Ilona Søhoel fra Synoptik i Fredericia er efterhånden en garvet rejseleder. I år er det niende gang, at hun rejser til Ghana, når hun 5. oktober drager afsted med tre kolleger fra Synoptik. Her skal hun bruge sine optikerkompetencer til at hjælpe svagtseende ghanesere til at få synet igen ved at uddele danskernes indsamlede briller gratis. En del af brillerne stammer fra Synoptik i Fredericia.

Ilona Søhoel fra Synoptik i Fredericia

Den 5. oktober udskiftes de vante rammer som butikschef hos Synoptik på Gothersgade i Fredericia for en stund med Ghanas travle gader. Ilona Søhoel skal nemlig for niende gang afsted på Synoptiks årlige rejse til hovedstaden Accra. Som projektleder på rejsen skal hun sammen med tre kolleger lave synstest og uddele hundredvis af briller gratis til lokale ghanesere med synsproblemer.

Ilona er en garvet nødhjælpsarbejder, men selvom hun har været afsted otte gange tidligere, var der ingen tvivl om, at hun skulle med til Ghana igen i år. Udsigten til at forandre livet for svagtseende ghanesere er afgørende for Ilona, som glæder sig til turen.

Brillerne bringer stor glæde i Ghana

”Jeg har efterhånden prøvet det nogle gange, men det er en vigtig og berigende del af mit arbejde, som jeg aldrig bliver træt af. Vi skal hjælpe, hvor vi kan. En stor opgave for os er, at vi i højere grad skal lære ghaneserne, at de skal passe på deres øjne i den skarpe sol, så de ikke får solskader på øjnene,” fortæller Ilona Søhoel.

11. gang Synoptik donerer briller til ghanesere 

For 11 år siden indledte Synoptik et samarbejde med Dansk Blindesamfund og Ghana Blind Union. Sammen har de oprettet en synsklinik i Ghanas hovedstad Accra, hvor danskernes indsamlede briller bliver uddelt til den ghanesiske lokalbefolkning.

Den 5. oktober rejser fire Synoptik-medarbejdere til klinikken i Ghana, hvor de ved hjælp af deres optikerkundskaber skal hjælpe de lokale med synet.

Synoptik uddeler hvert år tusinder af briller i Ghana. Brillerne er med til at gøre en synlig forskel i det afrikanske land, hvor mange ikke har økonomi eller mulighed til selv at anskaffe sig briller eller solbriller.

Danskernes briller og solbriller gør en forskel

Ghanaprojektet er et hjertebarn for Ilona Søhoel, som glæder sig over projektet:

”Det betyder så meget for ghaneserne, at de kan gå hjem med et par briller eller solbriller fra klinikken i Accra. Har du gamle briller liggende hjemme i skuffen, så synes jeg, at du skal donere dem til Synoptik. De gør en verden til forskel i Ghana,” siger Ilona Søhoel.

Ilona Søhoel, Butikschef i Synoptik Fredericia

Du kan aflevere dine briller og solbriller hele året rundt. De kan indleveres i din lokale Synoptik i Fredericia eller i en af de øvrige 101 Synoptik-butikker rundt om i Danmark.

Fakta om Synoptiks Ghana-projekt
Synoptik har i samarbejde med Dansk Blindesamfund og Ghana Blind Union etableret en ”free clinic” i Ghanas hovedstad, Accra. Klinikken har åbent tre dage om ugen, hvor fattige ghanesere kan blive tilset af en optiker eller øjenlæge, få foretaget en synsprøve og få et par gratis briller.
Hvert år i oktober rejser en gruppe af danske Synoptik-medarbejdere til Ghana for at assistere det lokale team af øjenlæger og optikere. Brillerne er doneret af Synoptiks danske kunder, som afleverer deres aflagte briller i den lokale Synoptik.

Om Synoptik

Synoptik blev etableret i 1931 og er med 102 butikker i Danmark førende inden for salg og service af briller, kontaktlinser og solbriller. Virksomheden er en del af en af verdens største optikerkæder, GrandVision, der har mere end 7.000 butikker i 40 lande.

Annonce