Kære Fredericia.

Det er langsomt men tilsyneladende ved at gå op for mange folk, at situationen med spredningen af coronavirus er dybt alvorlig. Alligevel er der fortsat mange, der på vegne af de svageste i samfundet tillader sig at nedgøre og latterliggøre truslen. Det må ophøre.

Af Janus Bang og Andreas Dyhrberg Andreassen

I dag valgte myndighederne at tage ordet i munden og skære fuldstændig igennem i forhold til coronavirus:

Det er alvorligt, og det skal tages alvorligt.

Hele regeringsapparatet, Folketinget, embedsapparatet, regionerne og kommunerne er netop nu i gang med en af de største prøvelser landet har set siden anden verdenskrig. Det er en krig mod tiden, og det går stærkt. Meget stærkt endda.

Det betyder også noget for dig som borger. Dit bidrag er også vigtigt. De data der kommer ind til os løbende, er ikke længere til at tage fejl af. Forsamlinger er en risikofaktor, hvor spredningen forøges og kommer ud af kontrol. Det er ganske enkelt helt malplaceret at lade som ingenting og fortsætte med at forsamle sig. Håndsprit og sæbe er godt, men det er altså ikke noget der stopper coronavirus på alle planer. Et host kan være nok.

Den eneste – den absolut eneste – måde vi kan bremse den voldsomme hastighed hvormed coronavirus spreder sig, er at undgå forsamlinger. Kina har stoppet forsamlinger, og det virker. Spredningen er reduceret dramatisk. Italien er nu i gang med at gøre det samme. Men det virker som om mange europæiske lande ikke har lært lektien endnu.

Vi har set tiden an. Men der er ikke mere tid at se an. Regeringen har i fredags sendt en chokbølge ud, hvor de på den ene side siger “vi anbefaler” og på den anden side siger “vi forventer du gør det”. Men det er ikke et forbud. Det har kastet arrangørere over hele landet ud i krise og kaos. Det er decideret uforskammet, for vi befinder os i en tilstand af force majeure. Regeringen har i dag kastet en form for redningskrans ud til de største arrangementer, men virkeligheden er at selv et arrangement på 200 mennesker burde aflyses. Regeringens beslutning har været med til at accelerer udviklingen og spredningen af coronavirus.

Når folk ikke får klar besked, ved de ikke hvad de skal gøre. Man siger “brug din sunde fornuft”. Men den fornuft siger – vi skal ikke forsamle os nu. Tingene skal altså hænge bedre sammen hos vores lands ledelse:

Det handler ikke om et bestemt tal. Det handler om at stoppe smitteudbredelsen. Det handler om vores adfærd. Den tæthed der er ved arrangementer. Det handler også om respekt for hinanden. Mange har pårørende, der er svækkede eller er det selv.

Der er meget, vi ikke ved om regeringens og myndighedernes bevæggrunde. Men uanset hvilke overvejelser der har ligget bag, så er det på tide at få stoppet forsamlingerne. I dag meldte regeringen endnu flere restriktioner ud. Men det er altså ikke nok. Vi skal have lukket ned nu. Eksemplerne popper op time for time. En skole her, en skole der. Et diskotek, en koncert og så videre.

Ligenu aflyses der arrangementer på stribe. Også her i kommunen. Det er godt, det er fornuftigt og det er i sidste øjeblik. Vi har i dag set landets sundhedsminister melde ud, at vores sundhedssystem ikke vil have kapaciteten til at klare patienterne, hvis vi ikke bremser spredningen.

Nu.

Det vi hører, er forhold der berettiger til nødretstilstand.

Vi savner handlekraft. Vi savner lederskab. Vi savner beslutninger. De skal komme fra landets øverste ledelse. Vi vil vide, hvad der skal ske. I den kommende tid vil antallet af smittede blive talt i tusinder. Presset på systemet vil øges og øges. Og det er på grund af det, vi allerede har gjort. Så hvis vi om 14 dage skal kunne se et lys for enden af tunnelen, så er det altså nu, der skal skiftes kurs.

Dagens pakker med økonomisk hjælp til erhvervslivet er gode initiativer. For der er ingen tvivl om at det økonomiske nedslag kommer til at sende chokbølger gennem vores samfund. Men vi havde hellere set en lukning af skolerne, institutionerne og begræsningen af enhver form for forsamling.

Budskabet er simpelt. Som historikere har skribenterne indgående kendskab til historiens andre alvorlige tider for vores land. Dette er en af disse stunder.

Nu er det alvor, Fredericia.

Lad os samle os om de ledere vi har. Lokalt, regionalt, nationalt og internationalt. Lad os i klare og tydelige vendinger bakke op omkring den ubehagelige beslutning, der må og skal træffes. At vores samfund skal træffe ekstraordinære foranstaltninger, så vi kan bremse smittespredning og beskytte vores svageste medborgere. Det kan ikke være op til folk selv. Vi skal se lederskab.

Det kan kun gå for langsomt.

ADA/JB

Følg
Notikation om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Viggo Damsgård Stenkjær
Viggo Damsgård Stenkjær
7 måneder siden

Jeg ved ikke om der er nogen i Fredericia kommune som er i karantæne , men jeg kommer lige fra Seniorklubben i Bøgeskov skole vi er kun 11 når vi er der alle . I dag ved kaffen luftede jeg tanken om at standse klubben i 2 til 4 uger men det vandt INGEN gehør jeg mener vi er 70 + alle og det er for at ikke udsætte vores aldersgruppe især .at alt dette bliver sat i værk . Hvordan kommer jeg igennem jeg har selv et godt og solidt helbred og er ikke nervøs men ved at ikke alle er lige stærke . Vi mødes igen Mandag kl 9 i fritidshjemmet ,men der er 5 dage til så meget kan ske jeg håber det bedste.

Peter
Peter
7 måneder siden

“Alligevel er der fortsat mange, der på vegne af de svageste i samfundet tillader sig” – det skulle vist have været “på bekostning af” – det andet er noget vrøvl.

Og “I dag valgte myndighederne at tage ordet i munden og skære fuldstændig igennem” – skulle vist have været “tage BLADET fra munden”

Og så er der ikke noget, der hedder “arrangørere” eller “at accelerer”