Lise Ramsland Sparre deltager i vanegymnastik hos Idræt i dagtimerne, og det har fået hende tilbage til sit tidligere jeg før hun besvimede og endte med at få pacemaker. Fredericia AVISEN har snakket med Lise om forløbet, og hvad det har betydet for hende og meget mere.

Fredericia AVISEN sætter fokus på vanegymnastik hos Idræt i dagtimerne, hvor deltagerne i forløbet virkelig har fået vendt deres hverdag til noget helt andet, end det den var inden forløbet, der slutter ved udgangen af maj.

”Det har været super, supergodt,” indleder Lise Ramsland Sparre til Fredericia AVISEN og kommer ind på hendes historie:

”Det hele startede med jeg var i svømmehallen og besvimede og blev kørt med ambulance til sygehuset hvor jeg fik hjertestop. Jeg fik en pacemaker og senere en diagnose på en kritisk sygdom. Jeg har ikke turde gået i vandet siden, men via det her kursus fik jeg modet tilbage. Jeg gik hen til livredderen, der hjalp mig dengang jeg var ved at drukne, og sagde: Vil du hjælpe? Jeg vil gerne svømme, hvor jeg besvimede og efterfølgende fik hjertestop. Han holdte øje med mig medens jeg svømmede nogle baner. Efter et par baner sagde jeg, at han skulle holde øje med mig, som han gør med andre. Det var godt at komme over. Det var ikke sket, hvis jeg ikke gik til vanegymnastik,” lyder den livsbekræftende fortælling fra Lise og fortsætter:

”Jeg har været kritisk syg i tre år med pacemaker osv. Jeg bliver medicineret rigtig godt. Jeg har gennem hele perioden gået til genoptræning og går også til Træning og Trivsel, der er for folk der har en kronisk lidelse. Jeg skal nu forstå, at jeg er rask og det har været svært oppe i mit hoved. Hvad kan man når man har et dårligt hjerte? Man kan det hele, har jeg lært at sige til mig selv. Mit mål var at komme i bedre form. Der kom mange andre mål til, som jeg ikke vidste, jeg havde. Jeg er blevet farmor og mormor på fuld tid igen, nu kan jeg springe rundt og danse og lege med børnebørnene som tidligere. Jeg er blevet en rigtig bedstemor igen. Jeg er blevet meget mere glad. For første gang i tre år prøver jeg med min mand at klare vores have selv – det er nok mig der er mest haveinteresseret.”

Lise Ramsland Sparre har fået en hel masse ud af forløbet. Ikke mindst overskud til mange flere ting, end tidligere og hendes tidligere jeg er kommet tilbage.

”Der er mange sidegevinster. Jeg har fået mange flere sociale kræfter og meget mere overskud og lyst til at gøre en hel masse socialt. Jeg har haft en lang periode, hvor jeg ikke har inviteret gæster til spisning og åh nej skal det være den her uge. Nu har jeg lyst og overskud til at se folk, lyst til at komme ud, bruge min cykel osv. Jeg har fotograferet meget tidligere og har et tungt kamera, som jeg nu kan bære igen. Jeg ser verden i motiver igen, det har jeg gjort ikke i tre år. Mit tidligere jeg er kommet tilbage blandt andet via vanegymnastik,” fortæller Lise og fortsætter:

”Jeg haft mange omsorgsfulde mennesker både professionelle, familie og venner. Der er ingen der skal passe på mig mere, fordi jeg ikke er syg mere. Gennem kurset har jeg lært, at jeg ikke skal nurses og ikke passes på. Jeg er ligesom alle andre. Jeg skal ikke mere have den omsorg som jeg gennem lang tid har haft stor glæde af og brug for. Jeg har en meget god veninde, der har været fantastisk i den periode jeg har været syg. Hun har gået 30 meter, når jeg kun kunne det, og holdt pause når jeg havde brug for det. Nu er det noget andet jeg har brug for. Jeg har brug for at blive betragtet som en rask person der ikke skal nurses. Jeg har følt, at jeg af mange stadig er blevet passet på, og for at komme videre har jeg ikke brug for den omsorg mere. Det har jeg fortalt og det har min omgangskreds taget godt imod.’’

Vanegymnastik er mere end gymnastik

Vanegymnastik. Det lyder som noget, der omhandler meget træning. Det gør det også, men forløbet er meget mere end det. Det er også med til at ændre ens mentale tilstand på mindst flere parametre.

”Vi arbejder meget med ens fysik og nogen arbejder med kostvaner. Når den enkelte står med et problem, så går man ind og diskuterer det og kommer med forslag. Så kan man tage det man kan bruge, og så laver man sin egen plan,” forklarer Lise Ramsland Sparre og fortsætter:

”Min plan ændrede sig, fordi jeg troede, jeg skulle have bedre kondition, men det er egentlig midlet til at nå det jeg vil. Jeg skal igen på camping med børnebørnene, hvilket jeg ikke har haft meget overskud til før nu. Sporten er midlet til at nå de mål jeg ønsker. Jeg bliver glad af sport, udtaler Lise og kommer ind på, hvordan vanegymnastik fungerer i praksis:

”Vi laver træningsformen HIT om tirsdagen, inden vi efterfølgende mødes til teori. Derudover laver vi vores egen plan for en eller to uger af gangen. Der sker hele tiden en udvikling. En af deltagerne startede med at træne i kondirummet, men fandt ud af at vedkommende havde mere glæde ved holdtræning. Vi har en Facebook-gruppe, så skriver man, at man f. eks. skal til Puls og Styrke, og om andre vil med. Der er så mange muligheder her i Idræt i Dagtimerne. For mit eget vedkommende troede jeg kun, at jeg kunne enkelte ting, men jeg har fundet ud af, at jeg kan det hele. Fx troede jeg ikke, at jeg ikke hoppe eller løbe, men det kan jeg godt. Det har jeg opdaget jeg kunne. Jeg troede ikke, jeg havde luft til det, men nu lytter jeg bare til min krop. Det er troen på mig selv, og det har vi arbejdet med og de andre er også kommet med masser af opbakning,” fortæller Lise og kommer ind på vanegymnastik som forløb:

”Det har været en kæmpe succes, det har vendt mit liv tilbage til mit tidligere som aktiv ’’sportspige’’, hvor jeg kunne det en masse. Jeg gik helt i stå under mit lange sygeforløb, men kom gennem genoptræning op på et niveau som jeg troede var det jeg kunne. Men så fandt jeg via Vanegymnastik ud af, at jeg kan endnu mere. Jeg har gået til meget blid motion tidligere fordi jeg troede at jeg havde begrænsninger, men det er jeg kommet over,” lyder ordene fra Lise Ramsland Sparre.