Udbuddet på personlig pleje og praktisk hjælp i Fredericia Kommune skal gå om. Kommunen har allieret sig med flere advokater, der angiveligt råder kommunen til at lad udbuddet gå helt om. Lige fra første færd har der været debat om udbuddet. De helt store tabere fra Kære Pleje har længe protesteret, alt imens Sundplejen har leveret det de har lovet.

Borgerne skal komme først. Sådan var argumentationen fra de mange demonstranter i forbindelse med Kære Plejes demonstration imod det udbud der blev lavet. Borgerne skal ikke have en hel masse forskellige plejere rendende rundt, de skal have den samme. Men sådan skulle det ikke være, for medarbejderne fra Kære Pleje kunne se frem mod en fyreseddel, for Kære Pleje ville ikke indgå en aftale med Fredericia Kommune på de vilkår som udbuddets vinder, Sundplejen, gjorde. Derfor kunne borgerne ikke længere få medarbejderne fra Kære Pleje, som de havde været vant til i en årrække.

Men i stedet kunne de få en ny plejer fra Sundplejen – og i flere tilfælde endte borgerne rent faktisk med at få den samme plejer. Hos Sundplejen har det været en mærkesag, at have så få forskellige medarbejdere ude ved borgerne som muligt. Ja, det lyder jo faktisk meget som det samme som Kære Pleje gik op i. At det ikke er den medarbejder de altid har haft, fordi Kære Pleje tabte udbuddet, ja det kan der ikke gøres meget ved.

Nu står vi så i en ny situation. Knapt er Sundplejen kommet i gang med at vise deres værd før de igen skal bruge kræfter på at byde ind på den selvsamme opgave, som de vandt på sidste gang. Det betyder, at de borgere man tidligere har argumenteret for at beskytte, de nu skal kastes ud i endnu en usikkerhed – for hvad skal der nu ske?

Hvad er problemet?

Det kan være meget svært at gennemskue hvad det egentlige problem er – og især fordi der har været mange forsøg på at disrespektere og miskreditere Sundplejen for deres vindende tilbud. Det er nu engang sådan, at der i følge loven skal være et udbud på det her område. Det kan man så diskutere længe om hvorvidt det er en god idé, men det er nu engang sådan reglerne er. Samtidig er det også sådan, at man i Fredericia Kommune til enhver tid kan vælge det kommunale tilbud, der er ingen tvang om at vælge den private leverandør, som der skal være ifølge loven.

Jeg vil ikke gå meget dybt ind i diskussionen af udbud eller ej, men at området udsættes for konkurrence og prisen dermed bliver presset ned så den passer lige nøjagtig med den kvalitet man ønsker, ja det er jo kun godt. For det er borgerne der skal betale. 

AVISEN har søgt aktindsigt i flere dele af sagen, men Fredericia Kommune har endnu ikke vendt tilbage med dokumenterne. Problemet, må man forstå ud fra de meget sparsomme oplysninger AVISEN er i besiddelse af, er et manglende flueben i standardformularen hvor der skal noteres hvordan udbuddet vægtes. Hele vejen igennem har Fredericia Kommune været meget eksplicitte omkring, at det var prisen der var afgørende alene – fordi der i udbuddet er lagt krav til kvalitet mm, således at en minimumsstandard overholdes til en lavest mulig pris. Men der er altså det her manglende flueben, der nu koster dyrt.

Politikerne står i kø ved håndvasken

Man taler tit om den famøse håndvask. En håndvask hvori alt ansvar kan fralægges og politikerne kan rense deres eget navn. Der er tit kø ved den håndvask, når der kommer en sag der lugter lidt. Og den her sag den ikke bare lugter lidt, men faktisk er der smidt en stinkbombe. Politikerne har hele tiden stået bag udbuddet og udfaldet – og med god grund.

Det er et lovkrav, så altså ikke noget de kan komme udenom. Det er politikerne der har valgt minimumskravene for kvalitet, det er politikerne der har valgt at vægtningen i udbuddet skal gå på pris alene. Derfor kan det da heller ikke komme bag på dem, at der vil være protester omkring det. For det er et ømtåleligt område. Bestemt. Det handler om vores ældre, om de der har ydet deres til samfundet og fortjener en værdig alderdom. Det handler om følelser, det handler om ansvar. Men når man står ved at der skal sættes en række krav til udbyderne – og så længe de lever op til dem, så det er prisen alene der er afgørende, så må man også stå ved det.

Det gør de ikke. De stiller sig i kø ved håndvasken.

Hvad så nu?

Nu venter en ny proces og et nyt udbud. Vilkårene er de samme. Prisen er stadig konkurrenceparameteret. Sidste gang vandt Sundplejen med den bedste pris, en pris som de øvrige leverandører ikke ville være med på. Hvad har ændret sig? Vil de nu gerne være med på den pris – måske endda en lavere pris? Det må tiden vise. Men én ting er sikkert: Den her sag har været dyr både i kroner og i velvære hos kommunens ældre.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anonnym
Anonnym
1 måned siden

Kunne forfatteren til lederen her ikke dokumentere at det er et lovkrav at hjemmeplejen skal gå i udbud ?