Når udstillingen Makabre Mesterværker åbner den 8. april på Sønderborg Slot, kan besøgende opleve dødens smykker skabt af førende danske og udenlandske guldsmede, sølvsmede og smykkedesignere.

Smykker er blevet båret i døden på kroppen, de har fulgt lig i graven, sorgsmykker er blevet anvendt til at mindes afdøde med, og smykker har symboliseret håbet om genopstandelse.

Nye smykker, lavet specifikt til udstillingen, bliver vist i samspil med historiske og forhistoriske genstande, som ”taler” til hinanden på tværs af tid fordelt på fem temaer: Med døden til følge, Af det organiske, Ved graven, Til minde og For evigt.

Døden kan være foruroligende, men ved smykkernes skønhed og deres håndværksmæssige udførelse vil publikum forhåbentligt opleve dem som tankevækkende.

Indehaveren af smykkeværkstedsbutikken Me Mori, Therese Krogh, har lavet et kunstværk til udstillingen under temaet Ved graven/memento mori. Guldsmeden tilvirkede kunstværket under pandemien, og glæder sig nu til at vise det frem.

Udstillingen er resultatet af et samarbejde mellem Museum Sønderjylland, smykkeskribent Nina Hald, der har kurateret udstillingen, og guldsmed Bodil Binner.

Makabre Mesterværker kan opleves 8. april – 23. oktober 2022 på Sønderborg Slot