren forpligter de sig til at være mangfoldige og alsidige – at levere noget til alle grupper i samfundet. Og det er en dyr ambition, mener Mark Ørsten.

»DR er et forsøg på at være os, og det koster noget på mig-kontoen. Når man tager stilling til det her, skal man gøre op med sig selv, hvor meget man vil betale for at have noget, der repræsenterer os mere fælles,« siger han.

Det er det, politikerne skal tage stilling til, når forhandlingerne om det nye medieforlig for alvor går i gang.