Fredericia AVISEN var en tur, forbi Esplanaden som det så smukt hedder, men for flere af fiskerne er det stadig Syrekajen. Men det virker ikke som om fiskene er døde, tværtimod hives der makreller ind i spandevis.

Det ser lidt kaotisk ud omkring Esplanaden, men der er masser af liv. De næsten signalgule hegn fra vores elskede krydstogtturister står stadig, nogle er skubbet lidt til side, så fiskerne kan komme til, andre er væltet i vinden. Man har ikke rigtigt nogle synlige regler eller planer for autocampere, så de holder sporadisk over hele området. Der er noget fedt over autonomien, der stadig hersker på de sidste bastioner, som ikke er prestigebygget endnu, der er i hvert tilfælde liv på havnen i dag.

Esplanaden i Kanalbyen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Makrelstimerne er noget der trækker folk til, der holder vel 10-12 biler og sekund efter sekund hører man et plop ude i vandet, og lange forfang med mange kroge trækkes frem og tilbage gennem vandet. Jeg står ved siden af en meget dedikeret gruppe, som fylder spande i rekordfart, de fanger mange fisk, og ligner på intet tidspunkt, at der er nogen, der har fanget nok.

Der fanges så mange makreller, at man til tider skulle tro, at de regnede ned. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg elsker selv at fiske på Esplanaden, makrellen er dog ikke min fortrukne fangst, men når stimerne er inde, er der klem på. Min rekord som jeg har halet i land på en gang er sørgelige tre styks, men jeg plejer også at fjerne nogle af krogene for at forfanget ikke skal vikle sig ind.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg må spærre øjnene op, min egen rekord bliver gjort til maksimalt skamme, da en mand har kæmpe bid. Havde det været til banko, så er der tale om pladen fuld, på forfanget sidder 11 kroge og de er alle besat med makreller.

På en dag, hvor der nemt står 30 mand på kajen og fisker, kan man være nervøs for om den gamle tradition at fiske på havnen overlever nyfortolkningen af havneområdet. Det er i hvert tilfælde et stort trækplaster, når stimerne af makrel, sild og hornfisk kigger forbi.

Hvis du selv har lyst til at gå ned og prøve lykken, så burde det være muligt at sikre aftensmaden. Makrellerne kræver ikke så meget og de kommer i meget store stimer.

I filmen kan du finde inspiration til at ordne dine makreller, hvis du ikke har prøvet det før.

Knæk og bræk fra Fredericia AVISEN.