Fredericia AVISEN er med til fernisering på endnu en stor udenbys kunstner, som besøger Fredericia Kunstforening i den store sal på Kongensgade 111. Leif Mosevang er kunstneren, som åbner med sine stærke og rå farver.

Endnu engang er der stort fremmøde og stoltheden lyser ud af bestyrelsen fra Kunstforeningen, som er ved at have godt styr på konceptet, når de har fernisering. Der er premierebobler og små appetizers og et lille podie, hvorpå kunstneren kan tale om udstillingen.

Denne gang vil jeg lidt utraditionelt starte med at rose det flotte bord hovedsageligt med bobler og kage, det er lavet i et halloween og efterårs inspireret tema. Det er Winnie Snedker fra kunstforeningens bestyrelse, der står bag kreativiteten, det skal hun have stor ros for.

Leif Mosevang
Flot dekoreret opstilling. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Leif Mosevang sidder på podiet, da jeg ankommer, han sidder nærmest så roligt, at man skulle tro, at han selv var ved at blive malet. Han er dog ikke ved at blive malet, men sidder og beskuer ud over de cirka 120 mennesker, der er mødt op. Leif er netop en god beskuer, det er det, der kendetegner hans malerier.

Leif Mosevang
Leif Mosevang sidder og beskuer sin udstilling. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg ser udstillingen og cirka fire malerier skiller sig ud i det smagsdommeri mit hverv som kulturredaktør er. Der bliver brugt enormt mange farver i Leif Mosevangs malerier, hovedparten af dem er blomster ikke som Claude Monet, men med en mere udtværet stil, et ekspressionistisk udtryk og til tider med surrealistiske farver. Jeg er ikke vild med den slags motiver, men det er en smagssag.

leif
Udsnit af maleri fra Leif Mosevang. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Derimod er jeg vild med hans vovede kvinder og vilde løver, det er der Leifs streger, inspirerer mig. Det er der, hvor udstillingen løftes fra en middelmådig blomsteraffære. Det er også her Leif selv liver op, det er tre af de malerier, han selv vælger at fortælle om i stedet for at holde en standardtale. Der er fart over feltet, når han passioneret fortæller om tankerne, processen og udførelses af tre af mine yndlingsmalerier fra udstillingen. Han taler om kvinderne og løverne på en måde, at jeg mistænker de andre malerier med de mere døde motiver, som blomster, ikke vejer på samme måde i Mosevangs kunstneriske verden mere.

Leif Mosevang
Leif Mosevang fortæller om sine malerier. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Han virker som en kunstner, der har flyttet sig og der er gnist i hans øjne, når han fortæller om, at han stod og ventede på bussen, da han i sit indre så en kvinde meditere med en løve. Det billede fulgte med ind i bussen og med hjem. Næste dag begyndte han maleriet, men blev forfulgt af en tvivl, var den inde i ham selv som en fjern stemme eller var det kunstneren selv, der var ved at lave et benspænd?

På grund af tvivlen om en kvinde mediterede med en løve endte maleriet med mange processer undervejs, som at male det delvist over, være ved at opgive indtil det blev taget ud af lagerreolen igen for at blive færdiggjort.

Et andet billede jeg er endnu mere vild med, er kvinden, der rider af sted med et forspænd af vilde løver. Leif fortæller også meget passioneret om ideen, han fik og udførelsen. Men jeg bliver nødt til at vide mere, så jeg spørger Leif personligt i symbolikken i maleriet.

leif
Udsnit af Yin og Løven af Leif Mosevang. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Den maskuline kraft er i balance, jeg kalder det Yin og Løven. Løven kunne også være Yang”, siger Leif om hans kraftfulde maleri.

Det ofte det grå guld, som som besøger udstillingerne på åbningsdagen, det er det også hovedsageligt i dag, vi spotter den tidligere borgmester Uffe Steiner Jensen, som vi ofte møder i Kunstsalen.

Leif Mosevang
Uffw Steiner er en stor kunstelsker. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Kunstforeningens udstillinger har udviklet sig gennem årene, de har selvfølgelig altid været gode og der er altid pænt fremmøde. Personligt glæder jeg mig til udstillingen med Herup. Han er jo nærmest verdensberømt i Danmark med sine markante tegninger, man enten kan forstå eller ikke kan forstå. Herup har altid tiltalt mig”, siger Uffe Steiner Jensen.

Som skrevet tidligere, så bliver kunstforeningen bedre og bedre til at præsentere deres udstillinger, specielt de imødekommende kvinder ved indgagen og kreativiteten ved ferniseringensbobler vidner om nye ideer og tiltag. Det kunne være elskværdigt, at måske ved hver femte udstilling at finde en kunstner født i 70erne, 80erne eller efter.

leif
Champagne og appelsin med havtorn. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Generelt endnu en flot udstilling.

Fernisering var Fredag den 9. november.
Sidste udstillingsdag søndag den 25. november 2018

Annonce