Besættelsestiden er en af de mest udforskede perioder i danmarkshistorien. Alligevel er der sider af besættelsestiden, der endnu ikke er beskrevet i detaljer, og personer, der er reduceret til navne på mindesmærker og er helt ukendte i den brede offentlighed.

Det gælder blandt andre den unge frihedskæmper Hans Eeg fra Fredericia. Han deltog i kampen mod den tyske besættelsesmagt, indtil han i begyndelsen af marts 1945 blev arresteret. Få uger senere, den 19. april, var han blandt de sidste frihedskæmpere, der blev henrettet i Ryvangen i København.

Det er i dag 75 år siden, at ni frihedskæmpere fra Fredericia og Taulov blev henrettet i Ryvangen i København. Det var de sidste officielle henrettelser af modstandsfolk under Besættelsen – kun 15 dage før Befrielsen.


Blandt de henrettede var Ferdinand Andersen, Hans Eeg og Hans Christian Just Petersen, der sammen med de øvrige blev arresteret af værnemagten godt en måned tidligere. 
Hans Christian Just Petersens gartneri på Calvinsvej, og Ferdinand Andersens hus på Treldevej blev sammen med Fredericia Teater efterfølgende sprængt i hævnaktioner udført af nazister og tyskervenlige grupper.


Den 4. juli 1945 ankom 7 kister til Fredericia Banegård med nogle af de døde modstandsfolk fra Fredericia og Taulov. De var efter henrettelserne i Ryvangen den 19. april blev begravet der, men blev nu ført hjem.En meget stor menneskemængde tog imod på Banegården, og alle flag i byen gik på halv. De syv blev i dagene efter jordfæstet på byens kirkegårde, og der blev senere rejst flere mindesmærker for dem.

På 75-årsdagen for henrettelsen af Hans Eeg udgiver Lokalhistorisk Forlag På sporet af en frihedskæmper – Hans Eeg og besættelsestiden. Det er en spændende fortælling om et ungt menneske, der var villig til at risikere livet for, at vi i dag kan leve i frihed. Bogen bygger på et omfangsrigt kildemateriale, herunder tre breve fra Hans Eeg, der ikke tidligere har været tilgængelige for offentligheden. 

Bogens forfattere er Jeppe Bæk Meier og Rasmus Thestrup Østergaard, der begge er lektorer på Fredericia Gymnasium.

Fakta

På sporet af en frihedskæmper – Hans Eeg og besættelsestiden udkommer på årsdagen for henrettelsen den 19. april 2020.

Bogen kan købes hos byens boghandlere.

Pris: 150 kr.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer