Vi tør godt tage forskud på den kommende tids stormløb mod ledelsen i Fredericia Kommune. For sagen er den at vores medie har været i front med at formidle den kritik af manglende demokrati, gennemsigtighed og forvaltningsmæssige problemer, der har gennemsyret kommunen i lang tid.

Vi ser løbende den magtfuldkommenhed og arrogante attitude, der udstråles fra koncernledelsen på rådhuset. Her betragter man hovedsageligt borgerne (især pressen) som fjender og modstandere, der skal holdes i skak og bekæmpes. Det gør man ved misinformation, fortielse og selektion i informationer på endda rigtig mange områder.

Vi har i lang tid kæmpet med at få indsigt i centrale spørgsmål, ligesom vi har forsøgt at få overblik over kommunens mange arme, der rækker langt. For ”koncernen” vil gerne se sig selv som en virksomhed, der skal drives. Politikerne og borgerne er trælse forhindringer for de karriereglade embedsfolk, der i fritiden kender hinanden fra netværk og studietid. De shopper gerne topposter rundt omkring i kommunerne og få stiller spørgsmål ved deres ansættelser, baggrund og lønninger.

Men det er slut. For vi arbejder målrettet på at borgerne kommer til at kende deres forvaltninger, ikke mindst topledelsen, og hvad de koster. Både direkte i form af lønninger og frynsegoder, men også indirekte i form af tab og dårlig forvaltning, især når skandalerne rammer. Vi forstår at de lokalvalgte politikere arbejder i hverdagen og skal forholde sig til Fredericia Kommune i fritiden. Derfor er de dybt afhængige af det som forvaltningen præsenterer for dem. Og derfor er de også afhængige af, at pressen holder grundigt øje med de dyrt betalte embedsfolk.

Vi opfordrer derfor de folkevalgte til at afgive et løfte til vælgerne i valgåret 2021: At den lukkede og selektive informationsstrøm stopper, og at man fremadrettet har en demokratisk og åben dialog med pressen og borgerne, hvor informationer ikke skjules eller forvanskes, fordi man betragter kommunen som en privat virksomhed uden ejer:

“Virksomheden” I arbejder for hedder “Fredericia og opland”, og ejerne er borgerne. Så simpelt er det.

I den sidste ende vil borgerne i Fredericia med al sandsynlighed stemme på de kandidater, der kan stå op imod den hardliner-kurs, de har kendt i Fredericia Kommunes koncernledelse, de sidste mange år. En kurs der har affødt skandaler som Fredericia Teater, advokatmørklæggelse, byggegrunde og meget mere, vi kommer til at høre om. En helt bevidst strategi om aldrig at komme ud med fakta i rette tid, men derimod skjule selv afgørende informationer til det allersidste, fordi man ikke tåler kritik.

Lad det synke ned.

Vi forventes at skulle acceptere en del og hersk retorik. Vi beskyldes for at være ”fake news”. Vi ser at man opererer efter principper om, at man kun vil stille op til de søde ting, og så helst således at dem der er søde ved forvaltningen, belønnes med nemmere adgang.

Men sådan spiller vi ikke.

Vores engagement er en saglig og oplyst formidling, hvor vi også bringer de trælse historier og stiller de trælse spørgsmål. Vi er i Danmark stækket af en skandaløs mørklægningslov, hvor partierne har indført alvorlige begrænsninger i adgangen til informationer, fordi de vil undgå offentlighedens søgelys.

Det kræver indsats mere end nogensinde af medierne, hvis borgerne skal vide noget. År efter år ser vi spekulanter opkøbe nødlidende lokalmedier og fyre journalister. De tilbageblivende kan naturligvis ikke skrive noget om det, for så bliver de fyret. Men vi vil gerne skrive det for dem. Når deres ejere laver callcentre i Malaga for at sælge annoncer derfra, og samtidig fyrer hundredevis af medarbejdere – og alligevel – fortsat får flere og flere penge i statsstøtte til at gøre det.

Her er demokratiet for alvor truet. Ikke af de udenlandske koncerner som Facebook og Google. Men af spekulanterne og deres effektive lobbyisme for at få fingre i statskronerne, de kan drive konkurrenceforvridende virksomhed for, hvor de samtidig fyrer de kapaciteter, der skulle modtage pengene til at skaffe viden. Dette på et tidspunkt hvor samfundet aldrig nogensinde har haft så meget brug for disse medarbejdere, som nu. Det er skandaløst at se kollegaerne i den ene fyringsrunde efter den anden, mens overskuddet fortsat kan udbetales til ejerkredsen. Hvis der endelig skulle gives statsstøtte til de såkaldt “gamle medier”, så burde den udbetales direkte til medarbejderne, fremfor til den grådige flok spekulanter bagved malkeapparatet:

Disse medier står nemlig ikke på egne ben, og de er heller ikke en del af samfundet længere.

Afhængigheden af statsstøtten er et alvorligt problem for ytringsfriheden. Det ses eksempelvis med det 100% statsfinansierede DR. Besparelserne på DR for nogle år siden, satte en bølge af fyringer i gang, og selvom de nu er rullet tilbage, så er skaden sket. Der er ikke længere den samme armslængde. Den danske presse er nødlidende, fordi den er baseret på dårlige forretninger og manglende indtægter, men ikke mindst massiv statsstøtte. Det er ganske vist at de amerikanske koncerner har taget kagen og spist den, men det er lige så klart at medierne har været ude af stand til at omstille sig, og at det samtidig er medarbejderne, der er blevet ofret først. Dermed også dem der skal undersøge og perspektivere.

En ond cirkel blev sat i gang.

Dette er en af forklaringerne på, hvorfor embedsapparatet er blevet så magtfuldt i Danmark. I den sidste ende er borgerne forvandlet til et nødvendigt onde, hvor først forvaltningerne vil tvinge borgerne til at acceptere deres virkelighed, og så bagefter pressen, der får deres krummer fra statsmidlerne, beredvilligt bistår med passivitet og manglende indsats.

Det er en af de centrale problemstillinger, der vil komme op til overfladen, når koncernledelsens supertanker kolliderer med isbjerget lige om lidt:

Hvorfor er der ingen, der har vidst noget?

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen (@jensjoernpedersen)
11:34 - 10. januar 2021 11:34

Det er fantastisk at læse en sådan leder. Det har vi savnet i flere år. Fortsæt endelig denne analyserende og kritiske linje, så vi kan se, at journalistikken har sin berettigelse! Tak!

Helle Devantier
Helle Devantier
12:33 - 10. januar 2021 12:33

Jeg er så enig , jeg håber så, at alle der har en god historie, også forstå at det er nødvendig at stå frem ,der er ingen der kan skrive en god historie på rygter ingen vil stå ved

Martin Petersen
Martin Petersen
12:32 - 10. januar 2021 12:32

Interessant læsning Andreas, men formentlig ikke noget, der giver dig flere lunser af kødet eller stykker af kagen. Det bliver en hård kamp. “for de gamle der faldt står der nye over alt”.

Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen (@jensjoernpedersen)
12:50 - 10. januar 2021 12:50

Det er netop det, der kendetegner god journalistik! Det er ikke for egen vinding, men det er for sagen, helheden og kommunen.

Karen Møberg
Karen Møberg
14:54 - 10. januar 2021 14:54

Bedre kan det ikke beskrives, især denne sætning. Det er en af de centrale problemstillinger, der vil komme op til overfladen, når koncernledelsens supertanker kolliderer med isbjerget lige om lidt: Det er som TITANIC, hvor orkesteret fortsatte med at spille, imens skibet forsvandt i dybet Skibet er kommunen og orkesteret er de personer, som skal styre skibet væk fra isbjerget, hvad der ikke skete for TITANIC.

Connie Maybrith Jørgensen
Connie Maybrith Jørgensen
15:03 - 10. januar 2021 15:03

Spændende indlæg, som jeg er enig i et pænt stykke hen af vejen, men jeg vil alligevel problematisere udlægningen af “ det stærke embedsværks” ansvar, ansvaret er altid Kommunalbestyrelsens, den kan ikke fedtes af på embedsværket. Fredericia har netop ikke fra start ansat en erfaren Velfærdsdirektør og senere Kommunaldirektør i Annemarie Skoue Zacho-Broe, så vidt jeg erindre kom hun fra en chef stilling på seniorområdet i Aarhus Kommune. Der er forsvundet en hel del topfolk under Jakob Bjerregaards ledelse og det har ikke været billigt at komme af med topfolkene, hvilket den siddende kommunalbestyrelse, må have været vidende om. At politikkere og embedsværket har kunnet bruge den lokale presse til at fremstille et skønmaleri af Kommunen er en realitet og Andreas har derfor en meget vigtig pointe i at journalistikken har trange kår – så tak for de modige indspark, det er tiltrængt.
Connie Maybrith Jørgensen, SF Fredericia.

Sune Nørgaard Jakobsen
Sune Nørgaard Jakobsen
17:08 - 10. januar 2021 17:08

Fremragende leder, dejligt med et lokalmedie, som tør at sætte fokus på væsentlige problemstillinger. Det må være tydeligt for enhver, at der skal ryddes godt og grundigt op i butikken Fredericia.

Med venlig hilsen

Sune Nørgaard Jakobsen
Spidskandidat for SF Fredericia

Frits Offenbach
Frits Offenbach
06:00 - 14. januar 2021 06:00

Husk det nu Sune, hvis du bliver valgt ind.

Steen Erik Blumensaat
Steen Erik Blumensaat
17:20 - 10. januar 2021 17:20

Husker at det var sf der i sin tid ville have os alle sammen i teater , var det ikke 8 millioner kr det kostede dengang J.F sad i byrådet.

John Skov
John Skov
11:41 - 11. januar 2021 11:41

Glimrende leder – som beskriver forholdene i Fredericia kommune og som gør det ekstra nødvendigt, at vi får ryddet op! Ved det kommende kommunalvalg skal vi have nogle nye folk ind, som ikke har været fedtet ind i den sammenspiste kultur der hersker i det nuværende byråd, dette inkl den netop indsatte borgmester. Vi Fredericianere må kigge godt ned i partilisterne og udtage nogle mennesker der vil arbejde loyalt for byen og dens borgere. Det må, efter mange år med dårlig, indspist og udemokratisk ledelse, være tid til en helt ny start.

Poul Rand
Poul Rand
13:15 - 11. januar 2021 13:15

Endelig en leder der bider fra sig. Der vil i nærmeste fremtid være kø ved håndvaskene, vi er i et valgår og derfor bliver de kommende argumenter fra det siddende byråd spændende at følge.

Erik Nielsen
Erik Nielsen
23:11 - 13. januar 2021 23:11

Som lektor emeritus Nils Villemose udtrykker det “i en offentlig virksomhed, vil men helst ikke have at kunderne kommer igen! Det er lige stik modsatte af en privat virksomhed”

Udmærket Leder du har sammensat.

Som selvstændig ingeniør og potentiel leverandør til Kommunen, har jeg i efter hånden mange år, selv kæmpet i mod den magtfuldkommenhed som du beskriver.

Og det selv om de argumenter som anvendes imod mig, er ulovlige og usaglige! Så nægter koncernledelsen og den juridisk chef i kommunen at efterleve, i mit tilfælde: forvaltningsloven samt udbud- og tilbudslovens bestemmelser om lige adgang til at byde og levere til kommunen!

Det er simpelt hen bestemt på koncern niveau at små virksomheder i Fredericia Kommunen ikke skal have lov til at være leverandør til Fredericia Kommune.

Og det har jeg endda flere mails som dokumentere!!!

De er fløjtende ligeglade med, at de udøver magtfordrejning, og at man gør dem opmærksom på det.

Det ligger lidt i mellem linjerne, at jeg bare kan stævne Kommunen (for jeg kan ikke stævne enkelte medarbejdere) for ulovlig udelukkelse!

Men som min advokat siger det: “du (jeg) har en god sag, og du (jeg) vil formentlig vinde sagen med de mails du (jeg) har. Men… Hvad vinder du (jeg) egentlig ved at få medhold i Sø & handelsretten???”.

Og det er det store spørgsmål…

Skal jeg bruge min sparsomme tid?

Mine egne penge på advokat salær?

Og mine og andres skattepenge, på Kommunens advokat bistand?

For at føre en sag som ikke vil ændre på noget som helst?

Hvad hjælper det så at få ret?

Nu er min situation meget specifik. Og jeg har for længst affundet mig med, at jeg formentlig ikke kommer til at projektere vejanlæg for Fredericia Kommune.

Men at man ikke må bruge sin ret og pligt som borger i sin egen hjem kommune, hvis man ser forhold som kunne være bedre, bare fordi man er fagidiot. hvis man samtidig ønsker at samarbejde med selv samme kommune. Der er mange ordsprog som beskriver det forhold! “Man skal ikke bide i den hånd der skal fodre én” eller “man skal ikke skide hvor man skal spise”.

Men principielt må man ikke være “menneskelig” hvis man er offentlig ansat! Og det er naturligvis ikke muligt i praksis, men man er forpligtiget til at være objektiv og saglig, og i øvrigt holde sin egen subjektive holdning udenfor.

Så ja, det kræver en alvorlig og radikal holdningsændring for at Fredericia Kommune kommer på ret køl igen, efter 100 års socialdemokratisk polarisering og 3 års enevælde “Vi alene vide hvad folket tjener bedst!”. Som Frederik d. 6. svar ad 28. februar 1835, om stramning af trykkefriheden, er er kogt ned til.

Og så nåede jeg tilbage til Lederens præmis om manglende Pressefrihed i forhold til Kommunal og Lands Politik.

God aften.