Han er et kendt menneske i Fredericias bybillede – og nu vil han igen forsøge at komme i Fredericia Byråd. Henrik har tidligere været politisk aktiv, men det har ikke rakt til et af de eftertragtede 21 sæder. Nu er han under de blå Venstre-faner, hvor han ønsker et mere liberalt Fredericia.

– Jeg har været i Venstre siden 2001, hvor jeg var med til min første valgkamp. I 2017 stillede jeg op for Liberal Alliance, hvor Venstre ikke er så langt fra. Som jeg plejer at sige: Liberal Alliance er i bund og grund hvor Venstre var for 20 år siden. Men forhåbentlig bliver tredje gang lykkens gang, siger Henrik Eriksen.

Partiskiftet betragter Henrik Eriksen ikke som en stor nyhed. Det er for ham blot et udtryk for, at hans holdninger og mærkesager er fulgt med hans egen udvikling.

– Vi er mennesker og kigger vi andre steder hen skifter folk fra Konservative til Socialdemokratiet, der ser jeg ikke mit spring til Liberal Alliance og tilbage igen som stort. Som mennesker ændrer vi os gennem hele livet. Vi står forskellige steder i livet – og bare tag det at få børn, det er en omvæltning der gør, at nogle ting bliver mere væsentlige og andet ryger i baggrunden. Jeg tror på, at det er sundt at man skifter holdning gennem livet, så man ikke er fastlåst, siger Henrik Eriksen.

Baggrunden som iværksætter tages med i det politiske

Henrik Eriksen har flere mærkesager med sig i sin valgkamp. Blandt andet står miljø, åbenhed og bosætning på listen. Men også iværksætteri er for Henrik Eriksen en naturlig del i hans valgkamp.

– Først og fremmest skal jeg kæmpe en kamp hvor de seneste par år har været i en turbulent periode. Der er blevet angrebet på kryds og tværs – og det er ikke noget jeg bryder mig om. Jeg synes vi skal basere tingene på dialog og ordentlighed. Så er der ikke mindst spørgsmålet om åbenhed. Jeg synes man skal være åben omkring det man gør – og de ting der ifølge loven ikke kan være åbne, det er hvad det er. Det er grundlæggende, at vi skal overholde loven, siger Henrik Eriksen og fortsætter:

– Derudover handler det om bosætning, så vi har fremdrift fremfor tilbagegang. Det er korrekt, at vi aldrig har været flere end vi er nu. Men vi kan ikke spille lotto med hvor mange skattekroner der er, så hellere sikre at der kun kommer flere. Det er ikke nogen hemmelighed, at der i fremtiden er flere ældre med behov for mere pleje – og det koster også skattekroner.

– Det er en af grundene til, at vi også vil have mindst et friplejehjem til Fredericia. Det skal give det frie valg, som jeg synes alle fortjener, supplerer han.

Henrik Eriksen har tidligere drevet virksomhed – og har også sin egen virksomhed nu. Derfor er det for ham meget naturligt, at det skal fylde en del i det politiske arbejde.

– Det er ingen hemmelighed, at erhvervsliv og iværksætteri er noget af det jeg brænder rigtig meget for. Jeg synes vi skal arbejde for bedre vilkår til iværksættere. Jeg har ikke løsningen, men vil germe indgå i dialog, siger Henrik Eriksen.

– Husker man tilbage var der en stor sag om klapning. Miljøet er centralt for mig. Det kan godt være, at lovgivningen ikke er tidssvarende, men når vi har en intelligens, så gør det ikke noget at vi gør tingene bedre. Det er fint at vi har regler, men man må rigtig gerne gøre det bedre. Jeg synes jo bare, at det er for let at sige, at vi overholder loven – tænk hvis vi gider at gøre det bedre. Jeg kunne også godt tænke mig, at man arbejder mere med FN’s 17 verdensmål og får dem med i visionen for Fredericia, lyder det fra Henrik Eriksen.

Behov for at være kritisk

Henrik Eriksen peger på, at der er brug for kritiske stemmer i byrådet. Selv vil han være en af dem, understreger han.

– Der mangler politisk mod til at turde være kritisk. Det tør jeg. Bare tag eksemplet med børnehaven i Madsby. Jeg er ikke imod at der skal bygges en børnehave, men jeg havde et problem med, at da sagen kom frem om at der skulle være en børnehave i Madsby, der spurgte jeg Pernelle Jensen om man havde spurgt brugerne i området. Hun spurgte i forvaltningen – og det viste sig, at ingen havde ulejliget sig med at spørge brugerne i området. Det undrer mig, at den er gået igennem tre udvalg uden at spørge de brugere der har været i årtier. Det synes jeg et eller andet sted ikke er godt nok. Det er det vi som folkevalgte politikere skal sørge for. Brugerne og borgerne skal høres, forklarer Henrik Eriksen.

Han vil ikke tro en masse om valgresultatet, men han tør godt håbe.

– Jeg håber at vi står med et flertal og vi kan sætte retningen for Fredericia i de kommende fire år – og kan lave en vision der rækker længere ud. Det er Venstre med Peder Tind i spidsen der forhåbentlig har flertallet og står i en situation hvor vi kan forhandle, siger Henrik Eriksen og fortsætter:

– Nu har jeg set både landspolitisk og kommunalt at man ender med at finde hinanden til sidst. Jeg håber at de aftaler man har indgået med valgforbund bliver overholdt og fulgt. For ellers kan man sige, at det om fire år vil have konsekvenser for dem der springer væk. Man kan ikke binde nogen til stolen, så ja, valgforbundet er matematisk teknisk. Men man kan sige, at forhåbentlig vil man som borgerlig politisk se sig mere i samme båd med de øvrige borgelige partier end ved at krydse midten.