I aftes lukkede livredderne fra TrygFonden Kystlivredning tårnene for sidste gang i år. Badesæsonen bød på den koldeste juli i 22 år, men satte spurten ind i august med hedebølge og ekstraordinært mange mennesker på strandene. Det gør sæsonen til en den anden mest travle inden for de seneste 10 år. Fralandsvinden har været årsag til langt de fleste redningsaktioner – også i den forløbne halvanden uge, hvor 10 personer måtte hjælpes i land pga. vinden. Livredderne opfordrer derfor badegæsterne til at passe ekstra godt på, nu hvor de ikke længere kan træde til på strandene. I Fredericia måtte livredderne også yde hjertelungeredning og påsætte en hjertestarter.

Langt de fleste er vendt tilbage til skole og arbejde efter sommerferien, og dermed er det tid for livredderne til at lukke tårnene på strandene. 

– Det har på mange måder været en speciel sæson i år – både pga. corona, men også med det vejrskifte vi oplevede. Fra at have overvåget halvtomme strande i juli, fik livredderne pludselig travlt i august, da badevejret for alvor kom og tiltrak ekstraordinært mange mennesker, siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

– De fleste har passet godt på i vandet, men fralandsvinden har igennem hele sæsonen overrasket badegæsterne og skabt farlige situationer. Det har givet anledning til en del redningsaktioner, fordi det ikke er alle, som har været rutinerede nok til at forudse de problemer, som vinden giver – også når den ikke umiddelbart synes særlig kraftig. 

En travl badesæson med relativt mange redningsaktioner
De foreløbige tal fra TrygFonden Kystlivredning viser, at livredderne i år har gennemført 67.514 indsatser, hvoraf de 32 aktioner har involveret personer i livsfare. Til sammenligning var der i 2019 67.480 indsatser med 12 aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare, mens der i 2018, som var en historisk varm sommer, var 88.355 indsatser, hvoraf 52 blev vurderet at være livreddende.

– Denne sommer ender som den anden mest travle sæson igennem de seneste 10 år, når vi ser på det samlede antal aktioner. Det er noget af et paradoks at tale om en af de travleste livreddersæsoner i 10 år, for jeg tror, de fleste danskere går med den følelse, at sommeren indtil for to uger siden i meget ringe grad indbød til badning og strandtur, siger René Højer, programchef i TrygFonden, og fortsætter:

– Aktiviteten på strandene har været meget ujævnt fordelt med et stort ryk-ind de sidste uger af sæsonen. Livredderne har derfor haft meget at se til, og de har været i kontakt med rigtig mange badegæster i løbet af de otte uger, de har været på strandene. Udover at træde til, når badegæster er i nød, er en vigtig del af livreddernes arbejde at forebygge ulykker og oplyse om badesikkerhed. Jeg håber derfor, at de mange snakke, som livredderne har haft med badegæsterne, har været med til at øge trygheden på strandene og bidraget til større viden om badesikkerhed.

Pas på fralandsvinden – livredderne er der ikke til at redde dig ind til land

Selvom skole og arbejde for de flestes vedkommende er i fuld gang igen, er vejret fortsat lunt og dejligt, så der er stadig gode muligheder for badeture i den kommende tid og ikke mindst for vandaktiviteter som SUP, kitesurfing og kano- og kajak. Men livredderne er der ikke længere til at holde øje og hive folk, der er blevet fanget af vinden, ind på land, så Anders Myrhøj opfordrer til, at man passer ekstra godt på og følger baderådene.

– Til langt ind i efteråret bruger folk vandet til både at svømme, ro, surfe og til SUP, og det skal man endelig nyde de gode muligheder for. Men husk nu at være opmærksom på vind og vejr. Tag altid en makker med, så I kan holde øje med hinanden, for alle kan komme i problemer – uanset hvor rutineret man er. Det er bedre at blive på land, hvis der er kraftig vind eller store bølger, så du ikke løber en unødig risiko og bringer dig selv i fare. Og slip nu ikke børnene af syne, men nyd turen til stranden sammen i fællesskab, siger Anders Myrhøj.

Skal du ro, sejle, kitesurfe mv., så husk redningsvesten, og tag en vandtæt mobil med, så du kan ringe efter hjælp eller alarmere via SejlSikkert Alarm appen.

