Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Magisk gensyn med Kaare Norge

0

Det skulle egentlig bare være en almindelig dag på kontoret med et interview med en kunstner forud for udgivelsen af hans 24. album i karrieren. Denne journalist og Fredericia AVISENs kulturredaktør, Thomas Lægaard havde i grove træk planlagt, hvad der skulle ske under interviewet og hvordan opgaverne skulle fordeles.

I korte træk skulle vi interviewe multikunstneren Kaare Norge om hans samarbejde med Bent Fabricius-Bjerre forud for lanceringen af CD’en “Variation” fredag d. 14.september.

Men den time vi var sammen omkring kaffe, frokost og løs og fast samtale omkring kunst og musik, blev til meget mere end samarbejde med den største danske komponist i det 20. århundrede. For vi mødte nemlig mennesket Kaare Norge på godt og ondt, og derfor blev den grove planlægning forud for interviewet hurtigt afløst af samtale mellem tre mennesker, der alle har passioneret interesse for kunst, kultur og formidling. Det kommer derfor til at fylde denne artikel om endnu en magisk time i selskab med Kaare Norge i Fredericia, efter den magiske times koncert han gav i sidste måned i Tøjhuset , se Fredericia AVISENs anmeldelse af den koncert her:

Magisk Kaare Norge-koncert i Tøjhuset

Fælles bekendte og oplevelser på kryds og tværs

Imens undertegnede fik gjort computeren klar til noter, og vi ventede på en kop kaffe, var snakken allerede livligt i gang mellem kulturredaktøren og multikunstneren, der begge har rødder i det aarhusianske musikmiljø.

Og det lagde derfor grunden for en samtale mere end et traditionelt interview, hvorfor samarbejdet med Bent Fabricius-Bjerre “kun” blev til et mindre afsnit lidt længere nede i denne artikel.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

En mand med mange strenge at spille på – udover guitarens

Kaare Norge er 55 år og har spillet guitar, siden han var 10 år. Han startede med det klassiske som 10-årig, fik lynhurtig en god lærer som satte ham ind i nodelærer og teknik, og han kom på Konservatoriet som 17-årig – den yngste nogensinde på guitar.

Uden for Danmarks grænser er han mest kendt for sit arrangement af Led Zeppelins Stairway to Heaven, hvilken han indspillede på sin CD La Guitarra i 1994. Men nu her inden for de sidste to måneder har man spillet hans egen Danza Del Alegria flittigt på den amerikanske guitar-radiokanal, Classical Guitar Alive som sender worldwide tre gange om ugen. Danza Del Alegria er selvfølgelig med på albummet

Nyt album 14.september

Cover til Kaare Norges nye CD "Variation"
Coverbillede til Kaare Norges nyeste CD “Variation”

“Variation” er Kaare Norges 24. cd-album siden solo-debuten i 1991. Han har modtaget fire guldplader og en platinplade for de foregående 23 plader.

Solokarrieren startede med pladeudgivelse i 1989 på CBS Records. Pladeselskabet fortalte den unge kunstner:

“Du har et mega stort talent, men hvis du vil have os til at udgive må du selv betale.”

Så han gik rundt til mange firmaer i byen og fik dem overtalt til at forudbestille x antal plader(lp´er). På måde fik han støtte fra byens firmaerkulturhuse til at betale Cover og indspilning”

Han har dog også været involveret i pladeudgivelser, før han gik solo, da han var med i rockbandet 8000C, som er et rockband fra Aarhus . “Der var mig og fire andre, jeg var med til at skrive numrene og indspille et album og to singler. Det engagement var jeg sideløbende med i, at jeg søgte ind på Konservatoriet i 1980,” siger Kaare.

Bandets musik kan findes på Youtube og et en er et herligt kuriosum fra en tid, hvor Aarhus var Danmarks musik-mekka og bands som Kliche og TV2 også huserede på de aarhusianske scener og landet over i takt med at de slog igennem, og blev til de sværvægtere, vi kender dem som i dag.

Selv om Kaare Norge egentlig “debuterede” i rockbranchen var han den første klassiske musiker til at spille på Orange Scene i 1991. Iøvrigt en rigtig Regnvejrsfestival, husker han.

Og multikunstneren har i sit liv haft mange andre jern i ilden, bl.a. var han med omkring opstarten af Genlyd Studierne i Aarhus. Og han har gennem karrieren givet over 2000 koncerter i ind- og udland.

Som flittige læsere og kulturinteresserede vil vide, så er Kaare Norge også kunstmaler, og han har i de sidste 23 år også været kunstmaler og begyndte også at udstille for 12 år siden, herunder også her i Fredericia i sidste måned:

Flot udstilling i Fredericia Kunstforening

Fra angst til ambassadør

I 2004 var Kaare Norge udsat for et overfald, som gjorde, at hans liv blev forandret dramatisk

“For nogle år siden oplevede jeg selv angst* og kom efter en omfattende behandling ud på den anden side. Derfor ved jeg, hvor altoverskyggende og ødelæggende angst kan være, og hvor vigtigt det er med information om sygdommen, både for en selv og for ens nærmeste”

(Omkring 350.000 mennesker i Danmark lider af angst. Og ca. dobbelt så mange vil få angst på et eller andet tidspunkt i livet. Alligevel er angst omgærdet af uvidenhed og tabuer. De færreste ved, at angst kan behandles med gode resultater)

Efter at Kaare Norge kom ud på den anden side, har han bl.a. gennem foredrag i Psykiatrifondens regi gjort en stor indsats for at udbrede kendskabet til angst. I 2014 blev han ambassadør for foreningen, og det var netop gennem foreningsarbejde, at han først mødte Danmarks kendeste komponist i det 20. århundrede, Bent Fabricius-Bjerre. Dog i Osteoporoseforeningen, hvor Kaare Norge siden 2014 har været ambassadør. Om arbejdet i denne forening udtaler Kaare Norge:

“Lysten til aktivt at støtte mennesker, der er ramt af kronisk eller alvorlig sygdom, hænger sammen med min egen baggrund. Jeg har flere sygdomme helt inde på livet, hvorfor jeg gennem mange år har været meget bevidst på min egen sundhed. Jeg er blevet god til at lytte til min krop og dens signaler og passer på, at jeg ikke kommer for meget op i det røde felt. Jeg har fundet en god balance.”

