Kære fredericianere,

Lige nu raser krisen. Også i vores egen by, Fredericia. Vi står i en alvorlig situation. Danmark, Europa og verden er ramt af Coronakrisen. Mange lande er lukket ned, myndighederne er på overarbejde og alle hjælper til. Her i Fredericia begynder vi allerede nu at kunne melde om de første fyringer og mulige lukninger, som en direkte konsekvens af situationen.

I går besøgte vi flere fredericianske virksomheder, heriblandt butikkerne. Situationen er alvorlig. Imens supermarkederne kontinuerligt fylder op, så står butikker, cafeer, restauranter og lignende helt stille. Det er de nød til, fordi vi har en situation med force majeure. Desværre er der ingen reserver, der ligger nogle steder, og som kunne sættes ind akut. I hvert fald har regeringen endnu ikke gjort det nødvendige, for at sikre at de selvstændige, små og mellemstore virksomheder klarer sig.

Det går for langsomt.

Medarbejdere står og venter på kunderne, medarbejdere sendes hjem, erhvervsdrivende sover dårligt og frygter det værste; at de må lukke deres forretninger. Allerede nu er flere fredericianske restauranter, cafeer og butikker så hårdt ramt, at de har måtte sige farvel til dedikerede medarbejdere. Vi snakker om en situation, hvor de for få dage siden var veldrevne og solide virksomheder, men nu hænger i laser og pjalter.

På min tur byen rundt i går blev der også grædt, når snakken faldt på konsekvenserne. Der er mange løsninger politisk, hvilket jeg er sikker på, at Folketinget arbejder på højttryk for at finde. Der er behov for, at politikerne giver ro til de private virksomheder og de private ansatte. Det skal ske via et endnu større tiltag end momsudsætelse og andre lempelser. Der må oprettes en fond, der kan understøtte sunde og raske virksomheder. Coronakrisen er en så unik og usædvanlig situation, at det udelukkende kan være tilsvarende løsninger, der skal tages i brug.

Samtidig virker det underligt, at offentlige medarbejdere indenfor samme branche sendes hjem, imens private skal fortsatte arbejdet. Eller at genbrugsstationer lukker, imens kassepersonalet, der møder endnu flere mennesker i disse dage arbejder videre med handsker og sprit.

Men som en amerikansk præsident (JFK red.) engang sagde: ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country. Så kunne vi vende den op i Fredericia, og spørge, hvad vi kan gøre udover at passe på hinanden.

Vi kan gøre meget.

Som en god bankmand sagde til mig i morges, da vi hilste på hinanden hos bageren. “Det er nu, vi skal købe den skjorte, vi alligevel får brug for.” Det er meget præcist formuleret.

Fra kaffebaren til tøjbutikken til vinhandleren til cykelsmeden, isenkræmmeren – ja dem alle. De skal bruge vores hjælp nu. Jeg ser i kommentarspalter, at nogle spørger om de kan købe gavekort, fordi en af byens cafeer – Cafe Mair’s har været nødsaget til at gøre det forfærdelige – sige foreløbigt farvel til medarbejdere. Det er en måde.

Jeg kan ikke levere færdige løsninger. Men jeg kan opfordre til, at dem der sidder med magten, øjeblikkeligt sender en eller anden form for nødhjælp afsted til de sektorer, der nu er ramt i første bølge af krisen.

Så kære Fredericia, støt op om vores virksomheder, så de også er her, når vi er på den anden side. Der er meget god plads i Fredericia i disse dage. Alle gør alt hvad de kan for at følge myndighedernes anvisninger. Men uden kunder er der ingen indtægter. Så jeg vil opfordre alle til at tænke på de handelsdrivende i bylivet, og gøre alt hvad de kan og har mulighed for i denne så svære tid for vores by og land.

Passer du på dig selv derhjemme, så ved jeg, at butikkerne har alt fra gavekort, webshops til mad til døren. Alt er muligt, og det er nu vi skal stå sammen. Om du så bare ringer ned til dem eller skriver på deres Facebook-side, at du godt vil bestille en vare. Så gør det, hvis du har muligheden.

Giv vores handelsdrivende en hånd, de trænger til at vide, at vi findes herude.

God aften.

/ADA

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer