Forside Debat Løkkes panikløsning giver ingen ret til nedslidte

Løkkes panikløsning giver ingen ret til nedslidte

DEL
Jens Jonatan Steen, Socialdemokratiet. Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Det er fantastisk godt nyt, at Lars Løkke Rasmussen har sadlet om og nu erklærer sig villig til at række en hånd ud til de danskere, som ikke kan holde på arbejdsmarkedet helt til de bliver 67 eller 74 år gamle.

Da diskussionen om arbejdsmiljø og nedslidning først ramte, var regeringen mindre lydhør. De toneangivende højrefløjsstemmer foreslog hånligt de nedslidte at omlægge deres livsstil og skifte karriere. Og Finansminister Kristian Jensen påstod sågar, at nedslidning blandt faglærte og ufaglærte var en myte. 

Set i det perspektiv er det uhyre positivt, at Lars Løkke har lyttet Socialdemokratiet og fagbevægelsen. 

Og derfor er det også kun godt at Lars Løkke & company pludselig er villige til at give de mest syge danskere en bedre mulighed for at trække sig tilbage. Vi kan ikke leve med at danskere med stærk nedsat arbejdsevne skal være onsdags-lotto-heldig for få tildelt en seniorpension. 

Som socialdemokrat bakker jeg op, selvom Løkkes reform giver for lidt og kommer alt for sent. 

Vi må vi samtidig konstatere 1) at det nærmest udelukkende bliver dem udenfor arbejdsmarkedet, de får en det regeringen selv kalder en “ret” til at søge om en ydelse, 2) at den kun vil gælde for syge mennesker udenfor arbejdsmarkedet og endelig, 3) at ansøgerne stadig vil stå med hatten i hånden overfor et bureaukratisk og umyndiggørende visitationssystem. 

Det burde gøre indtryk på regeringen, når nogle af dem, det handler allermest om, som slagteriarbejder og deres fagforening NNF, udtaler at Regeringens snuptagsløsning ‘ikke hjælper dem, der i dag knokler på, selvom kroppen gør ondt’. Fødevarerforbundet NFF forventer at forsvindende få – nemlig kun 3-4 af deres medlemmer vil komme på ordningen hvert år.

Vi har brug for en løsning, som ikke er forbeholdt de syge, men også gælder dem, der startede tidligt på arbejdsmarkedet. Dem der mærker det gradvise slid, som bider, når man i over 40 år har været oppe før fanden får sko på for at passe sin plads på skifteholdet. For Socialdemokratiet er det ikke et enten-eller-spørgsmål.

Den stigende pensionsalder kræver handling før 2040, hvor Lars Løkke har lovet at ville kigge på den stærkt stigende pensionsalder . Hvis vi venter 20 år med at kigge på pensionsalderen, så vil tusindevis af slagterimedarbejdere, ufaglærte 3F’ere, sosu’er og mange andre, der startede på arbejdsmarkedet som teenagere, for længst havde forladt deres job, uden noget værdigt alternativ. 

I dag er det udelukkende antallet fødselsdage, der afgør, hvornår man kan trække sig tilbage. Det burde i stedet være antallet af aktive år på arbejdsmarkedet, der talte. Jeg mener, at vi skylder dem, der startede tidligst på arbejdsmarkedet, en rigtig rettighed – uden visitation og bureaukratisk bøvl – til at trække sig tidligere tilbage, hvis behovet skulle opstå. 

En værdig løsning handler om et ret til tidligere pension for dem, der startede tidligst på arbejdsmarkedet og dem der fortjener en særlig erkendelse.  Og den løsning vil Socialdemokratiet kæmpe videre for.  

https://fairbillet.dk/t252/Kvindeaften%20med%20Raz%20fra%20RAZspa
Foredrag med skønhedsguruen Raz fra RAZspa, der lige nu også er aktuel i Beauty Bosserne.
DEL