På grund af Corona-nedlukningen var der mindre trafik på vejene i april end sædvanligt. Antallet af personskadeulykker faldt dog ikke nær så markant som trafikken. Det kan skyldes, at vi ser en anden type af ulykker, når der er mindre trafik på vejene.

De foreløbige ulykkestal for april 2020 viser, at 12 personer mistede livet, og 212 personer kom til skade i trafikken. I de sidste fem år har der i gennemsnit været 11 dræbte og 235 tilskadekomne i april måned.  

Antallet af personskadeulykker i april passer dermed ikke helt til den nedgang, der samtidig har været i trafikken på imellem 44 og 28 procent fordelt henover måneden.   
 
“Mindre trafik på vejene vil som udgangspunkt også betyde færre ulykker. I april er faldet i tilskadekomne dog ikke lige så stort som trafiknedgangen. Ligesom antallet af dræbte er på niveau med de andre år. Det kan skyldes, at mere plads på vejene skaber grobund for højere hastighed og dermed mere alvorlige ulykker med personskade. Vi har endnu ikke haft lejlighed til at analysere, hvorfor ulykkerne er sket, men der er noget, der kan indikere en sammenhæng imellem megen plads på vejene, højere hastighed og mere alvorlige ulykker. I april har der for eksempel været flere eneulykker, end der plejer at være. De alvorlige eneulykker sker typisk med høj hastighed, når der er mindre trafik på vejene,” forklarer Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for trafiksikkerhed og cykling i Vejdirektoratet. 

Færre ulykker med kun materielskade

Den mindre trafik på vejene kan også være en forklaring på, hvorfor der er færre ulykker med kun materielskade. Vi ser nemlig typisk de mindre alvorlige ulykker med kun materielskade, når der er tæt trafik på vejene, som der fx er, når der er myldretid.  

De foreløbige ulykkestal viser, at der var 634 materielskadeulykker i marts og 698 materielskadeulykker i april. I de sidste fem år har der i gennemsnit i marts og april været henholdsvis 706 og 720 materielskadeulykker.  

Vejdirektoratets statistik 

Vejdirektoratets ulykkestal stammer fra politiets ulykkesrapporter. Når månedstallene opgøres, er de altid et estimat, da alle fakta om ulykkerne og de tilskadekomne ikke indtastes i databasen med det samme.  
 
Denne usikkerhed om månedstallene kan for april 2020 muligvis være forstærket af, at politiet under Coronakrisen kan have haft mere fokus på andre opgaver end indtastning af ulykkesrapporter.    
 
Se de foreløbige ulykkestal i trafikken i april 2020 her.  

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer