Der var en gang, hvor Fredericia mest var kendt som et sted, man kørte forbi på vej til noget andet. En tid hvor skorstene fra byens fabrikker var vartegnet, dem udefra så, når de kiggede ned fra Lillebæltsbroen på vej videre til noget mere spændende.

Nu er det areal forvandlet til Kanalbyen, hvor ungdommen og alderdommen vandrer rundt og ser byfornyelsen knopskyde, så man næsten tror det er løgn. De unge kan næppe forestille sig Fredericia i industrialiseringens tidsalder, hvor arbejderbyen med den ret så heldige beliggenhed, havde naturen men også kedsomheden som vartegn.

For nu er modet vendt tilbage og støvet fra fabrikkerne er forvandlet til kulturrigdom, initiativ og nyskabelse. Vi elsker jo at sætte navne på og fortælle om vores helte, men ingen nævnt og ingen glemt. Lad os sige at det er fællesskabets ånd.

Som dreng var jeg også aktiv i sporten her i byen, og det var utvivlsomt en af de vigtigste drivkrafter man havde. I dag er der kommet mange flere kræfter til, selvom sporten fortsat er stor i byen, hvilket ikke mindst FHK og FC Fredericia er bevis for. Heldigvis godt støttet af de lokale erhvervsfolk og kommunen, der er kloge nok til at indse betydningen af at have identitet og nærvær i en by som Fredericia.

På vej ud af dette årti har vi på redaktionen snakket om, hvordan vi skal sige farvel til det. Vi blev enige om, at den indlysende måde at gøre det på, er at lade interessante Fredericianere fortælle om deres oplevelse af byen i det forgangne årti. Derfor efterlyser vi nu borgere, der vil fortælle os om fæstningskærlighed i 10’erne.

Jo, den var god nok. Fæstningskærlighed. For vi vil gerne skrive nogle artikler om, hvad folk føler for byens identitet og udvikling, og hvordan de synes det er gået de sidste 10 år. En leder skal jo gerne handle om at tage stilling. Så lad mig lægge ud med den overordnede pointe:

I de sidste 10 år er Fredericia kommet tilbage på Danmarkskortet som en stærk by, der både erhvervsmæssigt og kulturelt er vokset. Borgerne har peget på politikere, der først rystede posen – og derefter samlede lokalpolitikerne – for i den sidste ende at slutte årtiet af med en fastsættelse af en social, erhvervsorienteret og kulturel linje for Fredericia.

I stedet for at se hullerne i osten, skal vi se på at osten smager godt. Fredericia er blevet et centralt sted at opholde sig, hvor vi godt kan tåle at se os selv i spejlet.

Kontakt os på info@fredericiaavisen.dk eller 28 59 00 66

www.eventc.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her