Tiden er gået stærkt siden kommunalvalget i 2017. De nyvalgte byrådsmedlemmer har haft rigeligt at se til – og nu har de også afsluttet deres første budgetforlig. Fredericia AVISEN inviterede Anette Hyre-Jensen til en kop kaffe og en snak om det seneste år.

Temperaturen udenfor var ikke på sit højeste, men alligevel tog Fredericia sig flot ud denne fredag morgen i efterårsferien. Med udsigt til gågaden satte Anette og jeg os ned på Kurts Kaffebar. Mange fredericianere gik forbi, og det virkede næsten som om, at Anette kender dem alle sammen. “Man møder mange mennesker når man fører valgkamp, så jeg har haft mange gode snakke med fredericianerne,” fortæller Anette.

Følelsen af at blive valgt

Vi starter med at tage samtalen et lille år tilbage. Tilbage til en valgkamp, hvor Anette fortæller om en super god stemning både internt i Socialdemokratiet og med de andre partier.

“Valgkampen var super spændende. Jeg synes vi havde et godt sammenhold, for i virkeligheden kæmper vi jo også for det samme: Fredericias bedste. De mere erfarne i partiet (Socialdemokratiet, red.) var rigtig gode til at hjælpe os nye med tips og tricks til valgkampen. De var en kæmpe hjælp!” fortæller Anette Hyre-Jensen.

“Men også de andre partier var en hjælp. Vi havde mange gode snakke, og så hyggede vi os egentlig bare i hinandens selskab. Der var lidt smådrillerier med hvem der fik den bedste plads og sådan, men det var jo bare spas” siger Anette med et grin.

Hvilken følelse havde du da de 21 byrådsmedlemmer blev læst højt?

“Der var jo ingen, udover valgkomiteen, der kendte til hvem der var valgt. Så det var en meget speciel morgen på Fredericia Rådhus, hvor vi alle stod og var meget spændte. Vi knugede vores hænder og håbede på det bedste – og da Jacob så sagde mit navn kunne jeg mærke en forløsning” fortæller Anette og fortsætter:

“Men samtidig kan man ikke være helt glad, for der er jo en masse der ikke bliver valgt. Vi vidste jo godt, at der var otte socialdemokrater der ikke ville komme ind, men det var stadig svætr at glædes, når andre tydeligt var skuffede. Men jeg var selvfølgelig super stolt – for det er en stor tillid”.

“Det betød også for mig personligt, at jeg kunne blive selvforsørgende. Det er en kæmpe lettelse for mig, at jeg nu tjener mine egne penge, og at jeg ikke har jobcenteret efter min økonomi. Det er virkelig dejligt” siger Anette.

Den første tid med udvalgsmøder

Én ting er at blive valgt, en anden er selve det arbejde der venter. Der er en række udvalgsmøder der skal passes – og når man som Anette har fire udvalgsposter, så er der rigeligt at se til. 

“Der er nok at se til, men det er jo et arbejde, så det skal passes. I starten læste jeg alle bilag grundigt igennem, men efterhånden lærer man at læse det vigtigste – selvfølgelig er jeg altid yderst velforberedt, men nogen ting kan man læse lidt hurtigere end andre” siger Anette, inden hun tager en tår af sin kaffe.

“Der er meget arbejde i udvalgene, men jeg synes det har været super interessant. De udvalg jeg sidder i er alle nogen der ligger tæt op af mine mærkesager, så jeg brænder jo for arbejdet. Jeg synes også forvaltningen og de erfarne byrådsmedlemmer er super dygtige til at introducere os, så vi har styr på arbejdet” siger Anette og fortsætter:

“Arbejdet i udvalgene er meget anderledes end jeg troede inden jeg blev valgt. Det er meget mere overordnet, der er ingen personsager eller noget. Mange tror der sker noget fordækt i udvalgene, men det gør der på ingen måde. Vi arbejder slet ikke med de sager, som mange de går og tror. Det har jeg fundet ud af ved at være en del af det”.

Den store budgetforhandling

Det store politiske højdepunkt på året er budgetforhandlingerne. Det gør sig også gældende for de nyvalgte byrådsmedlemmer, fortæller Anette Hyre-Jensen.

“Det første der skete var, at vi blev præsenteret for Borgmesterens budgetforslag 2019-2022 til 1. behandling. Jacob valgte at gennemgå budgettet flere gange med os i Socialdemokratiet – både lige da vi fik det præsenteret, under processen og da vi skulle beslutte at vedtage det endelige budget” siger Anette og fortsætter:

“Senere blev vi også præsenteret for budgettet hvor andre partier nu havde budt ind, og det lå flot i tråd med Borgmesterens budget, og det som vi i Socialdemokratiet også synes var et godt budget”

“Der kom ligeledes omkring 40 høringssvar fra personalet i Fredericia Kommune, brugere, borgere og partier. Hovedparten af høringssvarene er gået på dagpleje,børnehave, fritidstilbud og folkeskolen. Det er så godt at der er kommet en masse inputs på disse vigtige områder” siger Anette.

“Det har for mig været vigtigt også at bruge tid på at læse disse, for det synes jeg er min pligt som byrådspolitiker at interessere mig for hvad andre mener og stiller spørgsmål til” fortsætter hun.

Mange processer at lære

“Som ny har jeg helt klart mest lyttet, spurgt og læst for lærer processerne. Det har været sindssygt lærerigt. For der er mange udtryk at holde styr, og det hele er krydret med minus og plus, hvor det nogen gange betyder positivt og andre gange negativt. Det ligger langt fra mit eget lille husholdningsbudget” siger Anette med et grin.

“Vi har også en spørgsmål-svar funktion i byrådet, hvor vi kan få svar på vores spørgsmål. Der vidste jeg ikke helt hvad jeg kunne og måtte spørge om, men jeg har virkelig fået meget ud af, at se de andre mere erfarne politikeres spørgsmål. Næste gang vil jeg helt sikkert også stille flere spørgsmål, så jeg kan få belyst de økonomiske konsekvenser ved mine mærkesager” lyder det til slut fra Anette Hyre-Jensen.

https://www.byensrens.dk/
Annonce