Mænd kommer oftere til skade end kvinder, når de slår sig løs på skiløjperne i ferien. Det viser nye tal fra Topdanmark, der anbefaler, at man overholder skireglerne og husker sin rejseforsikring.

Off-pist, hasarderede overhalinger, spring og høj fart er en del af mange mænds skiløb. Det betyder flere skader hos mænd end kvinder på skiferien, viser nye tal fra Topdanmark. 

Cirka 43 procent af de, som kommer til skade på skiferien er kvinder, mens cirka 57 procent er mænd. 

“Der kan være mange årsager til, at mænd får flere skader end kvinder på skiferien. Men en er nok, at mænd tager flere risici, når de står på ski eller snowboard,” siger Anne Marie Lai Kjar skadeleder i Topdanmark.

Træn inden ferien
Hun fortæller, at skiturister i alderen 40 til 50 år oftere kommer til skade, end de yngre skiløbere. Det skyldes, at de er i dårligere form.

“Skal man på skiferie, og er man over 40 år, så er det en god idé at træne sin krop lidt op til skiferien,” siger hun.

Skiferien kan koste dyrt
I 2018 udbetalte Topdanmark erstatninger på 61 millioner kroner til skader opstået på kundernes skiferie. Det svarer til, at hver skade i gennemsnit kostede 15.205 kroner. 

Anne Marie Lai Kjar opfordrer alle skiturister til at forebygge skader bedst muligt ved blandt andet at overholde skireglerne på løjpen og huske rejseforsikringen. Den dækker både hjemtransport ved alvorlige ulykker og behandling på et lokalt hospital.

“Det er især relevant, efter at det gule sygesikringskort ikke længere dækker dig, når du er uden for Danmarks grænser,” siger Anne Marie Lai Kjar.   

Sådan forebygger du skader 
Du bør tænke over, hvor du står på pisten, og stå altid helt ude i siden, når du ikke kører. Tænk over, hvor hurtigt du kører, og om du har kontrol over situationen.

Invester eventuelt i en skiskole, da en skiskole forbedrer teknik og brug sikkerhedsudstyr.

“Vi hører om kunder, der fortryder, at de ikke brugte det rigtige sikkerhedsudstyr,” siger Anne Marie Lai Kjar. 

Antal skiskader i Topdanmark fordelt på køn og skisæson:Gode råd til skiferien:

Hav det blå EU sygesikringskort med på ferien, og tjek at det ikke er udløbet. Det kan bestilles på borger.dk
Husk rejseforsikring med skidækning
Husk altid skihjelm og ordentligt udstyr
Træn hjemmefra

Skiregler på pisten
Det Internationale Skiforbund’s (FIS) har 10 regler for opførsel på pisten, som gælder i alle skiområder. Overhold disse og hjælp til med at gøre det mere sikkert at tage på ski, og mindsk risikoen for skiskader.  1. Respekt 
Skiløbere/snowboardere skal opføre sig på en måde, så de ikke udsætter andre for fare. 

2. Kontrol 
En skiløber eller snowboarder må køre med kontrol. Han skal tilpasse hastigheden og måden at opføre sig på efter sit personlige niveau og til forhold som terræn, sne og vejret og trafik på pisten.  3. Rutevalg 
En skiløber eller snowboarder, der kommer bagfra, skal altid vælge en rute, så han ikke udsætter forankørende for fare. 

4. Overhaling 
En skiløber eller snowboarder må overhale forankørende under forudsætning af, at han efterlader nok plads til, at den forankørende kan foretage enhver bevægelse. 

5. Indkørsel, start og bevægelse op ad bjerget 
En skiløber eller snowboarder, der kører ind på en pist, starter efter standsning på en pist eller bevæger sig op ad bakken, skal kigge op og ned ad pisten for at sikre sig, at han kan gøre det uden at skade sig selv eller andre. 

6. Standsning 
Med mindre det er absolut nødvendigt, skal en skiløber eller snowboarder undlade at stoppe på pisten, hvor den er smal eller sigtbarheden er dårlig. Efter et fald på et sådan sted, skal man flytte sig væk fra pisten hurtigst muligt. 

7. Til fods 
En skiløber eller snowboarder, der enten kravler op eller ned på pisten til fod, skal gøre det i kanten af pisten. 

8. Skilte og markeringer 
En skiløber eller en snowboarder skal respektere alle skilte og markeringer. 

9. Ulykker 
Ved uheld på pisten har enhver pligt til at yde hjælp. Hvis det er nødvendigt. 

10. Identifikation 
I tilfælde af en ulykke skal enhver skiløber eller snowboarder og vidner, hvad enten de er ansvarlige for ulykken eller ej, udveksle navne og adresser.

https://v2.billetten.dk/index/eventdetails/eventno/75792
Køb billet her