Udsatte borgere kan få hjælp af en mentor til at komme i uddannelse eller beskæftigelse. I Fredericia Kommune brugte man 4.231.003 kroner på dette i 2014. Det er en stigning på over 50 procent i forhold til 2012.

En mentorordning, som efter Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), ikke virker. SFI har udarbejdet en effektanalyse, hvor man har sammenlignet to grupper, der begge er socialt udsatte, men ikke er i arbejde eller uddannelse.

Den ene af disse grupper har modtaget mentorstøtte, mens den anden ikke har.

– Mentorordningen har stort set ingen effekt, når man sammenligner de to grupper. Støtte fra en mentor hjælper ikke folk til at få et arbejde eller starte en uddannelse inden for det første halvandet år, udtaler en af forskerne bag effektanalyse, Anders Bruun Jonassen, til Information.

Teamchef er mentor

En væsentlig del af mentorindsatsen består i at etablere en tæt personlig relation mellem mentor og borger, hvilket nærmest er en forudsætning for, at mentor kan komme i gang med sin vejledende og rådgivende indsats over for borgeren.

Men i Fredericia har en del borgere fravalgt mentorordningen, da de har opdaget, at deres mentor er Teamchef på kommunen. En mentor er jo borgerens støtte i forhold til systemet, hvor det så er en meget uheldig kombination, at man bliver tildelt en leder fra kommunen.

Fredericia Avisen har snakket med to borgere, der begge har været tilknyttet samme mentor, der bestrider en stilling som Teamchef på Fredericia Kommune.

En Teamchef, der bliver aflønnet knap 400 kroner i timen, for at gå en tur med disse borgere på volden i Fredericia. Under disse gåture var samtaleemnet ikke til gav for den enkelte borger, men mere for Teamchefen.

– Ved samtalerne med Teamchefen havde denne mere travlt med at overgå med egne problemer og skavanker, så min sygdom kom til at fremstå som urelevante. Man har heller ikke lyst til at fortælle om personlige problemer til en Teamchef, da man jo ikke ved, hvor meget af disse oplysninger, der så vil blive “misbrugt” i ens sag. Derfor fravalgte jeg ordningen, oplyser kvinden, der ønsker at være anonym (hendes navn er redaktionen bekendt, red.), til Fredericia Avisen.

Fredericia Kommune har også en frivillig mentorordning, der hjælper unge i alderen 15 – 32 år til at få et bedre liv og eventuelt gennemføre en uddannelse eller komme i arbejde. Men de fleste montorer i kommunen bliver aflønnet til en timeløn på mellem 100 kroner og 500 kroner. Tal der er oplyst af Fredericia Kommune.

Selvom analysen viser, at mentorordningen ingen effekt har på den enkelte borger, er det faktisk en ventetid på 2-3 måneder for at bliver tilknyttet ordningen i Fredericia Kommune.

– Ventetiden skyldes aktuelt en forskel mellem efterspørgsel og ansatte personaleressourcer. Der arbejdes på at optimere, således ventetiden kan reduceres, oplyser Lisbeth Christensen, der er faglig konsulent på Fredericia Kommune, til Fredericia Avisen.