Fredericia AVISEN havde livekommentering under hele det store Melodi Grand Prix show fra Jyske Bank Boxen i Herning. Det er et show, som mange giver udtryk for, at de ikke ser, men dagen efter virker det som om at hele Danmark har set det og har en mening om det.

Vi så med fra sofaen, som er tilfældet for de fleste, dog har showet på de sidste år mistet hele 400.000 seere og er tæt på at ramme under en million. Men på de sociale medier er det en helt anden sag, her skulle man næsten tro, at alle har set showet og har en mening til det.

Pressefoto: Danmarks Radio

Vi har fulgt debatterne meget omkring showet og jeg vil tillade mig som tidligere vinder og fan af det store Melodi Grand Prix-cirkus at prøve at kommentere på nogle af de største kritikpunkter. For er der en ting showet er og altid har været, så er det forudsigeligt, det er det, som mange elsker og ligeså mange hader.

Stemmefusk

Der har næsten ikke været et år, hvor vinderen ikke har kunnet nå at trække vejret efter at have stået i konfettiregn, før beskyldningerne har haglet ned om stemmefusk.

Jeg selv prøvede det i 1997, hvor jeg blev beskyldt for, efter at have indgået en sponsoraftale med Tele Danmark, som er YouSee nu; det hæderkronede teleselskab skulle have fixet stemmerne, så jeg kunne vinde. Det passede selvfølgelig ikke og kunne heller ikke dokumenteres.

Pressefoto: Danmarks Radio

I år skulle det så være Danmarks Radio, som ikke har registreret de grønlandske stemmer, og at Leonora skulle have fået sin sejr foræret. Det er væltet frem med anklager om stemmer, der ikke er registrerede. Ligeledes har der været seere, som har klaget over stemmer til Leonora, som ikke er registrerede.

I B.T udtalte DR’s underholdningschef Jan Lagermand Lundme:

“Vi har ikke oplevet nogen fejl i vores sms-afstemning, det ville vi opdage meget hurtigt. Og vi har fået masser af stemmer fra Grønland. Vi kan se alt, hvad der er foregået”.

“Hvis nogen stadig føler, deres stemme er blevet spildt, så skal de samle de telefonnumre, de har stemt fra, for alt er i vores log, og så kan de sende telefonnumrene til os”.

Til spørgsmålet om der er noget galt og hvad de vil gøre ved det svarer, Jan Lagermand Lundme:

“Jamen, der ER ikke noget galt. Vi ville fange det lynhurtigt. Og vi har prøvet det her mange gange, men det viser sig altid, at der er blevet stemt to gange, eller stemmen er givet for sent”.

Min mening om stemmefusk:

Næsten alle digitale spor kan opsnappes og hvis en stor mastodont som Danmarks Radio blev opdaget i at fixe et resultat til egen eller kommerciel vinding, ville det have katastrofale konsekvenser og lukke ned for al interaktion med seere som i høj grad er fremtidens tv.

Ville Danmarks Radio sætte alt det på spil for Leonoras skyld?

Pressefoto: Danmarks Radio

Jeg nægter at tro på, at man bevidst har holdt andre sange fra at vinde, jeg blev selv beskyldt for det samme i 1997, nu skriver vi 2019 og det samme sker hvert år. Når man som seer har muligheden for at stemme, vil ens følelser for den, man har stemt på, altid være større, end dem man ikke har stemt på.

DR lagde efterfølgende tallene ud for stemmerne og de så således ud for de tre finale deltagere:

Sang nr. 5: Sigmund ‘Say My Name’. Juryen: 14 procent. Seerne: 9 procent. I alt: 23 procent.

Sang nr. 7: Julie & Nina ‘League of Light’. Juryen: 12 procent. Seerne: 23 procent: I alt: 35 procent.

Sang nr. 9: Leonora ‘Love Is Forever’. Juryen: 24 procent. Seerne: 18 procent. I alt: 42 procent


Den helt stor diskussion var selvfølgelig, at Leonore vandt i stedet for Julie og Nina, som var seernes favorit og ikke juryens, hvilket får os frem til næste kritikpunkt.

