Efter en tumultarisk uge med Jacob Bjerregaards exit er ugen endt med vedtagelsen af en undersøgelse af den forhenværende borgmesters boligsag i Fredericia Byråd. Borgmesteren har allerede taget det politiske ansvar og forladt sin post.

Forløbet har været skadeligt for Fredericia, og samtidig skabt uro blandt de politiske partier, der fuldstændig overraskede har set på. Det er vigtigt at understrege at mange gode mennesker i årevis har arbejdet for at få byen udviklet, og det er med god grund at de er kede af, at Fredericia skal optræde uheldigt.

Forvaltningen i kommunen har tilsyneladende svigtet, og det er præcis årsagen til at den nu vedtagne undersøgelse er på sin plads. Den undersøgelse skal nu have lov til at udfolde sig. Det politiske klima har i ugens løb nået et absolut lavpunkt. Der hviskes og snakkes i korridorerne, og risikoen for at det ender med at politiske rævekager er eneste dagsorden, er stor.

Der skal være ordentlighed i forvaltningen, og ingen skal forfordeles fordi de besidder et politisk embede. Forløbet og konklusionerne skal undersøgelsen afdække.

Den kendsgerning er afgørende. For ellers bliver det svært at vende tilbage til ro og udvikling. Istedet for ender man med afvikling. I politik går det op og ned. Men politikerne skal huske på, at der står mange borgere tilbage med måbende ansigter over det kaos, der udspiller sig nu. Borgerne har et legitimt krav på, at der kommes tilbunds i de rejste spørgsmål.

Af indlysende grunde er det nødvendigt at have en objektiv forvaltning, der også kan sørge for at reglerne bliver fulgt. Selvom det politiske ansvar er taget, og der nu er en ny borgmester på vej, så bør politikerne se indad. Det lader det til man nu gør ved vedtagelsen af en undersøgelse af borgmesterens grundkøb.

Rygter, forvirring, sladder og løse påstande tjener ingen.

Heller ikke i medierne.

Den nye borgmester får meget at se til, når han sætter sig i stolen 1. februar 2021. Der venter store opgaver for Fredericia fremover, herunder er byen fortsat i skarp konkurrence med andre byer, der skal have tilflyttere, vækst og økonomi. Erhvervsfolk bliver med rette urolige, når de ser en by i kaos. Fredericias samarbejdende bystyre har været en af de mest stabile faktorer for den nyudvikling, der er fundet sted.

Midt under coronapandemien står Danmark og Fredericia foran kæmpe udfordringer, hvor vi i dag har lukket ned igen. Mange erhvervsdrivende er hårdt pressede. Der er risiko for flere syge. Der er jobs på spil. Det vil klæde bystyret og alle partierne at få samlet opmærksomheden omkring den aktuelle krise og formidlet ro til offentligheden.

Når det er sagt, så skal politikerne udvise handlekraft, som de har gjort i de seneste uger, så borgerne kan være trygge ved forvaltningen. Derfor er det en fornuftig beslutning, der er truffet, så der kan komme afklaring på forløbet omkring den forhenværende borgmester.

Fredericia Kommune har i øvrigt også ansat en borgervejleder, der ifølge Kommunestyrelsesloven paragraf 65e, stk.4, kan varetage tilsyn med kommunens administration. Der er derfor muligt at bede ham om en redegørelse, da han ikke er underlagt administrationen, men byrådet. Nu er noget andet vedtaget og det afventer vi, men husk, at Borgervejlederen rent faktisk også er ansat til sådanne undersøgelser – og det koster ikke engang ekstra skattekroner.

Følg
Notikation om
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kenneth Jensen
Kenneth Jensen
1 måned siden

Den går ikke Andreas

Du er nød til, at anerkende og respektere, at det Kommunale tilsyn er gået ind i sagen, det er faktisk det de er til for og som de har mandat til, det koster heller ikke Fredericia noget *-)

søren ellegaard
søren ellegaard
1 måned siden
Svar til  Kenneth Jensen

her skrives blot, at der også er en anden løsning, der kan fungere sideløbende med den (interne!) undersøgelse.

Det virker i øvrigt som en god ide her, hvor politikerne har valgt at undersøge sig selv

Poul Rand
Poul Rand
1 måned siden

Vælger og borgere uanset partifarve har krav på at vide hvem i partierne der politisk har gjort hvad, det samme gælder i forvaltningerne. Den evige lukkethed omkring tunge emner i forvaltningen og Fredericia byråd generelt er udemokratisk og uholdbar.

En uvildig offentlig gennemgang af sagens akter og forhold under ed, som foreslået af Nye Borgerlige er eneste rigtige udvej. Den uafhængige borgervejleder er i sidste ende underlagt forvaltningen da Lederen af borgerrådgiverfunktionen ansættes og afskediges af kommunalbestyrelsen.

Moralen er: Når politikere er levebrødspolitikere og mister tilknytningen til deres tidligere erhverv, hvis de da har haft et før de blev valgt, eller står dårligt i meningsmålingerne er: Når de undersøger sig selv, så vil de jo ikke konkludere at de selv skal fyres for uheldigheder, for derefter ikke at have noget at falde tilbage på. Derfor er uvildighed det eneste rigtige.

Ifølge dagspressen forsætter den kommunale lukkethed da man kan læse at telefoner ringer ud, sms’er og mails ikke besvares af de respektive, alt virker til at lande i et stort sort hul. Forespørgsler bliver ikke mødt af andet end tavshed.

Der burde ringe en klokke for selv den mest tunghøre.

Som lederen angiver, står der mange borgere tilbage med måbende ansigter over det kaos, der udspiller sig nu.

Borgerne har krav på klar tale og uvildighed.

Jvf Stk. 4. Borgerrådgiverfunktionen kan kun varetage opgaver vedrørende rådgivning og vejledning af borgerne og vedrørende tilsyn med kommunens administration.

Derfor bliver denne aldrig andet end en kransekagefigur uden magt.

Ove Nygaard
Ove Nygaard
1 måned siden

Jeg kan som borger i Fredericia kommune tilslutte mig synspunktet om, at der nu skal være ro på. Men jeg kan ikke lade være med at få den tanke, om “det venlige enevælde”, som borgmester Jacob Bjerregaard “set fra os uden for de lukkede døre” har praktiseret – og med succes – alligevel har skabt en “skrækkultur” i forvaltningerne. Medarbejderne har måske ikke turdet gå imod “den venlige, men stærke” leder, som har fået alle byrådets partier med sig ved en fordeling af udvalgsposter m. m., selv om der de to seneste valgperioder har været S-mandater nok til “at sætte sig på det hele”. Den lederstil er lige så “farlig” som den, der praktiseres af en lidt mere “barsk, men måske mere åben” type. Det er jo både i landspolitik og lokalpolitik en yndet fremgangsmåde “at smide embedsmændene foran bussen”! Og hvis undersøgelsen ikke bliver uafhængig og neutral, så vil der blive nogle emner, der bliver beskyttet af “tavshed”. Hvor ved jeg sådan noget fra? Jo, jeg har desværre i mit “arbejdsliv” stiftet bekendtskab med situationen!