Marsvin er den eneste hval, der yngler i indre danske farvande, og bestanden i Lillebælt er en af verdens højeste.

Alligevel ved vi meget lidt om, hvilke krav marsvin har til eksempelvis vandkvalitet, føde og støj i vandet. I disse år bliver der derfor holdt godt øje med den lille hval.

En ukendt verden under overfladen

Seniorforsker ved Aarhus Universitet, Jonas Teilmann, er bl.a. en af drivkræfterne bag lyttestationen ved Lillebælt-Værftet i Middelfart, hvor man kan lytte til marsvinenes lyde under havoverfladen. Jonas Teilmann har siden 1990 arbejdet med marsvin, hvor han var med til at lave de første optællinger af marsvin i Europa med fly. Efterfølgende har han med bundgarnsfiskernes hjælp, mærket ca. 150 levende marsvin med forskellige instrumenter, der med den nyeste teknologi kan fortælle os, hvad marsvinene laver, når de dykker ned i dybet, hvor vi mennesker ikke længere kan følge dem.

Jonas Teilmann lægger tirsdag d. 27. februar kl.19.30 vejen forbi Middelfartsalen på KulturØen. Her vil han fortælle om den lille hval og dens ukendte verden under overfladen, herunder marsvinets biologi, adfærd, levevis og antal i de danske farvande – specielt i Lillebælt.

Foredraget, som er arrangeret af Lillebælt Folkeuniversitet i samarbejde med Naturens Dag i Middelfart Kommune, kommer også omkring nyere undersøgelser af, hvordan marsvinene reagerer på skibsstøj, og hvordan de søger føde.

Billetter koster 80 kr. og kan købes på bibliotekerne i Middelfart eller Fredericia eller som mobil/print-selv-billet på fulillebaelt.dk.