Den første måned er slut for borgmester Steen Wrist. Og faktisk har det været en imponerende præstation af den nye borgmester, der både har udvist handlekraft, intuition og selvsikkerhed. Socialdemokraterne har i Wrist fundet en borgmester, der kender den politiske maskine og forstår at handle.

Allerede første uge inde i januar kunne det mærkes, at der skete nye ting på rådhuset. Steen Wrist sagde i offentligheden at han ønskede en tilbundsgående undersøgelse af alle påstande om den forhenværende borgmester, og samtidig lovede han åbenhed i forvaltningen.

Det er et løfte, han har levet op til denne første måned.

Hvis Wrist kan fortsætte kursen og samtidig få gennemgået rådhuset for hvad der ellers måtte være glemt det ene eller andet sted, kan han placere sig selv i rollen som den politiske håndværker, der fik ændret kursen inden man ramte isbjerget. Det er svært at forestille sig at socialdemokraterne ikke betaler en pris for det usædvanlige borgmesterskifte, den dårlige presseomtale og ikke mindst oppositionens ivrige lyst til at få valgkampen op i gear. Men hvis skaden skal begrænses, så er Steen Wrists metode med al sandsynlighed den bedste.

Vi har tidligere skrevet kritisk om de oplevelser, vi har haft med embedsapparatet i Fredericia Kommune. Derfor må vi også retfærdigvis rose de forandringer, vi tydeligvis kan se er sat i værk, fra kommunalbestyrelsens side. Med borgmesterskiftet er det lykkedes at få en ny dagsorden for socialdemokraterne, hvor vi også ser flere af de øvrige byrådsmedlemmer fra partiet bakke op om den nye kurs.

Det er også et valgår. Vinderne og taberne kan ende på begge sider af blokkene. Det tyder på at SF og De Konservative har haft held med deres kritik udefra, og de to partiers spidskandidater har vist sig at være vedholdende i kravet om en tværpolitisk dagsorden med fokus på åbenhed og demokrati. Et budskab som det altså også ser ud til, at Wrist vil stå på mål for, nu hvor han har fået ansvaret for enden af bordet.

Jacob Bjerregaard var en visionær, iderig og målrettet borgmester. Hans enorme tyngde i det politiske felt, er tydeligt at se, nu hvor han er trådt tilbage. Selvom skandalerne fortsat er omdrejningspunktet for hans eftermæle, vil det være en stor uret kun at vurdere hans indsats efter de forkerte ting, der måtte være sket. Realistisk set må man også betragte hans engagement for byen, den drivkraft der lå bag hans politik og de resultater han hentede hjem til Fredericia. For i kølvandet på urolighederne i december og januar lurer der en endnu større trussel forude:

Erhvervslivet, arbejdspladserne og konkurrencen om begge dele.

Vi er inde i en krisetid, hvor en kæmpestor regning skal løftes efter corona-pandemien. Det er en tid, hvor der er mere brug for sammenhold en splid. Hvor by vil kæmpe mod by for at få tilflyttere, nye institutioner, arbejdspladser og vækst. Som en læser skarpsindigt skrev i et læserbrev tidligere i dag:

“En af kommunens målsætninger er at øge tilflytningen til byen. Man kan stille sig spørgsmålet om Fredericia er interessant nok til at tiltrække nye tilflyttere? Det er som om kommunen kun satser på at tiltrække logistik- og transportvirksomheder. Uden jeg har evidens for at påstå det, men jeg tror ikke den slags virksomheder tiltrækker mange nye borgere. Jeg mener det er vigtigt at skabe et miljø der kan fastholde og tiltrække unge, for at byen kan udvikles”.

Mere præcist kan man ikke sige det. Vi er ikke en by, der vokser, på samme måde som vores nabobyer. På trods af, som vores lokalpolitikere ynder at sige – at vi har det hele. Fredericia har i tidens løb afgivet meget handel, især til Kolding, og det er først i de seneste par år at billedet begynder at forbedre sig. Men det går langsomt.

Midt i en opbrydningstid er det nødvendigt, at den nye kurs der er sat på rådhuset, også husker på en af Bjerregaards store succeser: Tænk stort.

Kunne vi så i denne omgang samtidig få en ordentlighed, hvor man ikke begår fodfejl og forvaltningsmæssige maveplaskere, men derimod deler visioner og viden med borgere og medier, både de gode og de dårlige nyheder, så er der håb forude. For som læserskribenten skriver, så skal vi fastholde og tiltrække unge. Derfor er det også forfriskende, når Venstres Peder Tind og SF’s Sune Nørgaard forenes om at erklære det som et mål, at der kommer et fokus på ungdomspolitik, muligheder og forebyggelse. Vi kan tilføje, at det burde nok kunne forene samtlige partier.

Der er brug for flere hestekræfter i maskinrummet. Steen Wrist har lagt en ny kurs, og hans vellidte karaktertræk, kan genskabe tilliden til en ny retning for Fredericia. Det vi mangler, udover at komme ud af coronakrisen, er en fornyet tro på at vi kan tænke stort og gøre det stort.

Det skal bare kunne lade sig gøre med integriteten intakt.

0 0 stem
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Bjørn Medom Nielsen
Bjørn Medom Nielsen (@bjoernmedomnielsen)
10:57 - 7. februar 2021 10:57

Ja, Steen kan noget, som ingen af de andre borgmesterkandidater kan. Ganske enkelt fordi han har prøvet det under Bjerregaard, og fordi han har brugt muligheden til at udøve det fra sin egen borgmesterstol!

KIM ARTHUR
KIM ARTHUR
03:25 - 10. februar 2021 03:25

Vi snakker både om åbenhed og lukkede personsager mod den tidligere Borgmester og den hjemsendt Kommunaldirektør. Som borger er jeg stadigvæk bekymret for, hvad der skal dukke op fra mørket eller det der ikke kommer frem i lyset. Byrådet var ikke en mand, der var flere der deltog i det politiske samarbejde. Eller er alle blevet ført bag lyset? Ærlighed og sandfærdighed efterspørges.