Juryen

I følge seerne så vandt Julie og Nina med 23 procent mod Leonoras 18 procent. Men næsten som om, at kritikerne første gang har hørt om juryen, er kritikken haglet ned. Det har i alt den tid jeg har kendt til Melodi Grand Prix været en Jury, som bestemte sammen med de andre stemmer. Sådan er det også ved Eurovisionens internationale Melodi Grand Prix, da jeg deltog i 1997 var det, så vidt jeg husker første år, at man kunne sms’e sine stemmer ind.

Pressefoto: Danmarks Radio

Juryen består af fagfolk, som enten er store fans af det store show, eller tidligere deltagere, juryen er 10 mand/kvinder.

Grunden til, at man har en jury, er ikke at nedgøre stemmerne hjemme i stuerne, og juryen har 50 procent af majoriteten til at bestemme. Juryen er sammensat, så man prøver at holde fast i, at det er en melodi og sang konkurrence som er i Eurovisionens koncept. For juryen gælder ikke om en deltager, er kendt fra en bagedyst, realitytv, sangkonkurrencer eller lignende, som kan have indflydelse på Familien Danmarks stemmer.

Juryen var uenig med de stemmer, som seerne havde, derfor blev det til Julie og Nina med 12 procent mod Leonoras 24 procent. Det har fået folk op i det røde felt, at juryen har stjålet sejren fra Julie og Nina.

Min mening om juryen:

Jeg er glad for, at der er en jury, ellers kunne den med flest venner og fans i realiteten vinde. Det ville give et skævt billede, og skulle en sang være god og populær nok til at få skille sig markant ud og f.eks få 30 procent af seerstemmerne, så ville det være svært for en jury at stemme den ud. Men når specielt, som i år to sange ligger så tæt, så vil det blive små marginaler der afgørre det, i dette år til juryens fordel.

Til Eurovisionens store internationale Melodi Grand Prix er der også en jury, det har der altid været, det giver en sikkerhed for at fagfolk trods alt ser sangene på nogle andre parametre, end os der bliver underholdt foran skærmen.

Jeg synes, at det er godt der er en jury.

Showet og værterne

Det er næsten en klassiker, at mange synes, at showet er pinligt, tåkrummende og ikke værd at se. Men hvorfor er der så, så mange der ser det og efterfølgende har overskud til at svine showet?

Pressefoto: Danmarks Radio

Min Vurdering:

Som fagmand, så jeg en meget flot scene og kulisse i Boxen, som næsten var Eurovisionen værdig. Jeg hørte 10 meget forskellige sange – for en gang skyld, det var en befrielse! Værterne var præsentable og guidede godt i gennem showet.

Alle de små film mellem numrene, som ikke er til at irritere seerne, men fordi der er sceneskift mellem hvert nummer, synes jeg heller ikke fungerede særligt godt. Det er svært at få det til at gå op i en højere enhed og hverken Stig Rossen eller Statsministeren kunne løse den opgave. Men jeg så det for sangenes skyld og alle 10 performere gjorde deres bedste.

Pressefoto: Danmarks Radio

Hvis jeg skulle komme med en lille kritik, så var det, at jeg synes ikke, at scenen udløste sit potentiale, selvom jeg synes den havde høj klasse. Da jeg ikke selv har en løsning på at udnytte tiden mellem numrene ordenligt udover at have to scener, hvilket vil medføre store økonomiske omkostninger, så var det et ok forsøg.

I forhold til tidligere, så var der ikke meget, der var forandret, men elskere af Dansk Melodi Grand Prix havde en fest, og det samme må man sige, at haderne også har haft, under og efter showet specielt på sociale medier.

Alt i alt giver jeg showet fire stjerner ud af seks mulige.

Til sidst vil jeg tilføje med et smil på læben:

“Udover at bookmakere og jury havde Leonora som vinder, så var det også min første tanke da jeg hørte nummeret første gang”.

www.eventc.dk
Skal du med til nogle fede koncerter? Klik her og se mere.