Hej Ditte

Jeg har virkelig brug for dit råd.

Jeg har total mistet lysten til sex. Som i at lysten er HELT væk.
Jeg forstår ikke hvorfor!
Når jeg kigger på min mand er han lige så skøn og dejlig som han altid har været. Jeg elsker ham ufattelig højt. Jeg synes ikke der er noget hos ham der er ændret. Det er hos mig den ligger.

Jeg savner at blive helt elektrisk. Jeg vil tilbage hvor jeg ikke kunne vente på at vi kunne være intime.
Nu undgår jeg det helst.

Det er måske nok kommet efter jeg har overstået overgangsalderen. Førhen var det nok, at han bare kiggede på mig…så var jeg tændt.
Nu skal der voldsom meget til at tænde mig. Sådan virkelig meget!

Vi snakker naturligvis om problemet her, og jeg har fortalt min mand hvad jeg måske tror virker. Men det lykkes ikke helt. Det er som om vi begge går i baglås. ….og han har nok ikke forstået, hvad det er, jeg har foreslået.
Jeg bliver lidt nervøs for at give ham skylden ved at blive ved med at prøve at forklare det.

Det sidste jeg har lyst til er at “afvise” min mand. Er begyndt at tænke: “jeg må jo bare give ham hvad der forventes uden at selv have lyst”.
Men det er jo for pokker ikke holdbart.
Det bliver ikke hyggeligt eller intimt for nogen af os.

Problemet fylder mine tanker hele tiden ….og det gør det jo ikke bedre/nemmere.

Hvad stiller jeg op her?

Kære anonyme.

Den pokkers overgangsalder kan give anledning til mange ændringer både fysisk og mentalt – bestemt også i den mere udfordrende ende. Manglende sexlyst er blot én af dem, men den er der til gengæld også tusindvis af kvinder, der kan nikke genkendende til. 

Jeg kan tydeligt mærke din begejstring for jeres tidligere sexliv, før alting blev kompliceret, Jeg fornemmer endda en antydning af “inden jeg blev kompliceret”. Men dette er ikke din udfordring, det er jeres. Prøv at anskue dette fra en anden vinkel, nemlig at din mand med alderen kunne opleve rejsningsproblemer (ikke en urealistisk tanke, da mange mænd med alderen rent faktisk oplever dette), så ville det forhåbentlig også være en seksuel udfordring, som du ville gøre dit bedste, for at udvise forståelse omkring og måske endda forsøge at være løsningsorienteret på. På lige fod skal du og din mand stå fælles front på jeres samliv lige nu.

Det du/I oplever, er ikke noget nogen af jer har bedt om – det er kroppens hormonelle orkester, der spiller jer et puds. Produktionen af kønshormonet østrogen samt testosteron er nedadgående hvis ikke sat mere eller mindre i bero, og det er netop de omtalte hormoner, der skal udløse sexlysten. Derfor er det med dine egne ord heller ikke længere nok, at han bare kigger på dig, og så er du tændt. 

Jeg ved ikke om du har læst nogle af mine tidligere indlæg med sexlyst, men jeg misser aldrig en mulighed for at oplyse jer læsere om de 2 forskellige sexlyst-former, som findes. Det er super brugbar information, som jeg desværre oplever, at ikke mange kender til. Den sexlyst du beskriver i jeres samliv før overgangsalderen er “spontant sexlyst”. Altså den sexlyst der bare slår ned i os, som et lyn fra en klar himmel. Men den anden sexlyst, som er mindst lige så udbredt, hvis ikke hyppigere forekommende, er “modtage lyst” (receptiv lyst). Den skal der arbejdes mere for i form af massage, kys, kram, pilleri osv. før du mærker sexlysten bygge sig op. Jeg hører dit skriv som et kæmpe ønske om at komme tilbage til den spontane lyst, muligvis fordi det er den nemmeste eller rigtigste at være i, men det kan vi ikke altid selv kontrollere.  
Jeg vil absolut anbefale dig at læse mere om de 2 forskellige lystformer i dette link. https://dittewinkel.dk/har-du-lyst/ samt https://dittewinkel.dk/masser-din-partner-til-mere-lyst/

I har tidligere haft en let og legende tilgang til jeres samliv, og nu oplever i grus i maskineriet. Ikke desto mindre glæder jeg mig over, at du selv har en teori om, hvad der kunne have en positiv effekt på din lyst. Du har endda delt disse teorier med din mand, men uden at I oplever, at det gør en forskel – måske mest af alt fordi han muligvis har hørt dine teorier, men samtidig har han ikke forstået, hvad det er, du har forsøgt at italesætte. Jeg forstår fuldstændig dit forbehold overfor at blive ved med at bringe det på banen, men noget tyder på, at jeres kommunikation ikke har skabt den ønskede brobygning mellem jer, og derfor bliver du nødt til (kærligt) at give det en chance (eller 2) mere. 

Din frygt for at han skal føle det som hans skyld, er måske helt ubegrundet, og en følelse der primært bor hjemme i dig, fordi du helst ikke vil være til besvær eller forlange for meget af din partner? Det er i hvert fald en hyppig følelse, som mange kvinder kan sidde med indeni, at de ikke kan tillade sig at kræve eller fylde for meget, fordi mange kvinder er udlært fra “flinkeskolen”. Men i og med at du netop holder fokus på, og din nysgerrighed rettet mod, hvad du tror der måske kunne fungere seksuelt, tager du ejerskab over din egen krop og din egen seksualitet, og ender derfor ikke med, at lægge ansvaret over i ham. Du taler ud fra din egennydelse, og dermed jeres nydelse, og derfor mener jeg, at du virkelig formår at blive på egen banehalvdel. 

Vil du alligevel gerne arbejde mere med at komme i kontakt med “den gamle” sexlyst, så kunne bækkenbundsøvelser og onani være et fremragende forslag. Forskning viser, at de 2 eneste dokumenterede tiltag vi kender til på nuværende tidspunkt, som kan fordre den spontane sexlyst, er lige netop dem. Du kan finde masser af materiale på youtube omkring bækkenbundsøvelser, hvis du ønsker at dykke mere ned i teknikkerne, men dét og onani øger simpelthen blodgennemstrømningen i underlivet, som kan få sexlysten til at stige og føles mere kropslig. 

Til slut vil jeg også nævne muligheden for at kontakte egen læge i forhold til hormonbehandling. Det er muligt at få hormontilskud alt efter, hvordan din overordnede sundhed er, men med mine sundhedsfaglige briller ønsker jeg på dine og dermed også jeres vegne, at I prøver nogle ekstra forsøg med kommunikationen. Tænk sig, hvis det kunne virke, og du ikke behøvede at tage piller for en problemstilling, som kunne løses på anden måde. 

Med ønsket om god arbejdslyst.

Kærligst Ditte

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer