Flere måneders hård træning og deltagelse i regionale mesterskaber resulterede i sidste uge i, at tre elever fra Gymnasiet HTX Lillebælt med stolthed kunne sende en sms-besked til rektor Lars Hansen: ”Vi har vundet en guldmedalje til DM i Science og skal til den europæiske finale i Tjekkiet!”

Guldmedaljen var kulminationen på en lang og udfordrende rejse for de tre gymnasieelever Andreas Find Hauge Jensen, Mikkel Korshøj Jensen og Valdemar Skjødt Sarup, der i løbet af vinteren både på skolen og sammen med deres lærer Henrik Seir Thoke har trænet opgaveløsning på højt niveau, så de har følt sig klar til at klare de udfordrende opgaver ved først de indledende mesterskaber, hvor gruppen var blandt Danmarks 8 bedste, og siden det danske mesterskab, der foregik på Mærsk McKinney Møller Videncenter i Sorø.

DM i Science udbydes af organisationen Den Europæiske Science Olympiade, hvor elever konkurrerer på kompetencer og eksperimentelle færdigheder inden for fagene biologi, fysik og kemi samt den relevante matematik. Konkurrencen har været på dansk jord de sidste ti år, men har på europæisk niveau en langt længere historie.

– Jeg er utrolig glad for elevernes indsats, siger rektor Lars Hansen og uddyber:

– Vores gymnasie er utrolig stolte over den fornemme præstation og ser det som en anerkendelse af den undervisning, som vi til dagligt giver eleverne. Og at vores gymnasie skal være repræsenteret på den europæiske scene, er helt overvældende.

– Men det har ikke været helt nemt, fortæller Andreas og fortsætter: – Det er virkelig nogle udfordrende og svære opgaver, vi får udleveret, og som vi skal løse på 3 timer under et stort pres. Og til finalen mod de 7 andre hold, havde de lige steppet op på sværhedsgraden.

En særlig udfordring var, at finalen løb over 2 dage med nyt opgavesæt hver dag. ”Og vi var bare så udmattede den sidste dag, fordi man bruger så meget energi på at koncentrere sig og samtidig løse opgaverne så hurtigt som muligt for at nå dem alle sammen,” lyder det næsten træt fra Mikkel.

Det var derfor en kæmpe forløsning, da de tre elever fik at vide, at de havde vundet guldmedalje og noget uventet: – Vi blev simpelthen så overraskede, da de råbte vores navne op. Det havde vi på ingen måde regnet med, fortæller Valdemar og peger på, at det ikke altid var lige så gennemskueligt, om de havde løst opgaverne tilfredsstillende nok.

Men guldmedaljen viser, at det var mere end bare godt, og til maj går turen til Tjekkiet, hvor de skal konkurrere mod elever fra hele Europa. Før det står den dog på hele to træningslejre på hhv. DTU og Aarhus Universitet, men ifølge gymnasielærer Henrik Seir Thoke gør det ikke så meget: – For de her tre elever, de hygger sig sammen, og hvis jeg skal med dem til Tjekkiet, så bliver det helt sikkert en fest!”