Bent Fabricius-Bjerre-samarbejdet, hvordan blev det til?

Under et arrangement i Osteoporoseforeningen kom Kaare Norge til at sidde ved siden af Fabricius-Bjerre og tog derfor chancen og spurgte om han måtte lave et arrangement af Fabricius-Bjerres internationale hit “Alley Cat”. Koryfæet tog godt imod forespørgslen. Gennem en række mail-udvekslinger med først fokus på Norges arrangementer af “Alley Cat” og hyggelige snakke herom, spurgte Fabricius-Bjerre, om han måtte skrive noget til Kaare Norge. Denne komposition arrangerede Kaare Norge så et par gange og nummeret er med på den nye CD sammen med to andre numre af Fabricius-Bjerre, herunder “Duerne Flyver” fra filmen “Jeg er s’gu min egen”, som Kalus Rifbjerg havde forfattet teksten til og som Bjarne “Cæsar” Rasmussen oprindeligt indspillede og gjorde til et hit.

” Alley Cat” må dog pænt vente til Kaare Norges næste CD-udgivelse.

Iøvrigt har ingen har før komponeret direkte til Kaare Norge, mange har prøvet, men er ikke kommet ind i varmen endnu.

Var du ikke fyldt med ærefrygt over sådan en stor opgave?

“Selvfølgelig var jeg det. Det SKAL være pissegodt, så jeg lavede 2-4 arrangementer før det endelige arrangement var på plads”

Har du sangene i hovedet når du spiller instrumental udgaver af kendte sange? 

“Naturligvis. Og det er nogle gange et stort arbejde der ligger i at kondensere een kunstner eller eet orkester ned i et enkelt arrangement for guitar”

Kaare Norge drager den 30.september på ny turne og man kan se turneplanen og læse andet godt om multikunstneren på dennes hjemmeside: http://www.kaare-norge.dk/.

Smertestillende musik

Kaare Norge bliver også brugt som ”smertestillende” på Aarhus Universitetshospital. Her har personalet på opvågningsafsnittet brugt musik til patienternes opvågning gennem flere år.
Ofte er det Kaare Norges guitar, som bliver brugt. Afdelingens erfaring viser, at brugen af smertestillende/beroligende kan nedsættes med op til 50 %, hvis en patient vågner op efter en operation med Kaare Norges musik i ørerne.

At “James Last” nu slutter denne artikel snart

Der er nu gået knapt en time med en god og spændende samtale og da kulturredaktøren begyndte at excellere udi kvaliteterne hos James Last besluttede denne journalist at lukke for noterne til denne artikel, der snildt kunne have være blevet meget længere, hvis alt der blev talt om skulle have været med.

Denne artikel er det første rigtige Lægaard&Andersen-samarbejde siden undertegnede blev shanghajet til Fredericia AVISEN i sidste måned, netop ved kulturredaktørens mellemkomst.

Og hvem er så heldig at modtage den nye Kaare Norge CD i sin postkasse en af dagene? Så derfor skal vi da ha’ en konkurrence til alle I, der har læst denne artikel igennem.

Konkurrence

Allerede ved Kaare Norges koncert i Tøjhuset erhvervede jeg en signeret CD af kunstnerens anmelderroste album “The Song The Melody – Carl Nielsen”.

Den vinder den læser, der først sender de korrekte svar på følgende spørgsmål til ca@fredericiaavisen.dk:

 1. Hvad hed det fjernsynsprogram på DR, som Kaare Norges musik var temamusikken til?’
 2. Hvad hed programmets vært?
 3. Hvad var komponistens navn og titlen på titelmelodien i dette program?

  Tracklist på den nye Variation-CD
  1. Seriões (Modinha) Andante (Isias Savio: From Cenas Brasileiras)
  2. Ballet (Michael Preatorius: From “Terpsicore”)
  3. La Volta (Michael Preatorius: From “Terpsicore”)
  4. Sarabande From Cello Suite No. 6 BWV 1012 (J.S. Bach) Arr for Guitar: Tony Moris
  5. Air On The G-String (J.S. Bach: Arrangement of the 2nd movement in Orchestral Suite No. 3 in D Major BWV
  1068) Arr for Guitar: Kaare N
  6. Andante Grazioso – Theme From Sonata K331 (W.A. Mozart)
  7. Lagrima (Francisco Tárrega)
  8. Danza Del Alegría (Kaare Norge)
  9. Danza La Primavera (Kaare Norge)
  10. Malaguena (Daniel Fortea)
  11.Nocturne – Variation On The Theme (Evert Taube) Arr for Guitar: Kaare N
  12. En Enkelt Melodi Til Dig (Bent Fabricius-Bjerre) Arr for Guitar: Kaare N
  13.Duerne Flyver (Bent Fabricius-Bjerre) Arr for Guitar: Kaare N
  14. Farvel / Farewell (Bent Fabricius-Bjerre) Arr for Guitar: Kaare N*

https://www.gfforsikring.dk/kontakt-gftrekantomr%C3%A5det