I denne uge står der lokalbrag på menuen. Torsdag vandt FC Fredericia på udebane mod Kolding – og selvsamme nabo står for skud når Fredericia HK lørdag skal spille kamp i Primo Tours Ligaen igen. Men hvad er det egentlig der er på spil når man møder sine lokalrivaler?

Det lette svar er point. Torsdag var der tre point med hjem – og lørdag kan FHK tage yderligere to point med hjem til fæstningsbyen. Men der er meget mere på spil, også mere end mange lige går og tror.

Jeg elsker en god håndboldkamp, og mine kollegaer sætter også stor pris på en god fodboldkamp. Lokalopgørene er dog altid noget specielt, og kan gøre selv en dårlig kamp god, en ikke velspillet kamp til årets kamp. Hvordan kan det nu lige lade sig gøre?

Læs også: Hallo, sport er følelser!

Lad mig starte med at tage jer med et andet sted hen, for min gode kollega, Sportsredaktør Patrick Viborg Andersen, har tidligere skrevet om nogle af alle de følelser der er i sport, og her er noget jeg synes vi skal dvæle ved, når det kommer til denne snak om lokalopgør.

“Det betyder alt for dem, at der står nogle fans og følger dem i tykt og tyndt, og det samme burde alle hold føle og give noget tilbage med jubel. Sport er følelser, og det skal vi huske”, skrev Sportsredaktøren tilbage i juni, da Dolberg undlod at juble – og det amerikanske kvindelandshold jublede lidt for meget. For sport er følelser, og der er mange følelser med.

Netop følelser er der også mange af på spil i de her lokalopgør. Da FC Fredericia tidligere i denne sæson var på tur til deres lokalrivaler fra Vejle Boldklub var det med ‘Alle Hader Vejle’-trøjer, fuldt udebaneafsnit og intens stemning. Stemningen blev måske en kende for intens, men det er en anden diskussion. Der var opbakning til fæstningsbyens helte, og der var buh-råb og pibekoncerter mod Vejle.

Det handler nemlig om følelser, for det er stort set aldrig det bedste hold der vinder disse kampe, det er dem der vil vinde lige lidt mere end de andre. Det er dem der bliver båret frem af en larmende fanklub, det er dem der ikke lader sig provokere, der vinder.

Inden jeg lukker ned for debatten om vigtigheden af lokalopgør, så lad mig tage jer med på en rejse. Vi skal omkring 10 år tilbage, tilbage til jeg selv ikke var andet end en ung dreng, der elskede alle dele af håndboldspillet.

For siden dengang har vi stort set hvert år løbet ind i netop KIF. Vi har haft tætte opgør, men vi har dælme også fået vores omgang tæv i hallerne mod syd. Men vi har altid været lige lidt ekstra spændte når vi gik ind til disse kampe, der har altid lige været lidt ekstra på spil. Det er dybt indgroet i mig, at KIF er dem vi ikke kan lide – og som vi altid kan finde 10-15 og sågar 20% ekstra i tanken for at vinde.

Det er hvad jeg håber at se, når Fredericia Håndboldklub efter 9 år igen kan spille imod lokalrivalerne fra KIF. Og hvem ved, måske får vi mere af dette at se?

www.handelsbanken.dk/fredericia