Forside Fredericia Ligeløn, indvandring og uddannelse: Vælgermøde nåede langt omkring

Ligeløn, indvandring og uddannelse: Vælgermøde nåede langt omkring

DEL
Søren Haastrup (Å) talte blandt andet om grøn omstilling ved debatten. Foto: Matthias Runge Madsen, Fredericia AVISEN

De unge skal forme fremtidens Danmark, så derfor havde Fredericia AVISEN i samarbejde med Ungdommenshus inviteret dem til vælgermøde, så de kunne få svar på deres spørgsmålet om samfundet.

Chefredaktør Andreas Dyhrberg Andreassen styrede den livlige debat. Foto: Matthias Runge Madsen, Fredericia AVISEN.

Fredericia AVISENs chefredaktør, Andreas Dyhrberg Andreassen, indledte aftenen med en runde hos politikerne om hvordan politik var da de var unge. Her kom vi lidt omkring, men de fleste har, åbenbart, en baggrund med Socialdemokratiet.

John Rasmussen (LA) talte bl.a om topskattelettelser og støtten til nærområderne. Foto: Matthias Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Karakterer og nationale tests?

“Vi vil gerne af med de nationale tests i SF. Det giver pres og ræs, men det betyder også at elever bliver konkurrenter frem for kammerater”, lød det fra Karina Lorentzen, inden Kristendemokraterne tog over: “Jeg er selv gymnasielærer, og kender hverdagen. Hvis vi skal forebygge den stress der er blandt unge, så har vi brug for mere tid til de unge”.

Under debatten udtrykte David Gulløv (K) modstand mod kvindekvoter og mere selvbestemmelse til det trygge familieliv. Foto: Matthias Runge Madsen, Fredericia AVISEN

“Man er ved at kigge på om de nationale tests skal ændres, det synes jeg er klogt. Men vi er nødt til at vurdere børn og unge. Hvis de er ordblinde eller andet, så er vi nødt til at vurdere dem”, sagde Susanne Eilersen (DF).

“Jeg kan faktisk ikke tilføje så meget mere, for der er jo bred enighed her. Men jeg går ind for mere trivsel, mindre karakterræs”, lød det kort fra Søren Haastrup (Å).

Marianne Karlsmose (K). Foto: Matthias Runge Madsen, Fredericia AVISEN.

Klimaet – bred enighed

Klimaet er måske en af de største dagsordener hos unge, og det blev, selvfølgelig kunne man fristes til at sige, også debatteret her til aften.

“Hvis vi spørger FN, så skal det senest være i 2050 at vi går i 0. I Enhedslisten har vi som de eneste fremlagt et gennemarbejdet Klimaplan”, lød det fra Rasmus Vestergaard (Ø), inden John Rasmussen fortalte, at Liberal Alliance vil bruge flere penge på forskning og afskaffe afgiften på elbiler – og målet er et CO2-neutralt Danmark i 2050. David Gulløv (C) stemte i, og fortalte at erhvervslivet er meget vigtigt at få med også.

Fra salen blev der spurgt ind til uligheden i Danmark. Foto: Matthias Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Enigheden i panelet var ikke til at tage fejl af, den store opmærksomhed på klimadebatten har tydeligt vundet indpas i dansk politik, for alle partierne er med på den grønne omstilling – og de fleste fremlægger i disse tider planer for hvordan Danmark kommer længst.

Susanne Eilersen (DF) Foto: Matthias Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Ligestilling

Hos de unge piger især fylder ligestillingsdebatten meget. I Danmark er der ikke ligeløn, og det var også en debat der fik sindene i kog i panelet.

“Jeg synes ikke det bare er at forhandle mere. Det er ikke individets eget ansvar. Eksperter har regnet ud, at der går 110 år før der er ligeløn. Så vi er nødt til at lovgive”, lød det fra Karina Lorentzen (SF).

Karina Lorentzen (SF). Foto: Matthias Runge Madsen, Fredericia AVISEN.

Jens Jonatan Steen (A) har en mulig løsning klar: Ligelønsstatistikker, et forslag som Alternativets Søren Haastrup vil tage med videre. David Gulløv er med i tanken, men pointerede på det kraftigste, at lovgivning ikke er vejen frem.

Udlændinge i arbejde?

En debat der tidligere har fyldt meget i dansk politik er flygtninge og indvandrere, men denne debat fyldte ikke meget her til aften. Der var en generel enighed om, at de flygtninge der er her, de skal integreres og hjælpes ind på arbejdsmarkedet. Meget forventeligt slog Susanne Eilersen (DF) fast, at flygtninge er her midlertidigt – og at det skal spille en rolle i debatten.

Torben Christoffersen (Klaus Riskær Pedersen). Foto: Matthias Runge Madsen, Fredericia AVISEN.

“Vi har en politik der går ud på, at hvis man er født i Danmark skal man være Danmark fra fødslen”, lød det fra Torben Christoffersen (Klaus Riskær Pedersen).

Skattelettelser vs. uddannelse

“Der er blevet givet skattelettelser til de rigeste i det her land. Jeg så sådan set gerne, at nogle af de rigeste begyndte at betale lidt mere”, lød det fra Enhedslisten – og helt i den anden grøft var Liberal Alliance: “Hos mit parti ønsker vi stadigvæk at lette skatten, både i toppen og i bunden. Der skal være en månedlig bundgrænse på 7.000 kroner, og selvfølgelig afskaffe topskatten. Ikke for at gøre de rigeste mere rige, men for at skabe jobs”.

Rasmus Vestergaard (Ø). Foto: Matthias Runge Madsen, Fredericia AVISEN.

EU?

Som politisk redaktør er jeg en stor elsker af at diskutere EU, selvom det ikke er voldsomt sexet. Så når en læser på Fredericia AVISENs live-dækning spurgte om Danmark skal blive i EU eller ej, så varmede det mit hjerte.

I panelet var enigheden stor: Danmark skal blive i EU, selvom EU har udfordringer. Hos Dansk Folkeparti og Enhedslisten er man ikke klar til mere EU, men man er heller ikke klar til at træde ud – og her blev Brexit brugt som det skræmmende eksempel.

Jens Jonatan Steen (A) Foto: Matthias Runge Madsen, Fredericia AVISEN.

Hvem skal være statsminister?

Det vrimler med statsminister-kandidater i Danmark – og derfor var en vaks læser da også hurtigt til at spørge kandidaterne, hvem de ser som Danmarks kommende statsminister.

 • Klaus Riskær Pedersen: Lars Løkke
 • SF: Mette Frederiksen
 • Radikale: I udgangspunktet Mette Frederiksen
 • Alternativet: Uffe Elbæk, hvis ikke, så håber jeg personligt på Pernille Skipper
 • Enhedslisten: Os selv, men hvis ikke meningsmålinger ændrer sig, så er det Mette Frederiksen
 • DF: Lars Løkke
 • Venstre: Lars Løkke
 • Konservative: Lars Løkke
 • Liberal Alliance: Lars Løkke
 • Socialdemokratiet: Mette Frederiksen
 • Kristendemokraterne: Lars Løkke

Derfra blev den officielle del af debatten lukket – og tilskuerne kunne få talt på tomandshånd med kandidaterne, en mulighed der også blev benyttet flittigt.

DEL