Fredericia AVISEN starter en ny artikelserie, kaldet månedens vin. Vi vil smage og se på udvalgte vine fra de lokale vinbutikker. Der vil blive kælet for glasset, smagsnuancerne og detaljerne i månedens udvalgte flaske.

Vi er i dag hos Fredericia Vinhandel i Danmarksgade og Henrik Holst Pedersen har fundet en flaske frem, som skal være dette koncepts første udvalgte flaske.

Månedens vin
Månedens vin en sand fornøjelse. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Scenen er sat, jeg har i dag valgt at alliere mig med Chefredaktøren til første dråbe, der skænkes, han forbliver dog statist, mens Henning Bruhn begynder sin vidensfortælling om vores flaske fra den spanske sol. Der går ikke mange sekunder fra proppen ryger af flasken, før en karakteristisk duft melder sin ankomst.

Månendens vin
Henning trækker op til smagsprøve. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Det er en fyldig og en ældre Syrah, på 100 procent ren Syrah og den er fra et godt år. 2011 det var et særdeles godt år omkring Ækvator, både i Spanien, sydlige Frankrig og Portugal. De havde milde vejrforhold, det vil sige ikke hård nedbør. Der var masser af gode solskinstimer, samtidig med de kølige vinde holdt stokkene til de rigtige temperaturer. Den har lagt et år på amerikanske og franske egetræsfade og så har den været tre år på flaske, hvor den har fået lov til at hvile sig og dermed udvikle sig i flasken. Det er et modent fyldigt, rigtig godt glas rødvin, vi skal smage på. Den passer også godt til årstiden, hvor man gerne vil have noget som er mere kraftigt, det skal være lidt varme klimatisk, så man får varmen indefra og får røde kinder. Fadlagringen giver eftersmag, den kommer virkeligt ind og giver sin karakter til flasken. Den har også en lækker frugtighed fra de modne frugter.

Der hældes en lille smule op af den dejlige rødvin, der høstes i midten af Spanien, 600 meter over havets overflade. Temperatur-forskel mellem nat og dag sikrer perfekt modenhed af den ellers så krævende Syrah-drue.

Månednes vin
Mørk drue i glasset med gardiner. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Nu er det min tur, jeg smager først forsigtigt efter kunstens regler, tjekker farven og kigger på de berømte gardiner, den trækker på glasset. Den er fyldig og krydret, for et øjeblik glemmer jeg regnvejret uden for. Jeg hører kastagnetter, ser solen danse og kan næsten smage en stor bøf serveret på en udendørsrestaurant i Spanien. Jeg har faktisk fornylig købt en god flaske Siglo, fordi jeg savnede smagen af de kraftige spanske vin, men den her Pago del Vicario er i særklasse. Den har en lidt peberet duft i sin bouquet af mørke frugter, viol og krydderier.

Det at trække gardiner er noget jeg altid har kigget på, men har aldrig helt forstået hvorfor. Jeg må hellere få det lært, da det hovedsagligt er mig som kulturredaktør, der laver månedens vin.

“Det at den trækker gardiner, er i dag et forholdsvis kvalitetstegn, men det betyder også, at vinen er drikkemoden. I forhold til mætningen af vinen, så har den fået den rette lagring, så den er opbevaret korrekt hele vejen igennem”, siger Henning.

Jeg bemærker, at vinflasken er noget feminint i sit design af etiket og udstråling, den har en lys tyrkis, næsten pastel farve på toppen og et simpelt næsten grafisk design på etiketten. Man kan sige, at det er en spansk maskulin tyrefægter fanget i en moderne og feminin krop.

Månednens vin
Henning fremviser månedens vin. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

“Syrah siger man ofte er den maskuline drue, den er kraftig, den er krydret og den er fyldig. Kvinder leder ofte efter lettere og mere frugtige og bløde vine, så det er ligeså meget for at tiltrække opmærksomhed ud fra øjefaldet”, siger Henning.

Den kan sagtens klare nogle år i opbevaring, den blev først frigivet i 2018, men efter jeg har smagt på den, vil det være utopi at tro, jeg ville gemme på den.

Månedens vin
Fredericia Vinhandel. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Der er 112 flasker på lager af denne månedsvin hos Fredericia Vinhandel og der er mange penge at spare. Normalt koster Pago del Vicario, Syrah 2011
179,95 kr og ved 6 flasker 149,95. Men denne månedes vin kan erhverves til kun 100 kr indtil de 112 flasker er borte med blæsten.

Du finder Fredericia Vinhandel i Danmarksgade 49.

www.eventc.dk