Fredericia AVISEN faldt over nogle smukke billeder på Facebook af det gamle område, hvor Vossfabrikken lå. Det blev til en snak med Michael Østergaard om de steder, som han besøger og om det at være iPhonefotograf.

Efter vi kontaktede Michael Østergaard har vi dagligt stødt på nye flotte billeder  på de sociale medier. Michael kalder sig selv for iPhonefotograf, men faktisk var han en af dem, der overgav sig sent til smartphones.

Forladt hus ved Backyard Burger. Foto: Michael Østergaard

“Jeg tror, at jeg først kom med på bølgen ved iPhone3 og det blev som at åbne en stor skattekiste. Jeg kunne dykke ned i en masse fotoapps og en gang om ugen, kom der nye spændende apps”, siger Michael.

I dag er Michael ikke mere forbeholden overfor smartphones, han sidder overfor os med en ny iPhoneX. Michael bruger flere forskellige apps til at redigere sine billeder og vælger at fremhæve to til vores læsere.

Bondegård i Herslev. Foto: Michael Østergaard

Snapseed – hvad kan den ikke, den har masser af populære filtre og jeg er ikke ked af at bruge filter. Hvis det får den effekt, jeg ønsker, så bruger jeg det. TouchRetouch – dens primære formål er at fjerne uønskede ting i billedet, for eksempel en lygtepæl. Snapseed kan også men ikke så godt”, siger Michael i sine anbefalinger af apps.

Hvorfor kalder du dig iPhonefotograf?

“Som iPhonefotograf føler jeg mig ikke forpligtet på samme måde som et “ægte kamera”. Når jeg bruger iPhone, så får folk en anden forventning, men bliver også mere imponerede”, siger Michael.

Michael er medlem af Danske Fotografer, da han  startede i gruppen, var der ikke nogen, der lagde mobilbilleder op.

Lokation fra skoven. Foto: Michael Østergaard

“Da jeg begyndte at lægge mobilbilleder op, tænkte jeg at jeg måtte tage de hug, der kommer, men responsen har været god, man får bekræftet, at man kan noget med sin mobil”, siger Michael.

Vossfabrikken

“Jeg har løbet rundt i gamle huse, siden jeg var barn til omkring 4- 5 klasse, de fleste vokser fra det, men jeg gjorde ikke. Det er lidt forbudt, men det at udforske føles som et lille eventyr. Jeg kan se noget smukt ved forfald. Man kan få lov til at se tidens tand i nogle bygninger, men desværre også at folk ikke kan lade være med at smadre tingene”, siger Michael.

Vossfabrikken. Foto: Michael Østergaard

Michael elsker det indblik i fortiden, som giver, når man går rundt i folks minder. Det at fastfryse tiden med en en Iphone og se hvad der har været gang i, er motivationen.

Vossfabrikken. Foto: Michael Østergaard

“Jeg brugte også Voss til konfirmationsbilleder. Jeg blev spurgt om at tage konfirmationsbilleder flere gange, men følte, at jeg skulle passe på fordi, jeg måske ikke kunne leve op til deres forventninger. Men folk vidste godt, at jeg bruger en telefon og så sagde jeg ja”, siger Michael.

Konfirmand på Voss Foto: Michael Østergaard

Vandværket ved Kongens Port

Vandværket. Foto: Michael Østergaard

“Mødet med vandværket blev personligt, fordi jeg via mit arbejde har besøgt børnehaven, der lå der. Da det var “Billen” fik man lov til at se alt det liv, der var der; børn og voksne over det hele og på trappen. Nu er her helt stille, huller i taget og væggene er krakeleret”, siger Michael.

Vandværket. Foto: Michael Østergaard

Der ligger et gammelt værksted ude nær Fredericia Gymnasium, det har Michael gået og kigget på i flere år, han har en regel, at hvis der er lukket, så går han ikke ind.

Værksted i Fredericia. Foto: Michael Østergaard

“Men for et par måneder siden stod den store port åben og jeg tænkte nu skal det være, så jeg bevægede mig ind i mit eget tempo. Der var efterladte kontorer, der lå gamle papirer over det hele, og ved hovedindgangen lå der et postbjerg. Det var et stort værksted, med store rum og en mørk kælder”, siger Michael.

Værksted i Fredericia. Foto: Michael Østergaard

En ting Michael har opnået anerkendelse med, er hans, “Fortiden møder fremtiden-projekt,” hvor et billede blev delt og endte med 35.000 likes. Man kan sige et Fredericiafoto kom vidt omkring. Michael havde siddet med sin mors fotoalbum og kunne genkende mange steder fra Fredericia. Han opsøgte stederne og brugte lang til på at holde det oprindelige foto ind i det nye foto.

Fortiden møder fremtiden. Foto: Michael Østergaard

Dette billede nåede via en hjemmeside for kreative personer frem til, at den amerikanske skuespiller Joseph Gordon-Levitt delte billedet på de sociale medier. Michael sad hjemme i sofaen sammen med sin forlovede, Lykke Bitsch Jensen, da telefonen blev ved med at vibrere. Han måtte google, hvem det var, der havde tagget ham og fandt ud af, at det var den populære skuespiller. Dagen efter havde den nået 35.000 likes, Michael er glad, når han får positiv respons og det, at det var taget med mobilen, giver ham blod til at fortsætte som iPhonefotograf.

Bondegård i Herslev. Foto: Michael Østergaard

Fremtiden som iPhonefotograf

“Jeg er blevet spurgt, om jeg vil holde foredrag og om jeg ikke vil tage flere konfirmationsbilleder. Jeg er ikke helt tryg ved det med forventninger, det er nemmere at sidde hjemme og lægge billeder op. Jeg vil ikke spilde folks tid, det er jeg nervøs for, om jeg gør. Jeg bliver opfordret til ting, men er ikke nået der til, hvor jeg gør det”, siger Michael.

Michael er dog kommet tættere på at lave en fotoudstilling, hvor han kan være sig selv og sætte billederne op uden at selv være i rampelyset.

Michael  er 42 år og pædagogmedhjælper på Gadesgaard i Fredericia.

www.perhaps.dkAnnonce