De fem baderåd

 1. Lær at svømme
 2. Gå aldrig alene i vandet
 3. Læs vinden og vandet
 4. Lær stranden at kende
 5. Slip ikke børnene af syne

Aktionstal for TrygFonden Kystlivredning 2020 (26. juni – 19. august 2020)

TrygFonden Kystlivredning åbnede sine 37 livreddertårne rundt om i hele Danmark fredag den 26. juni – samme dag som landets skoler fik sommerferie. Frem til og med onsdag den 19. august, hvor tårnene på de danske strande igen blev lukket ned, har livredderne gennemført i alt 67.514 indsatser:

 • 32 aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer har været i livsfare
 • 1.642 almindelige førstehjælpsaktioner som fx snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
 • 5.201 forebyggende aktioner, hvor livredderne har været ude i vandet for fx at advare folk mod at tage en luftmadras med i vandet ved fralandsvind eller at få dem til at svømme tættere på land
 • 60.639 oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.

Røde aktioner i uge 33 og begyndelsen af uge 34

Henne Strand, 17. august
Livredderne kontaktes af Forsvarets redningstjeneste (JRCC), som fortæller, at en dreng på et badedyr er fanget af fralandsvinden ca. 1 km syd for tårnet, og en far er svømmet ud efter ham. En af livredderne sejler ud efter drengen og faren. Drengen har forsøgt at padle ind mod land uden held, og han kommer op i livredderbåden. Derefter samles faren, som er træt efter svømmeturen, op. Drengen og faren sejles retur til stranden, og livredderne tager en snak med dem omkring brugen af badedyr i fralandsvind.

Tversted Strand, 17. august 
Livredderne observerer en gummibåd med to personer cirka 500 meter nordøst fra livreddernes primærzone omkring 150 meter fra land. Fra land ser livredderne, at den ene person er hoppet i vandet og prøver at indhente gummibåden, men den driver længere og længere væk. En af livredderne sejler ud i båd og når frem til en far og hans datter. Faren er drevet ca. 50 meter væk fra gummibåden, og begge kommer ombord i livredderbåden og sejles tilbage til land.

Vejers Strand, 16. august
En dreng får vejrtrækningsproblemer, mens han spiser et æble. Livredderne behandler for fremmedlegeme i luftvejene og alarmerer. Drengen bliver kørt på hospitalet.

Hvidbjerg Strand, 15. august 
Livredderne opdager et stort badedyr 150 meter nord for tårnet, som er ca. 150 meter ude i vandet i fralandsvind. To piger ligger og plasker og prøver at komme i land. Livredderen sejler ud til dem, og da han når frem, er pigerne 200 meter fra land. Pigerne sejles i land, og livredderne fortæller dem om faren ved fralandsvind og brugen af badedyr.

Thorsminde Strand, 15. august
Livredderne observerer et ægtepar lave skarpt signal ca. 20 m nord for livreddernes primære zone og tæt på en mole. Parret holder fast i “badetovet”, som er udspændt mellem molerne. En af livredderne padler ud til de nødstedte, som er udmattede og lettere chokerede over den kraftige strøm. Parret bliver reddet i land, og en ung mand, som var svømmet ud for at hjælpe parret, må også hjælpes i land af livredderne.

Lakolk Strand, 13. august
Livredderne bliver alarmeret om en kitesurfer i nød ca. 400 meter ude i vandet tre km nord for tårnet. En af livredderne sejler ud til manden, som ikke selv kan komme ind i fralandsvinden. Livredderen hjælper med at pakke udstyret sammen, og da manden ikke er iført redningsvest, får han livredderens vest på. Udstyret og manden sejles ind til land. 

Løkken Strand, 13. august
Livredderne kaldes som hjerteløbere til hjertestop på land.

Rindby Strand, 11. august

Livredderne opdager tre piger, der er på vej ud på SUP i fralandsvind ca. 500 meter nord forr livreddertårnet. To livreddere sejler ud til pigerne. Faren til pigerne forsøger at svømme ud til dem, og da livredderne når ham, virker han panisk. Livredderne beder ham om at blive tilbage. Da livredderne kommer frem til pigerne på SUP, falder pigerne i vandet, og det vurderes, at det er sikrest, at de sejles ind til land i båden. Livredderne tager en god snak med pigerne og de bekymrede forældre om faren ved at tage SUP ud i fralandsvind.

Lakolk Strand, 11. august
Livredderne spotter en ung kvinde ca. 20 meter ude i vandet, som viser typiske tegn på drukning. En livredder svømmer ud til kvinden med en redningstorpedo, som kvinden straks griber fat i. Kvinden har slugt vand, og tilbage på land undersøger livredderne hende. Kvinden er kold, har høj puls og trækker vejret hurtigt. Livredderne alarmerer, og en ambulance kommer og overtager behandlingen.

Østerstrand ved Fredericia, 11. august
Livredderne kaldes ud til en mand, der er sprunget på hovedet fra en badebro. Manden er bevidstløs, og livredderne nødflytter manden til land. Livredderne yder hjertelungeredning og påsætter en hjertestarter. Manden flyves til hospitalet i helikopter. 

TrygFonden Kystlivredning – foreløbige aktionstal 2020


Landsdækkende aktionstal:

32 livreddende aktioner, 1.642 førstehjælpsaktioner, 5.201 forebyggende aktioner, 60.639 oplysende indsatser

Livredderne udfører fire typer indsatser på strandene:

 • Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer er i livsfare.
 • Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
 • Forebyggende indsatser, hvor livredderne er ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller for at få dem til at svømme tættere på land.
 • Oplysende indsatser, hvor livredderne er i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.Regionale aktionstal:

Bornholm: 3 livreddende aktioner, 53 førstehjælpsaktioner, 353 forebyggende aktioner, 3.544 oplysende indsatser

 • Sandvig: 0 livreddende aktioner, 28 førstehjælpsaktioner, 186 forebyggende aktioner og 1.724 oplysende indsatser
 • Balka: 3 livreddende aktioner, 25 førstehjælpsaktioner, 167 forebyggende aktioner og 1.820 oplysende indsatser

København: 4 livreddende aktioner, 503 førstehjælpsaktioner, 1.577 forebyggende aktioner, 16.025 oplysende indsatser

 • Bellevue: 2 livreddende aktioner, 100 førstehjælpsaktioner, 61 forebyggende aktioner og 1.422 oplysende indsatser
 • Charlottenlund: 0 livreddende aktioner, 93 førstehjælpsaktioner, 17 forebyggende aktioner og 2.224 oplysende indsatser
 • Islands Brygge: 2 livreddende aktioner, 155 førstehjælpsaktion, 429 forebyggende aktioner og 3.573 oplysende indsatser
 • Fisketorvet: 0 livreddende aktioner, 55 førstehjælpsaktioner, 866 forebyggende aktioner og 3.090 oplysende indsatser
 • Vallensbæk: 0 livreddende aktioner, 18 førstehjælpsaktioner, 64 forebyggende aktioner og 887 oplysende indsatser
 • Brøndby: 0 livreddende aktioner, 41 førstehjælpsaktioner, 53 forebyggende aktioner og 1.399 oplysende indsatser
 • Ishøj: 0 livreddende aktioner, 29 førstehjælpsaktioner, 51 forebyggende aktioner og 1.913 oplysende indsatser
 • Hundige: 0 livreddende aktioner, 12 førstehjælpsaktioner, 36 forebyggende aktioner og 1.517 oplysende indsatser 

Sjælland: 1 livreddende aktion, 157 førstehjælpsaktioner, 307 forebyggende aktioner, 7.624 oplysende indsatser

 • Marielyst: 0 livreddende aktioner, 12 førstehjælpsaktioner, 107 forebyggende aktioner og 1.983 oplysende indsatser
 • Enø: 0 livreddende aktioner, 40 førstehjælpsaktioner, 70 forebyggende aktioner og 1.683 oplysende indsatser
 • Gudmindrup: 0 livreddende aktioner, 38 førstehjælpsaktioner, 107 forebyggende aktioner og 2.023 oplysende indsatser
 • Rørvig: 1 livreddende aktion, 67 førstehjælpsaktioner, 23 forebyggende aktioner og 1.935 oplysende indsatser


Fyn: 0 livreddende aktioner, 85 førstehjælpsaktioner, 243 forebyggende aktioner, 3.194 oplysende indsatser

 • Christiansminde: 0 livreddende aktioner, 64 førstehjælpsaktioner, 194 forebyggende aktioner og 2.110 oplysende indsatser
 • Kerteminde: 0 livreddende aktioner, 21 førstehjælpsaktioner, 49 forebyggende aktioner og 1.084 oplysende indsatser

