NASA har historisk haft stor succes med deres ubemandede Mars-missioner, og de håber at det endnu engang lykkedes at skabe banebrydende, videnskabelige fund med deres nye rover, Perseverance. Men før de overhovedet kan få startet den nye rover, skal den lande sikkert på Mars.

Spændingen er stor i den videnskabelige verden. Efter rumkapløbet med Sovjetunionen i 1950’erne, 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne, sadlede NASA om i løbet af 1990’erne. De gigantiske budgetter der blev brugt til legendariske missioner som månelandingerne og rumfærgerne, var ikke længere acceptable for USA. Istedet for definerede man nye målsætninger, hvor især de ubemandede missioner var væsentligt billigere og mindre risikable – og dermed mere attraktive for en presset rumorganisation som NASA. Man satsede samtidig på at de kunne indfange offentlighedens interesse, hvilket man også fik delvist ret i.

I begyndelsen af det nye årtusinde var det missionen med Spirit, der landede den 10. juni 2003, hvis enorme omtale og gennemslagskraft skabte stor interesse for Mars. De sensationelle billeder fra den røde planet var overvældende. Roveren overlevede i 6 år, hvilket var væsentligt længere end forventet. Men de løbende rapporter fra Mars skabte omtale og reportager, der var med til at genetablere NASA’s relevans. Det blev suppleret af endnu en mission, der var klar allerede året efter:

Den 25. januar 2004 landede en anden rover på Mars, Opportunity, der var aktiv helt frem til 2018, hvor en kraftig sandstorm endegyldigt satte et punktum for en ubegribelig lang opdagelsesrejse.

Den 6. august 2012 landede den foreløbigt sidste NASA-rover på Mars, Curiosity, og den er fortsat aktiv. Men nu får den altså selskab af Perseverance, hvis alt går som man håber på. Det sker den 18. februar 2021.

Rejsen til Mars har taget knap 7 måneder. Som noget helt nyt skal roveren lande via et snoresystem, der fungerer som en lift. Der er derfor enorm stor spænding hos videnskabsfolkene, der har designet det nye system.

På den nye Mars-rover er der 7 videnskabelige instrumenter, og målet er at undersøge Mars for tegn på liv, samt forberede sig på bemandede missioner til planeten. Men før alt dette sker, skal Perseverance altså klare turen ned til overfladen. Det hele sendes live fra NASA 20.15 dansk tid.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer