Forside Debat Leder: Kan forskning være forbudt?

Leder: Kan forskning være forbudt?

DEL
Politisk kommentater
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Som interesseret i samfundet og kæmpe nyhedsnørd, følger jeg de danske medier tæt. Forleden faldt jeg over en artikel fra TV2 Østjylland, der handler om en gruppe forskere der er nødsaget til at holde hemmelige møder. Møderne er hemmelige, fordi man forsker i ’forbudte ting’. Men har vi ikke et centralt problem, hvis noget forskning er forbudt?

Helmuth Nyborg er professor emeritus ved Aarhus Universitet. Her er han ansat som forsker i udviklingspsykologi – et meget interessant emne, hvis man spørger mig. Han har flere gange trukket overskrifter på baggrund af sin forskning, fordi han forsker i intelligens i forhold til køn, race og lignende.

Det er netop disse emner der er ’forbudte’. Der findes ikke mange universiteter der vil stå bag forskning, der viser forskellige i intelligens på baggrund af køn og race – for det kan meget vel virke kontroversielt og diskriminerende.

Det skaber imidlertid en undren hos undertegnede, for skal der ikke forskes i netop dette? Det må siges at være rimelig centralt indenfor udviklingspsykologi om der er forskel på mænd og kvinders udvikling – og om der er forskelle alt efter man kommer fra. Men det er et tabubelagt emne. Det er et tabu at snakke om raceforskelle, fordi man igennem tiden har haft store konflikter med dette tema. Det samme gør sig gældende med forskel mellem køn. Men er det nok til at tie emnet ihjel?

Det er vigtigt at danske forskningsinstitutioner forholder sig til deres forsknings rolle i verdenssamfundet. Det er relevant for alle at overveje hvordan deres forskning bliver modtaget. Med baggrund i en mulig modtagelse i verdenssamfundet kan jeg godt se hvorfor mange universiteter ikke vil stå bag. For det er kontroversiel forskning. Det er forskning der skaber debat – og muligvis endda puster til en gammel konflikt. Man skal derfor være meget nøjsom med hvad man udgiver, og hvad man forsker i. Racekonflikten er – de fleste steder – heldigvis fortid. Kampen for ligestilling kæmpes stadig, men man er nået langt. Så det kan være virkelig problematisk, hvis forskningen viser forskelle. Men det er noget i mig, der er virkelig fascineret af den forskning. Jeg er fascineret af de mange ting der bliver forsket i. Fascineret af udviklingen – og evolutionsteorien holder stadigvæk, også selvom den var meget kontroversiel da den blev udgivet.

-MR-

DEL