Syd- og Sønderjylland: 10 livreddende aktioner, 412 førstehjælpsaktioner, 1.015 forebyggende aktioner, 10.099 oplysende indsatser

 • Lakolk: 2 livreddende aktioner, 141 førstehjælpsaktioner, 247 forebyggende aktioner og 2.664 oplysende indsatser
 • Østerstrand: 2 livreddende aktioner, 54 førstehjælpsaktioner, 163 forebyggende aktioner og 1.326 oplysende indsatser
 • Rindby: 2 livreddende aktioner, 17 førstehjælpsaktioner, 90 forebyggende aktioner og 1.331 oplysende indsatser
 • Vejers: 1 livreddende aktion, 48 førstehjælpsaktioner, 110 forebyggende aktioner og 1.289 oplysende indsatser
 • Henne: 1 livreddende aktion, 57 førstehjælpsaktioner, 227 forebyggende aktioner og 1.553 oplysende indsatser
 • Hvidbjerg: 2 livreddende aktioner*, 95 førstehjælpsaktioner, 178 forebyggende aktioner og 1.936 oplysende indsatser


*Inkl. en aktion, hvor livredderne blev alarmeret som hjerteløbere til hjertestop på land

Midt- og Vestjylland: 2 livreddende aktioner, 103 førstehjælpsaktioner, 450 forebyggende aktioner, 4.534 oplysende indsatser

 • Hvide Sande: 0 livreddende aktioner, 35 førstehjælpsaktioner, 90 forebyggende aktioner og 1.230 oplysende indsatser
 • Søndervig: 0 livreddende aktioner, 33 førstehjælpsaktioner, 138 forebyggende aktioner og 1.185 oplysende indsatser
 • Thyborøn Strand: 1 livreddende aktion*, 23 førstehjælpsaktioner, 39 forebyggende aktioner og 1.125 oplysende indsatser
 • Thorsminde Strand: 1 livreddende aktion, 12 førstehjælpsaktioner, 183 forebyggende aktioner og 994 oplysende indsatser

*Livredderne blev alarmeret som hjerteløbere til hjertestop på land


Østjylland: 3 livreddende aktioner, 130 førstehjælpsaktioner, 847 forebyggende aktioner, 7.205 oplysende indsatser

 • Moesgaard: 0 livreddende aktioner, 17 førstehjælpsaktioner, 94 forebyggende aktioner og 1.390 oplysende indsatser
 • Grenaa: 1 livreddende aktion, 22 førstehjælpsaktioner, 81 forebyggende aktioner og 1.155 oplysende indsatser
 • Den permanente: 0 livreddende aktioner, 46 førstehjælpsaktioner, 439 forebyggende aktioner og 1.215 oplysende indsatser
 • Saksild: 2 livreddende aktioner, 16 førstehjælpsaktioner, 103 forebyggende aktioner og 1.858 oplysende indsatser
 • Aarhus Ø Havnebad: 0 livreddende aktioner, 29 førstehjælpsaktioner, 130 forebyggende aktioner og 1.587 oplysende indsatser


Nordjylland: 9 livreddende aktioner, 199 førstehjælpsaktioner, 409 forebyggende aktioner, 8.414 oplysende indsatser

 • Blokhus: 0 livreddende aktioner, 24 førstehjælpsaktioner, 170 forebyggende aktioner og 1.740 oplysende indsatser
 • Løkken: 2 livreddende aktioner*, 30 førstehjælpsaktioner, 52 forebyggende aktioner og 1.104 oplysende indsatser
 • Tornby: 0 livreddende aktioner, 7 førstehjælpsaktioner, 28 forebyggende aktioner og 1.229 oplysende indsatser
 • Palmestranden: 1 livreddende aktion, 50 førstehjælpsaktioner, 87 forebyggende aktioner og 1.182 oplysende indsatser
 • Sønderstrand: 1 livreddende aktion, 76 førstehjælpsaktioner, 29 forebyggende aktion og 1.852 oplysende indsatser
 • Tversted: 5 livreddende aktioner**, 12 førstehjælpsaktioner, 43 forebyggende aktion og 1.307 oplysende indsatser


*Inkl. en aktion, hvor livredderne blev alarmeret som hjerteløbere til hjertestop på land
**Inkl. to aktioner, hvor livredderne blev alarmeret som hjerteløbere til hjertestop på land

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer