Manglen på medarbejdere er vokset vildt i løbet af de seneste tre måneder. Hvor virksomhederne i juni kunne have ansat yderligere 18.000 medarbejdere, så er tallet nu 32.000, fremgår det af en DI-analyse, som bygger på svar fra danske virksomheder her i september, og som er de nyeste tal for manglen på medarbejdere.

– Der er nærmest tale om en eksplosion i manglen på medarbejdere. Og det er i hele Danmark og på tværs af brancher. Det er en dybt alvorlig situation, der koster både virksomhederne og samfundet dyrt, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

– Vi står med alle muligheder for at realisere det grønne og fremtidssikrede samfund, vi ønsker os, men både nu og på den lange bane kræver det helt fundamentalt, at der er hænder nok til at gøre mulighederne til virkelighed. Den grønne omstilling og den digitale transformation realiserer ikke sig selv.

Ifølge DI’s analyse kan det samfundsmæssige tab opgøres til 32 milliarder kroner om året. Det er den værdi, som virksomhederne og deres medarbejdere i fællesskab kunne have skabt, hvis altså der var nok kvalificeret arbejdskraft at få.

– Så massivt og akut et samfundsproblem kalder på, at regeringen og Folketinget finder konkrete løsninger, som kan løfte arbejdsudbuddet nu og her. Eksempelvis ved at få flere af vores værdsatte ældre medarbejdere til at vælge arbejdet til og efterlønnen fra, ved af få de unge hurtigere i gang samt ved at få sænket beløbsgrænsen for relevant udenlandsk arbejdskraft, siger Lars Sandahl Sørensen.

Medarbejdermangel truer væksten

Seks ud af ti virksomheder ser manglen på arbejdskraft som den største udfordring for væksten, viser DI’s analyse også.

– Derfor er det et stort problem, at virksomhederne har så mange stillinger, der ikke bliver besat. Vi har en kæmpemangel på arbejdskraft, og virksomhederne må sige nej til ordrer, og det rammer dem på væksten, fortæller Lars Sandahl Sørensen.

– Når over halvdelen af virksomhederne siger, at mangel på medarbejdere er den største bremse for vækst, så kræver det politisk handling, der skaffer mere arbejdskraft med det samme, siger Lars Sandahl Sørensen.

At løse manglen på arbejdskraft er en af DI’s hovedprioriteter, når partierne igen sætter sig til forhandlingsbordet, ligesom det er et af emnerne på DI Topmødet 2021 tirsdag.